• Publicerat 21 maj, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
VINNARE. Adam Larsson firar sitt VM-guld.Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

Han drabbades av den värsta tänkbara förlusten den här säsongen. Därför var det med extra stor glädje som Adam Larsson fick avsluta densamma med en guldmedalj runt halsen. Det här VM-guldet tillhör honom. 

KÖPENHAMN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var en rakt igenom olustig känsla.
Tillsammans med ett gäng kanadensiska journalister stod jag i en ring runt Adam Larsson i Edmonton Oilers omklädningsrum. Den store, björnliknande unge mannen hade just genomfört sitt första träningspass med sin NHL-klubb efter att ha återvänt till Kanada. Bara någon dag tidigare hade hans far Robert lagts till sin sista vila. Blott 50 år gammal.

Det jag minns mest av allt är klumpen jag fick i halsen av att höra honom dela med sig av sina råa känslor. Sorgen, tomheten och saknaden, men också minnet av mannen som hade format honom till den han är i dag. Både som människa och hockeyspelare.
– Han var lugn, hade en självdistans som smittat av sig på mig. Han var en kul kille som lämnade efter sig många fina och roliga minnen för mig och min familj, sa Adam om sin pappa.
– Han betydde väldigt mycket för mig som person, men också som hockeyspelare. Ända fram till sista dagen pratade vi ishockey varje dag. När jag spelade min första match efter att han var borta var det ett stort hål jag upplevde.

Jag ska inte alls påstå att jag känner Adam väl. Men i min yrkesbana har jag stött på honom gång från gång ända sedan han kom fram i Skellefteå. Det har varit JVM, draften, NHL-besök i både New Jersey och Edmonton plus två VM-turneringar. Bilden jag har av honom är att det bakom den stoiska personlighet gömmer sig en underfundig humor,  men att han också har en lite mer oanad känslosam sida.

Efter att han draftats av New Jersey Devils som fjärde spelare i Minnesota 2011 fällde han glädjetårar medan jag intervjuade honom vid ett podium. Det är första och enda gången det har hänt. Då har jag ändå gjort åtta drafter och intervjuat åtskilliga svenskar som just dragit på sin en NHL-tröja för första gången.

Som journalist ska man förhålla sig objektiv till personerna man täcker, lärde jag mig i skolan. Men efter att ha hört Adam prata om sin pappa och hur förkrossande hans bortgång var har det varit svårt att inte hålla en tumme eller två för honom i årets VM.

Det är tummar han har förtjänat med sitt spel också. I min bok har han totalt sett varit den bästa svensken i hela turneringen. Det syns inte i antalet mål och assist han samlat ihop, men tryggheten han spridit med sitt spel i kombination med det uppoffrande spelet i boxplay har gjort honom till en nyckelfigur i det svenska guldlaget. Just därför var hans namn det första som plitades ned när VM:s All-Star-lag skulle utses – ett lag han sedermera tog plats i.

När guldfirandet tog vid var det Adam Larssons lycka som värmde mest i hjärtat. Någonstans – fråga mig inte var – sitter en stolt far och gläds över sin sons fantastiska VM.

https://www.instagram.com/p/BjBFOPoDHII/?hl=sv&taken-by=ladam_

*****

Rikard Grönborg har fått utstå en hel del skit som förbundskapten. Likväl står han här med två VM-guld – eller två långfinger om man så vill. Det kanske är dags att vi börjar uppskatta honom för det framgångsrika arbete han har utfört för svensk ishockey sedan han tog över efter Pär Mårts. NHL-spelarna står på kö för att spela VM och framgångarna har kommit därefter. Fortsätter den här trenden kommer Tre Kronor att vara en guldkandidat i varje turnering under många år framöver. Det är till stora delar Grönborgs förtjänst.

*****

Mitt i guldyran är det svårt att inte lida med Schweiz spelare. Vilken bragdinsats de gör i finalen. Försvarar sig på ett utomordentligt sätt, lyckas ta matchen till straffar mot en spelmässigt sätt bättre motståndare och kommer i slutändan så himla nära ett guld. Det är ett fruktansvärt grymt sätt att förlora på. Någonstans hoppas jag att det här ändå är en insats som bidrar till ett ännu större hockeyintresse i alpnationen. De gör bevisligen en hel del saker rätt där.

*****

Matchens Tre Kronor:


FILIP FORSBERG (3)
Avgör man en VM-final ska man belönas. Forsberg vred, vände och slet och skapade målchanser gång efter annan. Men det var först i straffläggningen som han fick utdelning. Avslutet som fixade guldet till Sverige höll hög klass

ANDERS NILSSON (8)
Räddningen på Kevin Fialas jätteläge i slutet av förlängningen blev mer och mer imponerande för varje repris som vevades av möjligheten. Nilsson släppte in första straffen, men läste sedan sönder straffskyttarna en efter en. Vilken jätte han är!

OLIVER EKMAN LARSSON (3)
Ännu en gång gjorde han ett viktigt straffmål i en VM-final – och ännu en gång var han en gigant på den svenska blålinjen. OEL kom välförtjänt med i turneringens All-Star Team.