• Publicerat 8 januari, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Erik Karlsson.Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Det är bara en dryg månad kvar till OS i Pyeongchang. Dessvärre går vi miste om möjligheten att se världens bästa spelare göra upp med varandra. I senaste avsnittet av NHL-timmen tog vi ändå och fantiserade kring hur ett svenskt OS-lag skulle ha kunnat se ut – om NHL släppt sina spelare till turneringen.

Vinterspelen i Pyeongchang blir annorlunda ur ett hockeymässigt perspektiv. För första gången sedan 1994 kommer inga NHL-spelare att representera sina nationer. Ur ett underhållningsmässigt perspektiv kan det ses som ett ganska stort nederlag, även om turneringen i Sotji senast var allt annat än en klang- och jubelföreställning, NHL-stjärnor i massor till trots.

När vi spelade in NHL-timmen förra veckan, Linus Hugosson, Jonatan Lindquist och jag, fantiserade vi hop våra egna svenska OS-trupper – med NHL-spelare. Och medge att när ni ser lagen här nedan så svider det ännu mer i själen att vi inte får se ”best on best” i Sydkorea.

Eftersom jag inser att långtifrån alla är intresserade av att lyssna på en lång podcast om laguttagningar publicerar jag våra trupper här med en kort kommentar. Om ni ändå känner för att lyssna finns podden på iTunes, Acast och alla andra poddappar av värde. Eller så kan ni lyssna här:

 

Linus Hugosson

Målvakter:
Henrik Lundqvist
Robin Lehner
Jacob Markström

Backar:
Victor HedmanAnton Strålman
Mattias EkholmErik Karlsson
Hampus LindholmJohn Klingberg
Oliver Ekman Larsson – Niklas Hjalmarsson

Forwards:
Filip ForsbergNicklas BäckströmRickard Rakell
Gabriel LandeskogHenrik ZetterbergWilliam Nylander
William KarlssonMika ZibanejadViktor Arvidsson
Alexander SteenMikael BacklundJakob Silfverberg
Patric Hörnqvist – Elias Lindholm

Kommentar: Linus var faktiskt den enda som hade Niklas Hjalmarsson med i sitt lag. Defensivbacken har haft en jobbig säsong med många skador sedan han kom till Arizona Coyotes från Chicago Blackhawks i somras och har missat mer än hälften av matcherna. Linus tror ändå att han med sin rutin och stabilitet skulle ha något att tillföra.

Linus är även den enda som har med Elias Lindholm. Visserligen då som en av två reservforwards.

Uffe Bodin

Målvakter:
Henrik Lundqvist
Robin Lehner
Jacob Markström

Backar:
Oliver Ekman LarssonErik Karlsson
Victor HedmanAnton Strålman
Hampus LindholmJohn Klingberg
Mattias EkholmAdam Larsson

Forwards:
Filip ForsbergNicklas BäckströmWilliam Nylander
Jesper BrattMika ZibanejadViktor Arvidsson
Gabriel LandeskogWilliam KarlssonRickard Rakell
Oscar LindbergMikael BacklundJakob Silfverberg
Patric HörnqvistAlexander Steen

Kommentar: Alla tre har samma målvaktstrio, så där finns det ingenting att kommentera. Jag och Jonta tog både med Adam Larsson som åttonde back. Edmonton Oilers må ha en dålig säsong, men det jag har sett av Adam inger ändå något slags förtroende. Men i den här konkurrensen är det knappast troligt att han skulle få spela ändå.

På forwardssidan sticker jag ut med Jesper Bratt, vilket mina kollegor hade svårt att köpa. Jag tittar mer på dagsform än ålder och rutin när jag tar ut det här laget. Av samma anledning får inte Henrik Zetterberg plats i mitt lag. Han har gjort en helt okej säsong och ska egentligen platsa, men kan man verkligen placera ”Zäta” som fjärdecenter? Jag tror det blir svårt. Jag satsar också på Oscar Lindberg i en defensiv roll. Blev otroligt imponerad av honom på VM i våras och tycker att han gjort ett starkt jobb i det tysta för Vegas.

Jonatan Lindquist

Målvakter:
Henrik Lundqvist
Robin Lehner
Jacob Markström

Backar:
Victor Hedman – Erik Karlsson
Mattias Ekholm – Anton Strålman
Hampus Lindholm – John Klingberg
Oliver Ekman LarssonAdam Larsson 

Forwards:
Filip Forsberg – Nicklas Bäckström – Viktor Arvidsson
Rickard Rakell – Mika Zibanejad – William Nylander
Gabriel Landeskog – Mikael Backlund – Jakob Silfverberg
William Karlsson – Henrik Zetterberg – Patric Hörnqvist
Marcus KrügerAlexander Steen

Kommentar: Jonta sticker ut hakan med ett synnerligen toppat backpar i Victor Hedman och Erik Karlsson. Skulle det funka i verkligheten? Vi diskuterar det i podden.

På forwardssidan slänger han in Marcus Krüger i en defensiv roll efter att ha imponerats över vad centern gjort i landslagssammanhang tidigare. Både jag och Jonta har Alexander Steen i en slags reservroll. Frågan är om det skulle fungera sett till vilken pondus och rykte som St. Louis-spelaren har.

Noterbart är att ingen av oss hade med tvillingarna Sedin. Kan det vara ett misstag? Även om de är fantastiskt bra fortfarande är vi osäkra på om de fortfarande har farten för att hänga med i vad som lär bli en tempostark OS-turnering. Och som ni kanske minns var bristen på tempo ett av problemen som Tre Kronor brottades med i World Cup.

I slutändan använde vi bara 29 spelare totalt i våra tre laguttagningar. Varje OS-lag ska bestå av 25 anmälda spelare. Vi valde alla tre att utgå från modellen 3-8-14.

Kommentarer? Ni kan nå oss på Twitter: @nhltimmen