• Publicerat 17 maj, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
SEGERJUBEL – TILL SLUT. Oliver Ekman Larsson, Viktor Arvidsson och Filip Forsberg sköt Sverige till VM-semi.Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

Högt blodtryck, ytlig andning och svettningar. Tre Kronor bjöd den svenska befolkningen på en onödigt jämn rysare i kvartsfinalen mot Lettland. Den gladaste nyheten är inte att Sverige är klart för VM-semifinal. Det är att den destruktiva dödgrävarhockeyn inte vann. 

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Minns ni fotbolls-EM i Portugal 2004?
Nu följer jag inte längre fotboll med samma glupska intresse som på den tiden. Kanske var det till och med så att just den händelsen fick mig att svalna. För om ni minns något av den turneringen är det antagligen Greklands osannolika guld. Och kanske den fruktansvärt sövande fotboll de spelade på vägen dit.

Under tyske tränaren Otto Rehhagels ledning gav grekerna defensiv fotboll en helt ny innebörd. Det var ”äckligt disciplinerat”, för att citera tränarlegendaren Timo Lahtinen. De täppte till hemåt, tråkade sina motståndare till frustration och hade en långstånk till forward på topp vid namn Angelos Charisteas som nickade in hörnor och tåade in långbollar. Ett framgångsrecept som ledde hela vägen till ett sensationellt guld.

Riktigt så bra gick det inte för Lettland i den här VM-turneringen.

Men erkänn att ni satt och svettades, svor och svalde djupt. För det var stundtals en ruskigt plågsam match att följa, den här kvartsfinalen. Lettland såg ut att vagga in Tre Kronor i törnrosasömnen genom att lika metodiskt som en anakonda strypa deras syretillförsel. Det var vinröda tröjor överallt, till den grad att Bob Hartey i det lettiska båset blev mer och mer lik Otto Rehhagel för varje minut som passerade.

Första perioden var ett vakuum av mittzonsgegga. Den andra, ett hopp som tändes genom Filip Forsbergs mål följt av en överraskande kvittering och svensk odisciplin som kunde ha kostat dem hela matchen.

I tredje släppte trycket mot bröstet successivt.

Just när jag började undersöka möjligheten att avboka de återstående hotellnätterna och kolla priserna på tågen hem till Stockholm under fredagen, då hände det grejer, Viktor Arvidssons förlösande styrning och Oliver Ekman Larssons powerplay-mål fick mig att stänga ned SJ- och hotell-flikar.

All heder åt Lettland för sättet de spelade på. De anpassade sig efter sina förutsättningar på ett utomordentligt vis och pressade en guldkandidat. Men tack och lov segrade inte destruktiviteten och defensivtänket.

Det var inte vackert, men Tre Kronor är i semfinal. Det är det enda som räknas.
Och att vi slipper hockeyns motsvarighet till fotbolls-EM 2004.

*****

Tre Kronors viktigaste uppgift inför semin mot USA på lördag: släpp domarna.
Redan tidigt i andra perioden kunde man se en ökande irritation från spelarna och den växte bara. Det går att ifrågasätta flera av utvisningarna som följde, men ledsen grabbar, det är bara att släppa det och kämpa vidare. Att ta så många utvisningar som Tre Kronor gjorde i kväll är kanske hållbart mot Lettland. Men knappast mot USA.

*****

USA ja…
Det är en svåranalyserad motståndare. De har blandat och gett rätt vilt i den här turneringen. Patrick Kane ger dem en stjärnaura som amerikanska landslag sällan varit bortskämda med under VM-turneringar. Samtidigt har de haft en nästan osviklig förmåga att bli en besvikelse. Kan det här vara året de vänder på trenden och faktiskt tar sig hela vägen till final?
Nej, jag tror faktiskt att Tre Kronor fixar det här. Att möta ett lag som spelar en mer öppen hockey kommer bara att gynna svenskarna.

*****

Matchens Tre Kronor:


JACOB DE LA ROSE 
Man förväntar sig kanske inte att en boxplay-spelare ska vara bästa svensk i en match mot Lettland. Men de la Rose gjorde ett hästjobb i defensiven och belönades med en befordran till centerrollen mellan Filip Forsberg och Viktor Arvidsson. Välförtjänt!


VIKTOR ARVIDSSON
”Hackspetten” hackade på, var sådär envist grinig och het som han är i sina bästa stunder i NHL. Styrningen till 2–1-målet var grädden på moset för Arvidsson. Förhoppningsvis ett lika förlösande mål för honom personligen som det blev för Tre Kronor mot Lettland.

MATTIAS EKHOLM
Nashville Predators-svenskarna gick på många sätt i bräschen i dag. Ekholm visade prov på ett solitt försvarsspel med sin fina räckvidd och fysik. Känslan är att han har utrymme att växa ytterligare ett hack i den här turneringen. Då bådar gott.