• Publicerat 23 januari, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Yanni Gourde.Foto: Matthew Stockman/Getty Images

I fjol kom Jonathan Marchessault till synes från ingenstans, sköt 30 mål och blev en stor sensation i Florida Panthers. Den här säsongen har en annan odraftad och kortvuxen spelare från Québec gjort liknande succé för Tampa Bay Lightning.

När Tampa Bay Lightning besegrade Chicago Blackhawks med 2–0 i natt sköt Yanni Gourde sitt 15:e mål på 47 matcher den här säsongen. 26-åringen från Québec är därmed fyra i poängligan över NHL-rookies den här säsongen med sina 31 poäng.

Gourde kommer inte att vinna Calder Trophy. Men bara att han finns med bland förstarundeval som Brock Boeser, Mathew Barzal, Charlie McAvoy och Clayton Keller i toppen av rookieligan är ganska fantastiskt när man betänker omständigheterna.

Yanni Gourde blev aldrig draftad. Inte ens en seger i QMJHL:s poängliga eller en MVP-titel 2012 – då han gjorde 124 poäng för Victoriaville Tigres – gav honom mer än ett AHL-kontrakt med Worcester Sharks. Och när han väl kom dit tvingades han göra tid i ECHL för att ens etablera sig i San José Sharks dåvarande farmarlag.

VÄRVADES – FEM DAGAR EFTER MARCHESSAULT

De flesta karriärer hade inte överlevt de där omständigheterna, eller åtminstone inte återhämtat sig till den grad som för Gourde. Dels för att han som odraftad spelare utan NHL-kontrakt stod längst ned på totempålen i AHL-klubben, dels för att hans 175 centimeter per automatik gav honom en uppförsbacke vid den här tiden.

Men Yanni Gourde fick sitt brejk med perfekt tajming. I mars 2014 skrev Tampa Bay Lightning kontrakt med vänsterforwarden och lät honom växa i deras farmarlag Syracuse Crunch. Det är här det blir intressant. För bara fem dagar innan Gourde blev klar för Lightning värvades en spelare vid namn Jonathan Marchessault till samma klubb från Columbus Blue Jackets.


Marchessault. Foto: Getty Images/Ethan Miller

GÅR I TIDIGARE LAGKOMPISENS FOTSPÅR

Dessa båda odraftade, kortvuxna franskkanadensare med ett förflutet som poängsprutor i QMJHL avslutade säsongen ihop och var etta och tvåa i Syracuses poängliga säsongen därpå, 2014/15. Ett Syracuse Crunch som förresten innehöll andra nuvarande Tampa-spelare som Jake Dotchin, Vladislav Namestnikov, Slater Koekkoek och inte minst Andrej Vasiljevskij.

Hur det gick för Jonathan Marchessault vet ni vid det här laget. Han sköt 30 mål för Florida Panthers i fjol innan deras general manager Dale Tallon beslutade sig för att det var en bra idé att offra honom i expansionsdraften. Tack för kaffet, sa Vegas Golden Knights och fick en spelare som snittat en poäng per match den här säsongen. Det häftiga är att den nästan exakt ett år yngre Yanni Gourde nu klivit in och gjort en succé som påminner väldigt mycket om vad den före detta lagkamraten bjöd på i fjol.

FOSTRATS I AHL

Det finns två slutsatser man kan dra av det. Dels att Tampa Bay Lightning bevisligen har en alldeles förträfflig utvecklingsverksamhet i sitt AHL-lag, dels att NHL-klubbarnas ”tolerans” för kortvuxna spelare har blivit allt större i takt med att spelet i ligan har förändrats och snabbhet och skicklighet premierats i större utsträckning.

Tampas AHL-lag coachades av Tampas nuvarande coach Jon Cooper mellan 2010 och 2013. Under säsongen 2011/12 ledde han dem, då som Norfolk Admirals, till mästerskapstiteln Calder Cup. Utöver spelarna som nämnts ovan har andra nyckelspelare som Tyler Johnson, Nikita Kutjerov och Alex Killorn gått samma ”utbildning” liksom andra NHL-spelare som Radko Gudas, Mark Barberio och Richard Pánik.

Att kunna förfina talanger såsom Tampa Bay Lightning gjort genom sin AHL-verksamhet är en av de främsta anledningarna till att man är NHL:s bästa lag just nu. Det är lätt att peka ut starka förstarundor som Steven Stamkos, Victor Hedman och Vasiljevskij som grunden till framgång, men att ha ”odlat” fram odraftade eller sent draftade spelare som Johnson, Palat och Gourde har gett Lightning basen för att vara en Stanley Cup-utmanare under åtminstone fem år framöver.

Jag blir väldigt förvånad om det inte leder till att de tar minst en titel under de närmaste säsongerna.