• Publicerat 28 juni, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Rasmus Dahlin.Foto: Hickling Images

Rasmus Dahlin är i Buffalo för att bekanta sig med sin blivande hemstad och delta på Sabres utvecklingsläger. Den svenska supertalangen har skänkt hopp och framtidstilltro till en hel organisation och deras fans. Men hur mycket ska man kunna begära av en 18-årig back redan under hans rookiesäsong? Det är i allra högsta grad upp till Sabres själva.

Man kan påstå att smekmånaden har startat för Rasmus Dahlin. Sedan han anlände till Buffalo efter NHL-draften har mycket handlat om att bekanta sig med de nya omgivningarna, hälsa på klubbens medarbetare, skaka hand med sponsorer och vinka till exalterade fans. Veckans utvecklingsläger kommer antagligen att vara en rakt igenom positiv upplevelse fylld av glada tillrop och ryggdunkningar mellan ispassen. Det är först när han återvänder inför hösten som allvaret börjar och pressen gör sig påmind.

Buffalo Sabres var fjolårets stora slagpåse i NHL. Varken en ny coach i Phil Housley eller en ny general manager i Jason Botterill kunde råda bot på den förlorarmentalitet som tycktes ha kopplat sitt grepp om klubben. Jag minns att jag såg en av Sabres första matcher på säsongen, mot New Jersey Devils, och förfasades över hur usla de var. Dessvärre var det ingen övergående formsvacka, snarare en permanent som höll i sig hela säsongen.

Det är till stor del därför Rasmus Dahlin är en Buffalospelare i dag.

Nu är frågan givetvis vad som kommer att hända härnäst. Var kommer Buffalo Sabres att befinna sig under Rasmus Dahlins rookiesäsong? Av allt att döma blir det en hel del förändringar. Så sent som i går värvade klubben Matt Hunwick och Conor Sheary från Pittsburgh Penguins. Inga kioskvältare, men bra nog för att räknas som förstärkningar åt en klubb som i desperat behov av kvalité på alla positioner.

Vi kan också anta att Ryan O’Reillys dagar i klubben är räknade. Att den rutinerade centern inte är trejdad ännu beror sannolikt på att han har en bonusutbetalning att vänta de närmaste dagarna. Så fort den är utbetald är han ett minne blott. Den trejden kan bli en nyckel för Rasmus Dahlin. För det han behöver mer än något annat under sin rookiesäsong är en stabil backpjäs att kampera ihop med. Lika delar mentor och stöttepelare.

TRE SVENSKA NORRIS-VINNARE – TRE STABILA PARTNERS

Det är lätt att glömma att Dahlin bara är 18 år gammal. Hur talangfull han än må vara kommer han att behöva tid för att anpassa sig till NHL och den nya verklighet som väntar honom i världens bästa hockeyliga. Det är inte en fråga om, utan när han kommer att bli en NHL-stjärna. Det kommer att ske förr snarare än senare om Jason Botterill ger honom förutsättningar att växa i sin egen takt. Och helst genom att hitta en lämplig partner åt honom.

Tittar man historiskt på våra tre svenska Norris Trophy-vinnare har de gemensamt att fick stabila backpartners tidigt i karriären. När Nicklas Lidström kom till Detroit Red Wings placerades han intill veteranen Brad McCrimmon (vila i frid!), Erik Karlsson fick rutinerade Filip Kuba vid sin sida i Ottawa Senators och Tampa Bay Lightning gick ut och sajnade Mattias Öhlund till ett lukrativt kontrakt för att ge Victor Hedman en mentor under rookiesäsongen.

Buffalo Sabres saknar i det här skedet den typen av back som ovan nämnda svenskar hade att luta sig emot som rookies. Fixar Jason Botterill fram en sådan tror jag att Dahlin kommer till sin rätt snabbare. Det skulle vara kontraproduktivt att sätta honom i en ledande backroll på en gång. Han kommer att behöva tid att anpassa sig, något Botterill – tack och lov – verkade vara medveten om när jag pratade med honom under draften i helgen.
– Jag tror att Rasmus kan hjälpa vårt lag på en gång, men du kan inte förvänta dig att en 18-åring ska spela mot andra lags bästa spelare och vara på isen i tuffa situationer hela tiden, sade Botterill.
– Det är därför det är så viktigt för vårt lag att killar som Zach Bogosian och Jake McCabe håller sig friska. Vi måste omge honom med bättre spelare och sätta honom i en situation där han kan lyckas.

Upp till bevis, Jason!