• Publicerat 3 september, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
KAN GÖRA STOR SKILLNAD. Johan Mattsson och Johan Gustafsson bär nyckeln till Frölundas framgångar.Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

Sorti redan i kvartsfinalen mot Malmö. Fjolårssäsongen var ett sportsligt bakslag för Frölunda. Räcker revanschhungern för att återupprätta stoltheten när laget ser sämre ut på pappret än det var i fjol? Bara om målvaktsspelet blir bättre, tror Uffe Bodin. 

IN OCH UT 

Nyförvärv: Gustav Lindström, b, Almtuna, Viktor Ekbom, b, Örebro, Chay Genoway, b, Lada Togliatti, Anders Grönlund, b, Pantern, Patrik Carlsson, fw, HIFK, Tim Söderlund, fw, Skellefteå, Rhett Rakhshani, fw, Malmö.
Förluster: Rasmus Dahlin, Buffalo, Adam Almqvist, b, Bern, Matt Donovan, b, Milwaukee, Adam Pardy, b, klubblös, Jakob Stenqvist, b, Björklöven (lån), John Nyberg, b, Dallas, Pontus Widerström, fw, EVZ Academy, Victor Olofsson, fw, Buffalo, Jan Mursak, fw, Bern, Jacob Peterson, fw, Björklöven (lån), Christoffer Ehn, fw, Detroit, Carl Grundström, fw, Toronto.


Ryan Lasch. Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

POÄNGKUNGEN
Ryan Lasch
Alltid en het kandidat att ta hem slutsegern i SHL:s poängliga. I fjol var amerikanen en ynka poäng efter slutsegraren Elias Pettersson. Lasch är ett offensivt hot i framför allt powerplay, där han producerade 34 av sina 55 poäng i fjol. Bäst i SHL. I år blir det intressant att se om han kan bygga samma sorts kemi med landsmannen Rhett Rakhshani som han gjorde med den till NHL flyktade Victor Olofsson i fjol. I så fall har vi ett smaskigt radarpar att se fram emot i vinter.

MÅLVAKTSETTAN
Johan Gustafsson
Återkomsten till SHL efter äventyret i USA har varit något av en berg- och dalbana för Gustafsson. Han har blandat storspelet som hjälpte Frölunda till SM-guld 2016 med djupa dalar. Förra säsongen var på det stora hela ingen höjdare med en räddningsprocent på under 90 i både grundserie och slutspel. Då fick Gustafsson hård konkurrens av Johan Mattsson, som flåsar honom i nacken även nu. Tar Mattsson sig förbi den här säsongen?

BACKESSET
Chay Genoway
Det finns stora tomrum på backsidan sedan framför allt Rasmus Dahlin och Adam Almqvist försvunnit. Det gör Chay Genoways prestation extra viktig. Den offensivt lagde kanadensaren, som var med och tog OS-brons förra säsongen, har imponerat under inledningen av Champions Hockey League och har kapacitet att vara en av de mest produktiva backarna i SHL. Liten till växten, men med ett stort spelsinne och powerplay-kvaliteter. Gustav Lindström är en annan backvärvning som blir spännande att följa efter sitt fina år i Almtuna och starka JVM i fjol.

PROFILEN
Joel Lundqvist
Lagkaptenen närmar sig 700 SHL-matcher och hinner fylla 37 år den här säsongen. Trots efterhängsna skador och att den höga farten i ligan inte gynnar hans spelstil har han funnit ett sätt att inte bara hålla sig relevant, utan vara en nyckelspelare för Frölunda. Om det fanns en metod för att mäta viljestyrka hos SHL-spelarna skulle veteranen finnas med i toppen.

FRÅGETECKNET
Johan Gustafsson
JVM-hjälten från 2012 går in på sista året på kontraktet med Frölunda och behöver rimligen studsa tillbaka efter förra säsongens besvikelse för att få förnyat förtroende. Visade under slutspelet 2016 och grundserien 2016/17 att han kan spela på en mycket hög nivå. Men dalarna som kommit med jämna mellanrum gör honom svårplacerad. Måste i första hand konkurrera ut Johan Mattsson. Tillsammans bär de på nyckeln till Frölundas framgångar.

GENOMBROTTSMANNEN
Tim Söderlund
Av skäl som ligger bortom min förståelse fick han aldrig något vidare förtroende i Skellefteå och det är rimligen därför Tim Söderlund har lämnat moderklubben för spel i Frölunda. Göteborgarna har visserligen inte övertygat på det förväntade sättet sedan de vann SM-guld 2016, men det är allt jämnt en av klubbarna som ligger i täten när det gäller individuell spelarutveckling. Jag tror Söderlund passar perfekt in i det de försöker göra. Hans envishet, speed och skottvillighet gör honom till en omedelbar tillgång. Speciellt nu när Victor Olofsson försvunnit till NHL. Jag säger inte att Söderlund gör 27 mål, men med tanke på att han sköt nio med runt tio minuters speltid per match i fjol finns det utrymme för bättre utdelning här.

COACHEN
Roger Rönnberg

Rönnberg går in på sjätte säsongen som huvudansvarig för Frölunda. Byggde snabbt upp ett starkt förtroendekapital via framgångarna med Champions Hockey League-vinsterna och SM-guldet. Fjolåret var dock ett steg i fel riktning både för honom och klubben med tidigt respass i CHL och kvartsfinalförlusten mot Malmö i SM-slutspelet. På pappret har han haft bättre lag än det här, men det är en synnerligen öppen SHL-säsong utan några storfavoriter. Kan Rönnberg hitta rätt i lagkompositionen kommer Frölunda att vara det där förväntade topplaget.

PROGNOSEN
Först en tung kvartsfinalförlust, sedan förlust av flera av lagets bästa spelare. Frölunda hade på många sätt en jobbig vår. Klubben förväntas alltid slåss om SM-guldet, men har inte kommit nära sedan senaste triumfen 2016. Finns det något som talar för att man kommer närmare i år? Nja, laget har i mitt tycke blivit sämre på pappret efter de tunga tappen av Rasmus Dahlin, Victor Olofsson, Carl Grundström och Adam Almqvist, men lyckligtvis är det inte på pappret SHL avgörs.

Även om jag ser brister och frågetecken på ett par håll känns Frölunda som ett givet topp-sex-lag. Spelare som Max Friberg och Pathrik Westerholm lär studsa tillbaka efter tuffa fjolår samtidigt som nyförvärv som Rhett Rakhshani och Chay Genoway inger respekt. Spelet i numerärt överläge tillhör vanligtvis toppen av ligan. Med Ryan Lasch och Genoway på plats ska den trenden hålla i sig.

Den stora nyckeln för göteborgarna – och det som kan skilja kvartsfinalsorti från en roligare vår – är att få ett jämnare målvaktsspel. I fjol låg lagets räddningsprocent en bit under genomsnittet i ligan. Kan firma Gustafsson/Mattsson stabilisera det är väldigt mycket vunnet.

SM-guldskandidat? Nja, det finns andra lag som jag tycker har bättre förutsättningar att gå hela vägen.

Chay Genoway. Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

FRÖLUNDA HC:s TRUPP 2018/19 

MÅLVAKTER
33) Johan Mattsson 
37) Johan Gustafsson

BACKAR
5) Chay Genoway
6) Kristoffer Gunnarsson
8) Viktor Ekbom
10) Gustav Lindström
15) Anders Grönlund
16) Filip Westerlund
18) Mattias Nörstebö
56) Jonathan Sigalet ”A”

FORWARDS
7) Pathrik Westerholm
9) Tim Söderlund
12) Max Friberg
17) Sebastian Stålberg
20) Joel Lundqvist ”C”
27) Ponthus Westerholm 
40) Joel Mustonen
43) Jesper Emanuelsson
46) Oliwer Fjellström
49) Rhett Rakhshani
51) Mats Rosseli Olsen
59) Simon Hjalmarsson ”A”
72) Patrik Carlsson
81) Ryan Lasch

Tränare: Roger Rönnberg (2013)

UFFES SHL-RANKING

1)
2)
3) Djurgårdens IF: ”En modell som bäddar för nya framgångar”
4) Frölunda HC
5)
6)

7)
8) Brynäs IF: ”Jakten på stabilitet leder till mittenskiktet”
9)
10)

11)
12)

13)
14)