• Publicerat 30 januari, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Jaromír Jágr.Foto: Elsa Hasch /Allsport

Nicklas Lidström och Dominik Hasek får ursäkta. I min värld är Jaromír Jágr den största europeiska spelaren som spelat i NHL. Här ska jag förklara varför.

Det var ingen bomb. Snarare en sådan där misslyckad nyårsraket som sticker i väg åt fel håll, fnyser runt lite innan den faller i marken alldeles för tidigt, pyr missnöjt och dör ut. Beskedet att Jaromír Jágr lämnar Calgary Flames och återvänder hem till Kladno har varit skrivet på väggen ända sedan i oktober. För det mesta gick ju fel från första början.

Dels dröjde det alldeles för länge innan Jágr fick det där NHL-kontraktet han suktat efter hela sommaren. Dels visade han redan i fjol tendenser på att den fantastiska sagan var på väg att nå sitt slut.

Nu missade han träningslägret och den viktiga uppbyggnadsfasen det medför, kom fel in i säsongen och blev skadad. Jágr må vara en träningsnarkoman av guds nåde, men inte ens hans enastående kropp kan stå emot tidens tand. När skadorna väl tog över var till och med han chanslös. Den onda spiralen han fastnade i gjorde att Calgary tappade tålamodet och i går blev skilsmässan ett ovälkommet faktum. Ett tråkigt och ovärdigt slut, men samtidigt ganska logiskt. Spelar man fortfarande hockey på elitnivån i den åldern som Jágr befinner sig i är det sannolikt att det är just så här det tar slut.

Även om NHL-karriären nu är över känns det ändå glädjande att Jágr återvänder hem och fortsätter spela i moderklubben Kladno.

Han ger fansen i Tjeckien en sista möjlighet att se honom i aktion, vilket kan vara nog så viktigt för den inhemska hockeyn. En sista möjlighet, förresten… Ingen blir väl speciellt förvånad om han gör en eller kanske till och med flera säsonger ytterligare hemmavid innan han lägger av.

Ser jag tillbaka på Jaromír Jágrs NHL-karriär vill jag utse honom till den största europén i ligans historia. Nicklas Lidström och Dominik Hasek får ursäkta. Båda två har dominerat och till och med revolutionerat sina positioner på ett sätt som gör dem näst intill unika. Men Jágr är en offensiv superstjärna som har hållit sig relevant i världens bästa liga under tre årtionden.

I min värld är just den offensiva superstjärnan – en Gretzky, Lemieux eller Howe – det största som sporten kan frambringa. Större än målvakter och backar i den absoluta världseliten.

Jágr hör hemma där, bland de allra största.

Han går till historien som den näst bästa poängplockaren i NHL efter Wayne Gretzky. Som trea i listan över de som gjort flest matcher, endast överträffad av Mark Messier och Gordie Howe och som den tredje bästa målskytten efter Howe och Gretzky. Det är siffror som imponerar otroligt mycket. Speciellt när man betänker att Jágr under sin karriär missade en säsong på grund av NHL-lockouten 2004/05 och sedan flyttade till Ryssland – i tre år – mellan 2008 och 2011.

Det är lätt att överanalysera vad som hade hänt om Jágr stannat i NHL och inte gjort de där säsongerna med Avangard Omsk. Han hade givetvis inte kunnat hota Wayne Gretzkys 2 857 poäng i toppen av den totala poängligan, men hade säkerligen lyckats nå ytterligare ett par häftiga milstolpar. 2 000 matcher? 800 mål? 2 000 poäng? Ja, antagligen alla tre och lite till.

Å andra sidan kan man vända på resonemanget. Kanske var uppehållet från NHL-spel precis vad Jágr behövde för att förlänga karriären. Kanske hade hans låga tynat snabbare om han valt att spela vidare.

Det är bara hypoteser. De fakta och den statistik vi har framför oss när det gäller #68 räcker gott och väl för att hylla honom som en av de största genom tiderna.

Tack för allt, Jaromír!

*****

En kul fotnot nu när Jágr, NHL:s äldsta spelare innan gårdagens besked, lämnar ligan. Då finns det bara en individ kvar på NHL-isarna som draftades 1990, när Jágr gick till Pittsburgh Penguins som femte spelare. Vem då? Jo, den karismatiske domaren Wes McCauley. Innan han blev en framgångsrik domare var han en mindre framgångsrik back. Han draftades av Detroit Red Wings som 150:e spelare i åttonde draftrundan det året.

*****

En av mina favorithistorier gällande Jágr:
Under NHL-lockouten 1994/95 spelade han en match för tyska Gelsenkirchener EC i tyska tredjeligan. Han lämnade den matchen med ett mål och tio assist. Skulle varit intressant att se vad han hade kunnat göra under en hel säsong där.

*****

Slutligen… Har ni 20 minuter över, ta chansen och se den här Jágr-intervjun som gjordes av Hockey Night in Canadas Scott Oake och Louie DeBrusk i Calgary i höstas. Den täcker det mesta i Jágrs karriär och avslöjar en hel del sköna detaljer om legendaren vi tidigare inte kände till.

LÄS MER: Nu är det över – Jaromír Jágr avslutar NHL-karriären