• Publicerat 2 september, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
RADARPAR. Fortsätter bröderna Marcus och Jonathan Davidsson att showa i SHL den här säsongen.Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson

Djurgården blev förra säsongens stora överraskningslag i SHL. Trots tunga spelartapp är det mycket som tyder på att det blir feststämning på Hovet den här säsongen också. Den fostrande miljö som klubben har skapat bäddar för nya framgångar, tror Uffe Bodin.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Robin Jensen, mv, Pantern, Olle Alsing, b, Leksand, Bobbo Petersson, b, Karlskrona, Robin Norell, b, Rockford (lån), Jakob Lilja, fw, Linköping, Jacob Josefson, fw, Buffalo, Emil Bemström, fw, Leksand, Manuel Ågren, fw, Oskarshamn, Dick Axelsson, fw, Färjestad, Daniel Widing, fw, Rögle.  
Förluster: Joacim Eriksson, mv, Brynäs, William Lagesson, b, Edmonton, Alexander Falk, b, Timrå, Marcus Fagerudd, b, Södertälje, Marcus Högström, b, Calgary, Simon Johansson, b, Almtuna (lån), René Bourque, fw, slutat, Markus Ljungh, fw, HV71, Linus Johansson, fw, Färjestad, Lukas Vejdemo, fw, Montréal, Axel Jonsson Fjällby, fw, Washington, Patrik Lundh, fw, Kunlun Red Star, Calle Ridderwall, fw, Düsseldorf, Mikael Ahlén, fw, Södertälje.


Andreas Engqvist. Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

POÄNGKUNGEN
Andreas Engqvist 
Det är med skräckblandad förtjusning man följer Andreas Engqvist den här säsongen. Han är tveklöst en av ligans bästa centrar när han spelar, en spelare med förutsättningar att ta sig till toppen av poängligan. Men hans hjärnskakningshistorik gör samtidigt att man får en knut i magen av att se honom på isen. Man kan bara hoppas att hockeygudarna är honom nådig den här säsongen.

MÅLVAKTSETTAN
Adam Reideborn
Vilken skillnad ett år kan göra. Efter att ha varit utskälld och bespottad för sitt spel under säsongen 2016/17 studsade Adam Reideborn tillbaka med besked i fjol och var hela ligans bästa målvakt sett till statistiken. Historiken visar att det är ytterst få målvakter som klarar av att följa upp succésäsonger med samma sorts spel – och statistik. Av toppmålvakterna i SHL är det bara Viktor Fasth (2011/12) som klarat av att bräcka sin räddningsprocent efter en genombrottssäsong. Nu tror jag inte att Reideborn behöver stoppa närmare 94 procent av skotten som i fjol för att Djurgården ska vara ett topplag. Landar han på dryga 92 kommer de att vara okej.

BACKESSET
Linus Hultström
Det har varit två ganska olyckliga säsonger för Hultström så till vida att han startat i Nordamerika för att komma hem lite stukad på lån efter att inte ha tagit plats i Florida Panthers. I fjol behövde 25-åringen till mitten av november på sig innan han liknade sig själv. När han nu slipper en massa strul i form av att behöva träna ikapp bör han vara en av SHL:s främsta offensiva backar. Efter Marcus Högströms lite oväntade flytt till Calgary Flames kommer Hultström att få ta ett större ansvar och bredda sin repertoar. Klarar han det är han definitivt en spelare för landslaget.

PROFILEN
Jacob Josefson
Efter åtta säsonger och drygt 300 NHL-matcher är den tidigare stortalangen tillbaka i Stockholm. I NHL har han nästan uteslutande matchats i defensiva roller och haft begränsat med speltid. I Djurgården kommer han att få alla möjligheter att visa prov på de offensiva instinkter som gjorde honom så intressant som junior. De senaste åren i Nordamerika har präglats av en hel del olyckliga skador. Förhoppningsvis vänder den turen nu. Josefson är bara 27 år och borde ha många goda mil kvar i kroppen.

FRÅGETECKNET
Dick Axelsson
Axelsson hade en fenomenal säsong i Färjestad förra säsongen och satte personbästa i SHL både vad gällde mål och poäng. Det ledde till OS-spel och en hel del välförtjänt beröm. Trots det blev det en flytt från Karlstad och en återkomst till Djurgården. Första tiden i nygamla klubben har präglats av en skada och det återstår att se när han kan bli spelklar – och hur han passar in i Djurgårdens fartfyllda hockey. Ovissheten kring hälsa och anpassning gör honom till den stora x-faktorn i laget. Ett positivt genmäle skulle innebära enorm skillnad för Djurgården.

GENOMBROTTSMANNEN
Marcus Davidsson
Han och brorsan Jonathan visade fin kemi tillsammans med Axel Jonsson Fjällby förra säsongen och fick på sätt och vis ett slags genombrott redan då. Men det finns utan tvekan mer att hämta offensivt i den yngre av Davidsson-bröderna än de 21 poäng han gjorde i fjol. Han har farten och intelligensen som gör honom till en pålitlig tvåvägscenter. Nu tror jag att han kan ta ytterligare ett kliv uppåt i poängligorna och svara för runt 30 poäng, förutsatt att Robert Ohlsson låter honom fortsätta växa in i en större roll. En annan nyckelfaktor är storebror. Blir Jonathan Davidsson kvar i klubben och inte tar plats i Columbus Blue Jackets permanent tror jag det kommer att ha ytterligare en positiv effekt på 19-åringen.

COACHEN
Robert Ohlsson
Ifrågasatt under sin första säsong som huvudansvarig i klubben – hyllad som en av ligans främsta i fjol. Ohlsson fick lära sig den hårda vägen hur det är att coacha en storklubb i SHL och har antagligen vuxit som både människa och tränare till en följd av det. Känns professorlik när han pratar om ishockey, men har bidragit till att implementera en tydlig spelidé som burit frukt. Det råder ingen tvekan om att spelarna uppskattar honom och hans ledarstil. En modern tränare.

PROGNOSEN

Hur märker man enklast att en klubb mår bra? I min värld manifesteras det bäst genom att spelare som kommer dit blir bättre av att vistas i klubbens miljö. Det är precis det som händer med många spelare i Djurgården just nu. Spelare kommer dit och växer i många fall flera storlekar. Baksidan av myntet är givetvis att samma spelare ofta blir attraktiva för större klubbar och större ligor, vilket har lett till en ganska stor spelaromsättning. Jag tycker ändå att Djurgården hanterat det bra. Värvningar som Jacob Josefson och Dick Axelsson sticker ut ur mängden, men det skulle inte förvåna mig om man snabbt lyckas göra produktiva spelare av några av värvningarna från Hockeyallsvenskan av anledningen jag beskriver ovan.

Backsidan är egentliga det enda som ger upphov till bryderier för mig. Förlusterna av stabila pjäser som William Lagesson och framför allt Marcus Högström går inte att vifta bort. Linus Hultström i all ära, men det kommer att krävas att David Bernhardt tar ytterligare ett kliv framåt och att Tom Nilsson får vara frisk för att det ska kännas stabilt. Nu är backcoachen Stefan Nyman lyckligtvis en expert på att få unga backar att lyfta, så jag utesluter inte att vi får se fler överraskningar likt Jesper Pettersson i fjol.

Under alla omständigheter är Djurgården ett topplag i min värld. Jag räknar med en topp-fyra-placering tack vare den vägvinnande modell klubben jobbar efter just nu. Det känns som en klubb i medvind.


Linus Hultström.  Foto: Bildbyrån/Dennis Ylikangas

DJURGÅRDENS IF:s TRUPP 2018/19 

MÅLVAKTER
35) Robin Jensen
39) Adam Reideborn

BACKAR
20) Axel Andersson
33) Linus Hultström
37) Jesper Pettersson
38) Olle Alsing
43) Tom Nilsson
49) David Bernhardt
53) Bobbo Petersson
55) Alexander Urbom
56) Robin Norell

FORWARDS
10) Niclas Bergfors ”A”
15) Jakob Lilja
17) Henrik Eriksson ”A”
21) Andreas Engqvist ”C”
24) Erik Walli Walterholm 
28) William Wiå
29) Sebastian Strandberg
31) Dick Axelsson
34) Daniel Brodin
40) Jacob Josefson ”A”
41) Daniel Widing
62) Manuel Ågren
70) Marcus Davidsson
71) Jonathan Davidsson
72) Emil Bemström
80) Gustav Possler

Tränare: Robert Ohlsson (sedan 2016)

UFFES SHL-RANKING

1)
2)
3) Djurgårdens IF: ”En modell som bäddar för nya framgångar”
4)
5)
6)

7)
8) Brynäs IF: ”Jakten på stabilitet leder till mittenskiktet”
9)
10)

11)
12)

13)
14)