• Publicerat 23 februari, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
FRAMTIDA SHL-SPELARE? Uffe Bodin skulle vilja se Patrick Wiercioch, Brandon Pirri och Nathan Gerbe i Sverige.Foto: Getty Images

När man har idétorka får man återanvända gamla idéer. Därför gör jag som jag gjorde härom året och kikar närmare på fem nordamerikanska spelare som jag tror skulle kunna göra bra ifrån sig i SHL i framtiden.

I maj 2016 pekade jag ut fem AHL-spelare som jag skulle vilja se i SHL i framtiden. Paradoxalt nog blev det så att två av dem jag listade då – Jason Akeson (Mora) och Andy Miele (Växjö) – spelar i ligan nu och en tredje startade säsongen i Sverige – Mark Zengerle (Linköping) – men misslyckades kapitalt och fick lämna klubben.

En av spelarna jag hade med på listan då, backen T.J. Brennan, spelar fortfarande i AHL och har vid snart 29 års ålder gjort 562 matcher och 415 poäng i farmarligan. Det är bara att konstatera att han aldrig kommer att få chansen i NHL på allvar. De defensiva bristerna är för stora och skridskoåkningen inte tillräckligt bra för att lyckas på allra högsta nivå. Om Brennan nu kommer till Europa tror jag emellertid att KHL ligger närmare till hands, om han beslutar sig för att komma till Europa. Så ingen T.J. Brennan på listan den här gången, även om jag inte utesluter att han faktiskt hamnar här en vacker dag. Kontraktet med Philadelphia Flyers går ut efter säsongen.

Spelarna jag har tittat på för den här listan är spelare som jag dels gillar personligen, dels tror skulle passa in i det svenska spelet beroende på kvalitéer de besitter som spelare. Sedan måste det någonstans kännas rimligt att de har en chans att komma till SHL också. Så några unga ”top prospects” som NHL-klubbarna håller på att utbilda till framtida stjärnor handlar det inte om. Snarare spelare mellan 25 och 32 år vars NHL-tåg redan har lämnat stationen, men som fortfarande har tillräckligt att erbjuda för att bli SHL-spelare som kan bidra.

Patrick Wiercioch, b, Utica Comets
Storvuxen, stabil och rörlig back med offensiv uppsida. Spelade NHL-hockey för Colorado Avalanche så sent som förra säsongen, men hamnade i AHL efter klubbytet till Vancouver Canucks i somras. Är kanske den spelaren av de här fem som jag tror har minst chans att hamna i SHL eftersom han antagligen kan känna doften av NHL-spel fortfarande. Spelar dessutom på envägskontrakt i AHL. Men jag tror att det här skulle kunna bli en toppback i vår inhemska liga.

Nathan Gerbe, fw, Cleveland Monsters
Han har haft en rörig säsong med strul i sin schweiziska klubb och därefter en flytt hem till Nordamerika och Columbus Blue Jackets organisation. Gerbe är kanske mest känd för att vara en av hockeyvärldens genom tiderna minsta spelare med sina 163 centimeter. Att han ändå tog sig till NHL och har spelat närmare 400 matcher i ligan säger en hel del om hans karaktär. I NHL har han mest haft defensiva uppdrag, men det här är en speedig forward som producerat en hel del poäng på alla andra nivåer. 104 poäng på 112 AHL-matcher säger en del. Jag tror att han skulle passa utmärkt in i SHL. Känns spontant som en typisk LHC-värvning.

Brandon Pirri, fw, Chicago Wolves
En personlig favorit som jag trodde skulle vara en pålitlig NHL-spelare vid det här laget. Men av någon anledning har Brandon Pirri inte riktigt fått det där lyftet i NHL som man hade kunnat förvänta sig av en spelare av hans kaliber. Vann poängligan i AHL 2013 och har varit över 20 mål för Florida Panthers vid ett tillfälle. Poäng-per-match-spelare i AHL den här säsongen, utan att Vegas Golden Knights velat testa honom i NHL. Har skickligheten för att vara en produktiv NHL-spelare, men har varit för inkonsekvent under karriären för att etablera sig i ligan.

Ben Street, c, Grand Rapids Griffins
Tvåvägscenter som påminner en del om Andy Miele med sina fina playmakeregenskaper. I NHL har han endast spelat i en defensiv roll och aldrig fått möjlighet att visa sina offensiva spetsegenskaper. Vid 31 års ålder är det inte troligt att han kommer att få fler chanser att visa upp sig på den stora scenen, vilket borde öppna en möjlighet för en flytt till Europa. Noterbart är dock att Street, som var Grand Rapids poängkung när man vann Calder Cup i fjol, har spelat på ett envägskontrakt som ger honom 650 000 dollar även i AHL den här säsongen. Fortsätter NHL-klubbar att erbjuda sådana pengar för att ha honom i AHL kan det bli svårt för SHL-klubbarna att konkurrera.

Chris Terry, fw, Laval Rocket
De senaste två säsongerna har han snittat ett mål varannan match i AHL. Chris Terry är en riktigt vass målgörare på den nivån, men har aldrig tagit sig förbi tredjekedjan i NHL-sammanhang. Efter 152 NHL-matcher för Carolina och Montréal har jag svårt att se att snart 29-årige Terry skulle få några fler NHL-chanser av kvalité. Men precis som i fallet med Ben Street ovan spelar han på ett envägskontrakt värt 650 000 dollar i AHL. Det gör det antagligen uthärdligt att spela AHL-hockey i det här skedet av karriären.