• Publicerat 12 maj, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
BACKARNA FRÅN "BYN". Mattias Ekholm och Mikael Wikstrand har samma lilla moderklubb. Nu ska de spela VM tillsammans.Foto: Bildbyrån

Tre starka förstärkningar på väg in från Nashville Predators. Då måste Tre Kronor möblera om. Det ger förhoppningsvis den svenska hockeybefolkningen en möjlighet att lära sig mer om Fiskens hockeyskola i Furudal.

Det satt hårt inne till slut, men det blev seger med 4–3 mot Slovakien. Med ett nödrop. Det svenska spelet under andra halvan av matchen lämnade en hel del att önska. Men så här är det vanligtvis under den lunk som VM:s gruppspel förvandlats till. Förr eller senare kommer det en plump i protokollet.

Medan Tre Kronor fick slita ont för att ta två poäng satt de flesta svenska journalisterna och fnulade på det som komma skall. Hur ska Rikard Grönborg formera sina kedjor och backpar efter att Mattias Ekholm, Filip Forsberg och Viktor Arvidsson anslutit från Nashville?

Grönborg har säkert allt klappat och klart i sitt huvud. Men jag gissar att vi inte får veta hur hans tankar går innan ”rovdjuren” är på plats i Danmark. Men…

VI MÅSTE FÅ SE MATTIAS EKHOLM OCH MIKAEL WIKSTRAND IHOP.

Okej, här talar jag i egoistiskt syfte. Som liten tillbringade jag flera barndomssomrar på Fiskens Hockeyskola i Furudal två mil norr om Rättvik i Dalarna. Det var en höjdpunkt på året att få åka upp dit, lira hockey mitt i sommaren, hänga med likasinnade från hela landet och få träffa kända svenska hockeyprofiler på kuppen. Jag hade faktiskt Tommy Boustedt som tränare där en gång. Bara en sån sak…

Vad har det här med Wikstrand och Ekholm att göra? Jo, båda två har Furudals hockeyklubb IFK Ore som sin moderklubb. Och nu ska de lira VM tillsammans. Det är rätt sjukt när man betänker på att byn har runt 400 invånare.

Så snälla Rikard Grönborg… Hedra den här makalösa omständigheten genom att lira dessa både Ore-produkter tillsammans. Det skulle kunna ses som en hyllning till alla småklubbar som på många sätt och vis lägger grunden för det hockeyfenomen som har gjort Sverige till en av sportens bästa aktörer.

*****

Framåt rör man givetvis rör man inte på toppkedjan. Janmark, Zibanejad och Rakell har förtjänat sin plats högst uppe i hierarkin. Förändringarna som sker bortom det behöver inte vara så drastiska som man kan föreställa sig. För det första ska Forsberg och Arvidsson såklart spela tillsammans givet att det är vad de gör till vardags. Min tanke är att stoppa in Mikael Backlund med dem. En pålitlig tvåvägscenter som kan bidra åt båda hållen och framför allt ge Nashville-killarna fria tyglar att löpa amok offensivt.

Det här skapar även förutsättningar för en mer offensiv tredjekedja, vilket mycket väl kan vara tungan på vågen i ett tätt slutspel. Adrian Kempe tog chansen när han flyttades upp i hierarkin mot Österrike och var bra även mot Slovakien. Jag ser honom gärna i en centerroll mellan Gustav Nyquist och Elias Pettersson. Det är en kedja med stor potential som kan tilta isen i rätt riktning om den ställs mot andra tredje- eller fjärdekedjor i turneringen. Pettersson lider lite av att han inte kom till spel mot Österrike – och att Patric Hörnqvist kan vara på väg in i laget. Hörnqvist blir den naturliga ersättaren till honom i den högerforwardspositionen. Om han nu dyker upp.

Fjärdekedjan är en ganska öppen historia. Tyvärr har inte de la Rose, Larsson och Pääjärvi uträttat speciellt mycket tillsammans. Dennis Everberg och Lias Andersson sätter press på dem att prestera i de närmaste matcherna.

Janmark – Zibanejad – Rakell
Forsberg – Backlund – Arvidsson
Nyquist – Kempe – Pettersson
Everberg – J Larsson – Pääjärvi
de la Rose
(Lias Andersson)

*****

Vad var det positiva som man tar med sig från den här matchen? Antagligen att det blev en väckarklocka för Tre Kronor efter två raka storsegrar som man slumrat sig igenom. En örfil som förhoppningsvis gör att laget är mer alert inför två tuffare uppgifter mot Schweiz och framför allt Ryssland.

*****

Matchens Tre Kronor mot Slovakien:


MAGNUS HELLBERG
Han släppte visserligen tre mål, men räddade ändå baconet på det svenska laget när försvarsspelet blev nonchalant och trögt under andra halvan av matchen. Sidledsförflyttningen och räddningen på David Bondras skott tidigt i andra perioden höll högsta klass. 

ADAM LARSSON (4)
Försvarsspelet var ingen höjdare i matchen, men Larsson fortsätter att vara Tre Kronors pålitligaste back. Stabil och vårdad defensivt och oväntat pigg på att ta offensiva initiativ.

DENNIS EVERBERG
När Sverige var i skriande behov av ”secondary scoring” klev han fram och styrde in sitt första VM-mål. Everberg är effektiv i en begränsad roll och visar att han är redo att ta kampen om speltid nu när det kommer förstärkning.