• Publicerat 13 mars, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
I FOKUS. Aleksandr Ovetjkin har betytt mer för Washington än det går att sätta ord på.Foto: Getty Images/Patrick Smith

600 mål på 990 NHL-matcher. En helt enastående milstolpe och tillika en påminnelse om vilken fantastisk spelare Aleksandr Ovetjkin är. Det gör att det är hög tid att släppa den där uteblivna Stanley Cup-vinsten och bara njuta av Ovetjkin för vad han är.

NHL är i första hand den unge mannens liga. Det har blivit mer och mer tydligt de senaste fem åren i takt med att tempot har drivits upp och den nya generationen kids förbluffat oss med en fart och en teknik som vi inte sett maken till tidigare. McDavid, Matthews, Eichel och Laine är framtiden, spelarna som kommer att dominera den här ligan under många år framöver. Men det innebär inte att det gamla gardet har blivit passé för det. Tvärtom finns det en del ”gamlingar” som fortfarande håller ungtupparna på halster.

Sidney Crosby, 30, har fört Pittsburgh Penguins till två raka Stanley Cup och vunnit två Conn Smythe Trophy i processen. Jevgenij Malkin, 31, har varit lika drivande till Pittsburghs framgångar, går nu mot en för honom ovanligt skadefri säsong och hotar Nikita Kutjerov i toppen av poängligan. Andra 30-plussare som Blake Wheeler, Anze Kopitar och Phil Kessel upplever sina kanske starkaste säsonger i karriären.

Och sedan har vi Aleksandr Ovetjkin. Alla spelare ovan får ursäkta, men det Ovetjkin gör den här säsongen får deras prestationer att blekna. Vid 32 års ålder kan han vara på väg mot sin åttonde säsong i NHL-karriären med 50 mål eller fler. Bara den störste av dem alla, Wayne Gretzky, är värre med nio 50-målssäsonger. Den sista som 28-åring, 1988/89.

Som Ovetjkin själv konstaterade innan han gick ut och sköt NHL-mål 599 och 600 mot Winnipeg Jets i natt är han ”fortfarande ung”.

Men tittar man historiskt på målskyttar i NHL är det väldigt ovanligt med spelare som producerar mål som den ryske superstjärnan gör även efter 30 års ålder. Genom historien är det bara 18 spelare som skjutit 50 mål eller fler efter sin 30:e födelsedag, enligt siffror från hockey-reference.com. Ovetjkin blev en av dem under sin senaste 50-målssäsong 2015/16. Tittar vi på 32-åringar har Ovetjkin chansen att skjuta in sig in en ännu mer exklusiv skara. De enda som lyckats göra 50 mål efter sin 32:a födelsedag är Jaromír Jágr (33 år säsongen 2005/06) och Johnny Bucyk (35 år säsongen 1970/71).

DEN MEST ISÄRSKRUVADE NHL-SPELAREN

Men även om Ovetjkin inte når den magiska gränsen genom att göra åtta mål på Washingtons avslutande 13 matcher är han värd så mycket mer respekt än han har fått under karriären. Jag vet inte om det beror på att han är ryss eller något annat, men känslan har alltid varit att det letats fel i hans spel och personlighet. Ett brott jag själv gjort mig skyldig till vid flera tillfällen under hans tid i NHL.

Har det inte varit frågetecken för hans fysiska form har det varit ett ifrågasättande av hans inställning, kritik mot hans försvarsarbete, ledaregenskaper eller slutspelsprestationer. Det är på det hela taget svårt att hitta en NHL-spelare som blivit mer isärskruvad i modern tid. Och detta trots att Ovetjkin, efter Sidney Crosby, har varit den mest dominanta hockeyspelaren i världen sedan NHL-debuten efter lockouten 2005.

Handen på hjärtat tror jag aldrig att Ovetjkin kommer att få bärga den hett eftertraktade Stanley Cup-vinsten med sitt Capitals. Min känsla är att det tåget lämnade perrongen i Washington i och med sortin mot Pittsburgh Penguins i fjolårets slutspel. Men även om Ovetjkin lämnar NHL utan sitt namn på bucklan, gör det egentligen hans karriär eller prestation så mycket mindre värd?

På ett individuellt plan är det svårt att begära mer av en spelare än det Aleksandr Ovetjkin har gjort för Washington Capitals. Klubben var en ganska sorglig och rörig historia innan det ryska yrvädret flyttade in i den amerikanska huvudstaden efter att ha draftats som första spelare 2004.

14 år senare är Washington Capitals en synnerligen välmående organisation. Till stor del tack vare 600 Ovetjkin-mål. Jag skulle hävda att hans målskytte har lett till en större fanbase, ett bättre rykte och en helt annan aura av spänning omkring hela verksamheten. Det är inte många andra NHL-spelare som kan skryta med att ha haft en lika stark inverkan på en klubb. Speciellt inte utan att ha vunnit ett mästerskap.

Just därför är det hög tid att vi börjar uppskatta Aleksandr Ovetjkin för det.