• Publicerat 15 maj, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
BUSSFÖRARE. Mika Zibanejad och Rickard Rakell levererade mot Ryssland.Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

De ledde Tre Kronor under inledningen av turneringen. Sedan kom stjärntillskotten från NHL in. Då höjde Mika Zibanejad, Rickard Rakell och Mattias Janmark sig ytterligare ett snäpp. 3–1-segern mot Ryssland visade att det fortfarande är de som leder Tre Kronor i den här turneringen.

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
De var en VM:s största attraktioner, dominerade match efter match och blev hushållsnamn i det svenska folkhemmet. Mika Zibanejad, Rickard Rakell och Mattias Janmark gjorde med pucken vad Zlatan Ibrahimovic gör med en fotboll i sina bättre stunder. Den svenska toppkedjan var det som fick det här upplagan av Tre Kronor att avge en doft av guld. Och då syftar jag inte på Tuborgs variant som man oundvikligen känner i näsborrarna så fort man lämnar Royal Arenas innandöme.

Sedan kom de in, en efter en.
Patric Hörnqvist.
Viktor Arvidsson.
Filip Forsberg.

Tunga namn med tunga NHL-meriter. Stjärnspelare som hastigt och lustigt gjort Tre Kronor till den stora VM-favoriten. Skulle det innebära en rubbad hierarki?

Vi såg lite av det fenomenet på VM i fjol. När Nicklas Bäckström och Oscar Lindberg kom in och spelade med William Nylander gick Elias Lindholms kedja med Gabriel Landeskog och Victor Rask från leading line till att spela andrafiolen. De tog som omedvetet ett steg tillbaka och tappade i effektivitet innan de slutligen spelade upp sig i slutet av turneringen.

Men nej, var det något Zibanejad och kompani visade mot Ryssland i kväll var det att de fortfarande leder det här laget. Zibanejad ledde själv vändningen med sin 1–1-kvittering i powerplay – efter fin screen av Rakell – och det mästerliga förarbetet till Rakells 2–1 – efter Janmarks lilla bredsida på blålinjen.

Inte för att det ska existera någon rivalitet kedjorna emellan, men lite konkurrens vill man se. Lite som ”Foppa” och ”Sudden” när de stod på sin absoluta peak i Tre Kronor. Ofta fick man känslan av att de sporrade varandra till nya stordåd när de ledde olika kedjor i samma Tre Kronor.

Låt oss hoppas att Zibanejad och kompani kan lyfta sin lagkompisar till oanade höjder. Just nu är det de som kör den svenska bussen mot VM-guld.

*****

Filip Forsbergs enhandsskott…
Karln skjuter alltså bättre med en hand än den stora majoriteten av dugliga hockeyspelare gör med två. Det är svårt att greppa faktiskt.

Forsberg gjorde en stark match med tanke på omständigheterna. Får han studsarna med sig mot Lettland kommer han knappast att lämna isen lottlös. Formtoppen han visade i Stanley Cup-slutspelet är intakt.

*****

När såg man ett Tre Kronor spela så här underhållande hockey senast? Kanske är det ”recency bias”, men jag minns inte att det ens var så här kul att titta på Tre Kronor i fjol. Och då blev det ändå guld.

*****

Pavel Datsiuk är fortfarande en magisk hockeyspelare. Trots att ryssarna tillbringade merparten av matchen tillbakapressade han hann visa prov på sin briljans som hockeyspelare vid flera tillfällen. Snart 40 år gammal. Det bidrar till en ökande 40-årsstress för en annan som har framtiden bakom sig.

*****

Lettland i kvartsfinalen. Sjukt tråkigt att det inte blev Danmark. Föreställ er stämningen i Royal Arena om Tre Kronor och Danmark hade drabbat samman där på torsdag. Det var drömscenariot. Nu får vi nöja oss med vad jag tror blir en lugn resa till semi. Spelar Tre Kronor i närheten av lika bra som i dag blir letterna en munsbit.

*****

Matchens Tre Kronor:


MIKA ZIBANEJAD (5)
Han var inte nöjd med skottet som gav 1–1 i powerplay. Men Mika Zibanejad fick ändå in pucken och blåste liv i Sverige efter en lång period av spelmässig dominans. Han stod sedan för ett fantastiskt förarbete till Rickard Rakells 2–1-mål. Utöver det var han hela tiden ett hot på isen med sin kraft och sin fart. Känslan är att Zibanejad håller på att växa ut till den där stjärnspelaren man anade att han skulle bli när han blev JVM-hjälte för fem och ett halvt år sedan. 

OLIVER EKMAN LARSSON
Kanske tar man hans storhet för givet alltför ofta. Men mot Ryssland var ”OEL” en gigant i försvaret. Och han hade gott understöd. Det svenska försvaret agerade mycket stabilt matchen igenom.
ANDERS NILSSON (3)
Det var alltså här det avgjordes? Efter en synnerligen jämn duell mellan Nilsson och Magnus Hellberg valde landslagsledningen att satsa på det mer rutinerade alternativet. Vancouver Canucks-målvakten tackade för förtroende med att göra en riktigt vass insats mellan stolparna. Det skulle var en enorm överraskning om han inte står mot Lettland också.