• Publicerat 30 april, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
MVP. Joakim Lindström blev utsedd till årets mest värdefulla spelare i SHL förra säsongen.Foto: Bildbyrån/Linnea Rheborg

I kväll sänder C More och TV12 årets upplaga av SHL Awards. Jag har sedan ett par år fått äran att sitta i juryn och rösta i de olika kategorierna. Här tänkte jag avslöja hur jag resonerat i år.

20.00 är det dags.
Då avslöjas årets vinnare i de olika kategorierna i SHL Awards. Givetvis lite trist att det sker på Valborgsmässoafton när folk i mångt och mycket är ute och gör annat, men problematiken ligger givetvis i att man inte har så många datum att välja på så här mellan Sweden Hockey Games och hockey-VM.

Jag har sedan ett par år tillbaka fått äran att sitta i juryn till SHL Awards. Eftersom jag tycker att det är bra med transparens i sådana här sammanhang ska jag här nedan redogöra för hur jag röstade själv.

Nu var det en och en halv månad sedan jag skickade in mina röster och när jag dammade av mina anteckningar i dag fanns det kanske några val jag hade gjort annorlunda nu. Samtidigt ska man ha i åtanke att det här endast gäller grundserien. Det är lätt att få fel bild av saker och ting när man har slutspelet färskt på näthinnan med allt som hände där.

Som jurymedlem får man plocka ut fem kandidater till varje pris och betygsätta dem enligt modellen, tio, sju, fem, tre och en poäng. Alla medverkande jurymedlemmars röster räknas sedan ihop och de spelare som har fått flest röster i respektive kategori vinner.

Årets målvakt:

10: Adam Reideborn, Djurgården
7: Viktor Fasth, Växjö
5: Joni Ortio, Skellefteå
3: Lars Haugen, Färjestad
1: Christian Engstrand, Mora
Kommentar: Det finns ingenting att orda om här. Adam Reideborn var i en klass för sig den här säsongen. Bakom honom fanns det ett kluster målvakter som låg på en liknande nivå som det var halvsvårt att sortera ut. 

Årets back:

10: Lawrence Pilut, HV71
7: Marcus Högström, Djurgården
5: Mikael Wikstrand, Färjestad
3: Rasmus Dahlin, Frölunda
1: Jonathan Pudas, Skellefteå
Kommentar: Lawrence Pilut fick ett sådant där rackarns genombrott som kommer att ta honom hela vägen till ett NHL-kontrakt. Ända sedan han var junior gick det att se att det fanns mycket där som skulle komma fram om han bara lade på sig mer muskler och blev lite mer explosiv. Redan i slutspelet i fjol började man skönja hans storhet och den här säsongen stod talangen i blom. Jag tycker att han är en värdig vinnare, inte bara på grund av att han vann backarnas poängliga, utan för att han breddat sin repertoar som spelare. Det är inte alls orimligt att han spelar NHL-hockey i Buffalo Sabres till hösten. Övriga fyr förtjänar också omnämnanden för riktigt bra grundserier.

Årets forward:

10: Elias Pettersson, Växjö
7: Joakim Lindström, Skellefteå
5: Ryan Lasch, Frölunda
3: Victor Olofsson, Frölunda
1: Johan Ryno, Färjestad
Kommentar: Vinner man poängligan på det magnifika sätt som Elias Pettersson är det givetvis inte snack om annat att han ska ha priset. Övriga fyra får ursäkta, men här var det inte speciellt nära.

Årets tränare:

10: Robert Ohlsson, Djurgården
7: Johan Pennerborn, Färjestad
5: Sam Hallam, Växjö
3: Cam Abbott, Rögle
1: Thomas Berglund, Luleå
Kommentar: Kanske tar jag Växjös framgång alldeles för självklart. Så här i efterhand kan jag känna att Sam Hallam borde ha hamnat högre upp på min lista. Det är lätt hänt att man går på den tränaren som bidragit till störst förbättring i sådana här sammanhang, när man lika gärna borde titta på tabellen och ge den vars tränare som finns i toppen priset. Jag vill ändå hävda att Robert Ohlsson skulle vara en synnerligen värdig vinnare. Han har varit med och implementerat en spelidé som tog Djurgården långt mycket längre än vad jag hade kunnat drömma om.

Årets rookie:

10: Elias Pettersson, Växjö
7: Rasmus Dahlin, Frölunda
5: Joel Persson, Växjö
3: Victor Ejdsell, HV71
1: Emil Larsson, Luleå
Kommentar: Nej, den var inte heller speciellt svår. Det var faktiskt ”ett av de lättaste jobben genom tiderna” att utse Elias Pettersson till min vinnare här. 

MVP:

10: Joakim Lindström, Skellefteå
7: Ryan Lasch, Frölunda
5: Adam Reideborn, Djurgården
3: Elias Pettersson, Växjö
1: Lawrence Pilut, HV71
Kommentar: Det här är oftast det svåraste priset att ta ställning till. För det kommer alltid ned till semantik i slutändan. Vad innebär ”mest värdefull”? Är det den bästa spelaren? Eller den som betyder mest för sitt enskilda lag? Jag brukar gå på den senare beskrivningen och försöka sia om hur bra laget i fråga skulle klara sig utan en given spelare. Elias Pettersson var den bästa spelaren i SHL den här säsongen, men hade Växjö varit så enormt mycket sämre utan honom? De hade en enorm bredd på laget. Där känner jag att framför allt Joakim Lindström, fjolårets vinnare, har en större betydelse för ett lag som Skellefteå. Men nu är han inte ens nominerad till priset, så jag antar att jag var ganska ensam om att resonera så.

Här hittar ni förresten alla nominerade spelare: http://www.hockeysverige.se/2018/04/30/infor-shl-awards-har-ar-alla-nominerade-spelare/

Ha en trevlig valborgsmässoafton!