• Publicerat 11 december, 2017
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
ETT AVSKED? Det ska mycket till om Erik Karlsson och Ottawa Senators kommer överens om en förlängning.Foto: Bildbyrån/Jonathan Näckstrand

Från himmel till helvete. Om Ottawa Senators fjolårssäsong var en askungesaga har årets säsong förvandlats till något i stil med Dantes 1300-talsverk ”Den gudomliga komedin”, där huvudpersonen färdas längre och längre ned genom helvetets nio kretsar.

Efter segrarna mot Colorado Avalanche i Stockholm för en månad sedan har Senators förlorat elva av tolv matcher. I fyra av dem har man dessutom blivit nollade. Efter att ha kommit ett övertidsmål från att gå till Stanley Cup-final i fjol ser laget ut att få svårt att ens ta sig till slutspel den här säsongen.

En olycka kommer som bekant sällan ensam. För som om inte kräftgången varit nog av en huvudvärk för klubben utbröt en smärre kontrovers kring Erik Karlssons framtid i klubben härom veckan. Karlsson har ytterligare en säsong kvar på kontraktet med Senators, ett kontrakt som betalar honom i snitt 6,5 miljoner dollar per säsong. Sommaren 2019 kan han bli unrestricted free agent, testa öppna marknaden och höja lönen ordentligt.

I en intervju med Ottawa Sun sa Karlsson det helt rimliga, att oavsett var han spelar efter 2019 kommer han ”att få det han är värd”. Inget märkvärdigt uttalande, men snurrar man det tillräckligt många varv kan man givetvis få det till att han kan vara på väg att lämna klubben. I en intervju med Camilla Enström sa Karlsson sedan att uttalandet blivit taget lite ur sin kontext och han underströk hur mycket han trivs med att spela för Ottawa Senators och att bo i den kanadensiska huvudstaden.

EN STÖRRE CELEBRITET ÄN BORGMÄSTAREN SJÄLV

I helgen späddes dock spekulationerna på ytterligare. Elliotte Friedman på Sportsnet rapporterade att Ottawas lagledning bett Karlsson och de andra spelarna som har no trade-klausuler i sina kontrakt att lämna in listor över vilka tio NHL-lag han inte skulle vilja bli trejdad till. Det behöver inte vara så dramatiskt som det kan låta, men kan ändå ses som en indikation på att Senators förbereder sig för flera olika scenarion.

Det är det ingen som tvivlar på att Erik Karlsson helst av allt vill stanna i Ottawa. Svensken är antagligen en större celebritet i Ottawa än borgmästaren själv, han är gift och ska ha barn med en kvinna från staden och tillbringar numera större delen av sin tid där. Även när han inte spelar ishockey. Vad det i slutändan kommer att handla om är huruvida Ottawa Senators är villiga att ge svensken ”det han är värd”. Det handlar otvivelaktigt om världens bästa back under de fem senaste åren, vilket ur ett marknadsmässigt perspektiv placerar honom en bra bit ovanför P.K. Subban vars nio miljoner dollar är den högsta lönetaksträffen bland NHL:s backar just nu. Allt under tio miljoner dollar per säsong skulle med andra ord vara en rätt bra rabatt för en spelare av Karlssons kaliber.

Nu till problemet: Ottawa Senators är inte en klubb som brukar spendera upp mot lönetaket. Klubben har traditionellt sett haft en intern lönebudget och ägaren Eugene Melnyk klassas ofta som en av de ”snålare” ägarna i ligan. Det kan medföra problem i en förhandling, speciellt som Senators redan sitter på ett par problematiska kontrakt. Bobby Ryan, som har skjutit ett mål den här säsongen, har en lönetaksträff på 7,25 miljoner dollar till och med 2021 och Dion Phaneuf sitter på sju miljoner dollar till och med samma säsong. Lägg därtill att poängkungen Mark Stone ska ha nytt kontrakt efter den här säsongen samt att både Derick Brassard och Matt Duchene sitter på kontrakt som går ut samtidigt som Karlssons så har vi en ganska pikant situation.

I DESPERAT BEHOV AV EN NY ARENA

Sedan har vi problemet utanför isen. Senators är i desperat behov av en ny arena som är mer centralt placerad. Canadian Tire Centre ligger i Kanata, tre mil utanför Ottawas stadskärna. Det har bidragit till att klubben haft problem att fylla alla stolar i arenan. Får man bara till finansieringen kommer en ny arena byggas och kanske vara klar så tidigt som i 2021. Ett definitivt besked kring en eventuell arena kommer säkert att vara ett stort plus här.

Så vad ska till för att Erik Karlsson ska bli Ottawa Senators trogen resten av karriären? Definitivt välvilja från båda håll. Karlsson måste antagligen vara villig att ta en så kallad ”hometown discount” och lämna en del pengar på bordet, samtidigt som Ottawas klubbledning, och framför allt ägare Melnyk, måste visa att man är villiga att satsa. För även om laget kom snubblande nära Stanley Cup-final i fjol finns det en hel del hål att täppa till i laguppställningen. Det här är ingen utmanare i dagsläget.

Att lämna pengar på bordet går stick i stäv med att få ”det han är värd”, så det kommer antagligen att bli upp till Karlsson att få till stånd en förlängning. Jag tror nämligen inte att Ottawa, med den filosofi man har anammat tidigare, kommer att offra liv och lem för att behålla sin kapten. Och kanske är det signifikativt för klubben. De har trots allt fått se spelare som Aleksej Jasjin, Dany Heatley, Jason Spezza och Daniel Alfredsson lämna dem under mindre trevliga omständigheter genom åren. Tyvärr blir jag inte ett dugg förvånad om Erik Karlsson blir nästa man på den listan.

MER ERIK KARLSSON?
LYSSNA PÅ SENASTE AVSNITTET AV NHL-TIMMEN:
http://www.hockeysverige.se/2017/12/07/nhl-timmen-tror-inte-att-erik-karlsson-blir-kvar-ottawa/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *