• Publicerat 25 februari, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
TREJDADE. Pontus Åberg, Rick Nash och Tomas Plekanec bytte alla klubbar under söndagen.Foto: Bildbyrån

Den kanske mest hektiska tiden på NHL-säsongen är här. Och i år ser faktiskt dagen som trade deadline infaller på ut att kunna bli riktigt spännande. Söndagen gav oss en bra start. Här summerar jag mina tankar kring trejderna som inträffat i dag.

När jag träffade Pontus Åberg i Toronto för några veckor sedan var han besviken. Efter det lilla genombrottet med Nashville Predators i slutspelet i fjol hade han hoppats att han skulle etablera sig i NHL på allvar den här säsongen. Så hade det inte blivit.

En kombination av den tuffa konkurrensen i Nashville och en egen prestation som inte riktigt nått hans förväntningar satte käppar i hjulet. Poängen uteblev och med det även speltiden.

Just därför känns dagens trejd som tar honom till Edmonton Oilers som ett perfekt tillfälle för en nystart. 24-åringen befann sig långt ned i hierarkin i Nashville, men i ett Oilers som väntas byta bort ytterligare några forwards innan deadlinen lär han få en ärlig chans att visa upp sig. Kanske rent av med Connor McDavid eller Leon Draisaitl vid sin sida.

Oilers har det rätt tunt ställt på kanterna och har framför allt saknat speed där. Åberg är vass på rören och har ett bra skott. Kan han bara höja självförtroendet några snäpp, få några studsar med sig och känna vind i seglen, då tror jag att det kan lossna ganska bra för honom. På så vis är Edmonton Oilers en perfekt destination i det här skedet av karriären.

På tisdag flyger jag till Edmonton för att tillbringa en vecka där. Redan under natten mot torsdag besöker Predators staden för ett möte med Oilers. Förhoppningsvis med Åberg i laguppställningen mot sina forna lagkamrater.

*****

Boston Bruins vann som väntat dragkampen om Rick Nash. Men blev det inte en väldans dyr affär? Okej, New York Rangers betalar hälften av Nashs återstående lön och tar över den till synes avdankade Matt Beleskeys kontrakt – där Bruins i sin tur står för halva lönen – som inte går ut förrän 2020. Jag kan ändå inte släppa att ett förstaval, spännande JVM-backen Ryan Lindgren och en forward med fin uppsida i Ryan Spooner känns kostsamt för en spelare av Nashs kaliber.

Det är kanske lätt att fortfarande fästa något slags nostalgiskt stjärnepitet till Rick Nashs namn. Att han en gång i tiden gick etta i draften, har varit över 40 mål tre gånger och samlat på sig allehanda fina meriter maskerar kanske lite av det faktum att han hunnit bli 33 år och inte alls producerar i samma takt längre.

Det positiva för Bruins är att man redan har en väl fungerande förstalina med Patrice Bergeron, Brad Marchand och David Pastrnak. Nash kan matchas i andraformation med David Krejci och ge toppspelarna lite offensivt understöd. Han har med andra ord inga förväntningar på sig att bära lagets anfallsspel.

För New York Rangers del har renoveringsarbetet börjat väldigt bra. För Nick Holden, Michael Grabner och Rick Nash har man tillskansat sig tre spännande spelare i Jegor Rykov, Ryan Spooner och Ryan Lindgren. Och dessutom ett förstaval 2018 (Bruins), ett andraval 2018 (Devils), ett tredjeval 2018 (Bruins) och ett sjundeval 2019 (Bruins).

En förträfflig start på en rebuild om ni frågar mig.

*****

Toronto Maple Leafs och Montréal Canadiens gör alltså en bytesaffär. Jag trodde det var värre än att svära i kyrkan. Speciellt när det gäller en spelare som man mer eller mindre skulle kunna klassa som ikon hos ”Habs” efter närmare 1 000 NHL-matcher för klubben. Men i dag skedde det underliga att Tomas Plekanec blev en Torontospelare.

Själva trejden ger Leafs ett riktigt bra centerdjup och fullbordar lagets forwardsuppställning. Nu kan man skicka upp veteranen Dominic Moore på läktaren och spela Plekanec som fjärdecenter bakom Auston Matthews, Nazem Kadri och Tyler Bozak. Det är långt ifrån Pittsburgh Penguins-klass, men general managern Lou Lamoriello gör i alla fall allt i sin makt för att ge laget förutsättningar att gå levande ur en första slutspelsrunda mot Boston eller Tampa.

Men det fattas fortfarande en back av klass. Hinner Lamoriello åtgärda det?