• Publicerat 24 augusti, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
TAR NÅGON CHANSEN? Pontus Holmberg, Jakob Ragnarsson och Nils Höglander är tre svenskar att hålla koll på i helgens U20-turnering i Örnsköldsvik.Foto: Bildbyrån

Medan Juniorkronorna har kommit till Örnsköldsvik med ett reservbetonat lag ställer Ryssland, Tjeckien och Finland upp med några av sina stjärnor. Här är spelarna att hålla koll på i helgens fyrnationsturnering i Fjällräven Center.

Det är fyra månader kvar till julafton i dag. Det innebär samtidigt att det i princip är fyra månader kvar till JVM i Vancouver och Victoria. Den 26 december kliver Juniorkronorna in i turneringen med en tuff första match mot Finland i Victoria.

Trots att det finns mycket tid för svenska juniorspelare att sätta avtryck på förbundskapten Tomas Montén finns det inte speciellt många tillfällen att göra det. Speciellt inte i landslagströjan. Helgens fyrnationsturnering i Örnsköldsvik är den nästa sista turneringen för Juniorkronorna innan JVM. Kvar återstår sedan bara en fyrnationsturnering i Tjeckien 9-11 november innan den svenska truppen ska presenteras en månad senare.

Ur det svenska lag som Montén har tagit ut till helgens turnering är det svårt att se speciellt många ta plats i den slutgiltiga JVM-truppen. Augustiturneringen har traditionellt sett varit rätt reservbetonad under den nuvarande förbundskaptenens ledning. Givetvis till stor del beroende på att man har haft en annan turnering rakt in på knuten. Så sent som för en månad sedan var Montén i väg med ett lag till Kamloops i Kanada och spelade World Junior Summer Showcase. Ur det laget är det bara tre spelare – målvakten Adam Åhman, backen Simon Johansson och centern Rickard Hugg – som även finns med i Ö-vik.

FÅ SPELARE TAR SIG FRÅN AUGUSTITURNERINGEN TILL JVM

Tittar man på de två år som Montén lett Juniorkronorna är det bara ett fåtal av spelarna i augustiturneringen som i slutändan tagit plats i JVM-turppen. I fjol var det reservmålvakten Filip Larsson och Färjestads forward Fabian Zetterlund som gjorde den resan. 2016 var det tredjekeepern Adam Werner samt Elias Pettersson och Fredrik Karlström som lyckades ta klivet.

I den svenska trupp som visar upp sig i helgen finns det ett par namn som är extra intressanta och som bör ha en chans att gå hela vägen till JVM. Utöver Åhman, Johansson och Hugg, trion som var med i Kanada, är jag spänd på att se Almtunas back Jakob Ragnarsson. 18-åringen, som valdes av New York Rangers i tredje rundan i sommar, visade framfötterna på ett fint sätt i Hockeyallsvenskan i fjol. Tar han ytterligare ett steg i år kan han mycket väl gå i kusinen Gustav Lindströms fotspår och bli en JVM-spelare.

På forwardssidan är Rögles Nils Höglander ett namn som jag förväntar mig en hel del av. Han har sett het ut på försäsongen och är en av få svenskar som har förutsättningarna att gå i första rundan av draften nästa sommar. Skellefteås store powerforward Albin Eriksson är en annan spelare jag ser fram emot att se nu. Han petades oväntat från truppen till U18-VM i våras, men fick upprättelse när Dallas Stars plockade honom redan i andra rundan i sommar. Den tredje forwarden som gör mig nyfiken är Växjös nyförvärv från Västerås, Pontus Holmberg. Växjös skicklige scout Patrik Hall har hittat diamanter i ruffen tidigare och efter Joel Perssons SHL-succé i fjol blir väl ingen förvånad om han har gjort ett nytt fynd i Hockeyettan.

Jesperi Kotkaniemi. Foto: Jerome Miron-USA TODAY Sports

Men i ärlighetens namn: det är inte i Juniorkronorna turneringens största stjärnnamn finns. 

En titt på övriga trupper i Örnsköldsvik ger en del glada besked. Finland har exempelvis två potentiella NHL-spelare med i sitt lag. Backen Henri Jokiharju och centern Jesperi Kotkaniemi.

Jokiharju nämns som en outsider till att knipa en backplats i Chicago Blackhawks under campen nästa månad. 19-åringen, vald som 29:e spelare i draften i fjol, var i mitt tycke ett blekt Finlands bästa back i JVM förra säsongen. Bakom sig har han en säsong i WHL där han snittade mer än en poäng per match för Portland Winterhawks.

Kotkaniemi valdes som tredje spelare av Montréal Canadiens i draften efter Rasmus Dahlin och Andrej Svetjnikov. Han är en otroligt smart och strategisk center som har hjärna för att spela NHL-hockey redan nu. Campen med Montréal avgör om han även anses ha fysik att göra det. Talangen är det sannerligen inget fel på.

Ett annat namn att hålla under uppsikt i finska laget: den av Buffalo Sabres draftade och sajnade målvakten Ukko-Pekka Luukkonen – för övrigt ett av de bästa namnen i hela sporten just nu. Han är en av målvakterna som tar steget över till Kanada för spel i OHL nu när juniorligorna där borta häver sitt förbud för icke-nordamerikanska målvakter. Luukkonen, förstakeeper för Finlands JVM-lag redan i fjol, ska spela för Sudbury Wolves den här säsongen.

Vitalij Kravtsov. Photo: IBL/Toni Hekkala

Ryssland har också namn med tyngd i sin trupp.

Det gäller inte minst Vitalij Kravtsov, vald som nionde spelare av New York Rangers i sommar. 18-åringen, till vardags i Traktor Tjeljabinsk i KHL, är en storvuxen och skicklig forward med mjuka handleder. Hans grundserie i KHL var ingen succé, men i slutspelet slog han till med sex mål och elva poäng på 16 matcher. Det gjorde honom stekhet i draften. Rangers plockade honom överraskande framför högre rankade namn som Noah Dobson och Oliver Wahlstrom.

Andra namn att hålla under uppsikt i ryska laget: målvakten Kirill Ustimenko, draftad av Philadelphia i tredje rundan 2017, forwarden Kirill Martjenko, vald av Columbus i andra rundan i sommar, forwarden Bulat Sjafigullin, plockad av Los Angeles i tredje rundan i sommar.


Patrik Elias. Foto: Bildbyrån/Andreas Hillergren

I Tjeckien finns stjärnglansen i båset.

Tjeckerna är lite som Sverige – de har inte heller något av sina största namn med. Ingen Filip Zadina, Martin Kaut, Martin Necas eller Filip Chytil, juniorer som alla har chansen att spela NHL-hockey den här säsongen.

Däremot har de turneringens två yngsta spelare, två 01:or i form av centern Jaromír Pytlick och forwarden Michal Teply. I övrigt är beckan Jakub Galvas, draftad av Chicago, och forwarden Ostap Safin, vald av Edmonton, två av de mer prominenta namnen som fanns med i det tjeckiska lag som slutade fyra vid JVM i Buffalo förra säsongen.

I båset finns det desto mer att yvas över. Där står nämligen ingen mindre än Patrik Elias, New Jersey Devils-legendaren som avslutade sin NHL-karriär med 1 025 poäng på 1 240 matcher – och inte minst två Stanley Cup-segrar. I sitt första tränaruppdrag i karriären backar han upp en annan NHL-bekanting i form av Vaclav Varada, med närmare 500 NHL-matcher för Buffalo och Ottawa på meritlistan.

Det är svårt att se ett scenario där Tjeckien vinner den här turneringen. Men när det kommer till meriter i båset råder det ingen tvekan om att de väger tyngst.