• Publicerat 5 september, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
KAN GÖRA SKILLNAD. Målvakterna Felix Sandström och Jonas Gunnarsson samt centern Markus Ljungh highlightas i Uffe Bodins genomgång av HV71.Foto: Bildbyrån/Pelle Börjesson

HV71 har skakat av sig fjolårets misslyckande i åttondelsfinalen. Uffe Bodin gillar många av förändringarna som sportcheferna Hult & Davidsson har orkestrerat och ser ett lag för topp sex. Men har de verkligen målvakterna och centrarna för att bli en utmanare? Spelet från Jonas Gunnarsson, Felix Sandström och Markus Ljungh ger svaret på den frågan.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Jonas Gunnarsson, mv, Malmö, Nils Andersson, b, Malmö, Martin Fehérváry, b, Oskarshamn, Didrik Strömberg, b, Timrå, Markus Lauridsen, b, EHC München, Mikko Lehtonen, b, Tappara, Joakim Andersson, fw, Örebro, Markus Ljungh, fw, Djurgården, Johan Johnsson, fw, Timrå, Christoffer Törngren, fw, Färjestad, Simon Önerud, fw, Sibir Novosibirsk, Andreas Thuresson, fw, Langnau, Andreas Falk, fw, Luleå.
Förluster: Fredrik Pettersson Wentzel, Düsseldorf, Linus Söderström, mv, N Y Islanders, Adam Åhman, mv, Oskarshamn (lån), Fredrik Styrman, b, Luleå, Jacob Cederholm, b, Manitoba, Lawrence Pilut, b, Buffalo, Erik Brännström, b, Vegas, Marc Zanetti, b, Dinamo Riga, Tom Hedberg, b, Modo, Stefan Elliott, b, Pittsburgh, Topi Jaakola, b, TPS, Pierre Engvall, fw, Toronto, Bill Sweatt, fw, klubblös, David Ullström, fw, Arizona, Max Wärn, fw, klubblös, Erik Andersson, fw, Rögle, Kevin Stenlund, fw, Columbus, Victor Ejdsell, fw, Chicago.


Markus Ljungh. Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

POÄNGKUNGEN
Markus Ljungh
Det här blir Markus Ljunghs tid att skina. Efter att ha spelat andra- och tredjefiol i Djurgården är han värvad till HV71 som förstacenter. Det innebär både ett lönelyft och stora förväntningar. Ljungh hade ett riktigt bra slutspel för Djurgården i våras, något som bådar för att det här skulle kunna bli riktigt bra. Samtidigt har hans prestationer varierat ganska mycket sedan han kom upp i SHL med Djurgården. Jag tror att han kan ta nästa steg nu, men det kommer inte att bli lätt.

MÅLVAKTSETTAN
Jonas Gunnarsson

Duellen mellan Gunnarsson och Felix Sandström känns på förhand som en av de mest ovissa i SHL. Gunnarsson har lite mer rutin än sin kollega medan Sandström sitter på potentialen. Den förstnämnde kommer från en bra säsong i Malmö där han tack vare skador fick lite mer speltid än förväntat. Var bländande i slutspelet och en av anledningarna till att Malmö kunde gå till semifinal trots skadan på Oscar Alsenfelt.

BACKESSET

Nils Andersson
HV tappade en hel del klass på backsidan efter den tidiga sortin ur slutspelet. Värvningen av Nils Andersson gjorde det emellertid lättare för HV-fansen att andas igen. 26-åringen har blivit en back som gör runt 30 poäng per säsong och återfinns i toppen av backarnas poängliga. Med sin högerfattning och sitt kreativa rörelseschema på blålinjen är han en stor tillgång i powerplay. Har tidigare visat fin kemi i samma spelform tillsammans med gode vännen Markus Ljungh från deras gemensamma tid i Djurgården.

PROFILEN
Mattias Tedenby
Trollgubbens produktion har dalat lite de senaste säsongerna. Men Tedenby är likväl en stor profil på grund av sin tekniska och oftast helt oförutsägbara spelstil. En NHL-kommentator kallade honom en gång i tiden för en spelare kapabel till att ”dribbla bort både sig själv och motståndare i en telefonkiosk”. Det summerar 28-åringens spel rätt bra. När det klaffar för honom är han en fröjd att skåda. Och när det blir fel är det lätt att – som neutral observatör – skratta. Hur som helst är han ofta en fröjd att skåda på isen.

FRÅGETECKNET
Martin Thörnberg
Lagkaptenen har hunnit bli 35 år och inleder säsongen på skadelistan. Långt ifrån idealiskt för en spelare som tappat i produktivitet för varje säsong sedan han återvände hem från KHL. Thörnberg är av naturliga skäl inte längre den målskytt han en gång var och det gäller för HV71 att hitta en annan roll för honom om poängtotalen fortsätter att minska.

GENOMBROTTSMANNEN
Martin Féherváry
Den slovakiska ynglingen gjorde en imponerande säsong med Oskarshamn i Hockeyallsvenskan och var stark på både JVM och A-VM för sina landslag. Draftades i andra rundan av Stanley Cup-mästarna Washington Capitals och ska delta på klubbens rookieläger. Det hade varit bättre för honom att stanna i Jönköping och förbereda sig för säsongen som SHL-spelare. Med det sagt är han en väldigt spännande back som känns redo att göra avtryck i högstaligan.

COACHEN

Johan Lindbom
Guldcoach 2017 och ut i åttondelen 2018. Det var tvära kast för Johan Lindbom i HV71-båset det senaste året. Trots att fjolåret slutade snöpligt sitter han tryggt på sin post och har såväl fans som spelare och klubbledning bakom sig. Har visat prov på ett humant ledarskap som verkar gå hem i alla läger. Har växt enormt som tränare sedan han kastades in i SHL 2015, men har också perfekt stöd i form av rutinerade Stephan ”Lillis” Lundh.

PROGNOSEN
För andra säsongen i rad har HV71 genomlidit en stor spelaromsättning. Man tappar i vanlig ordning en ansenlig mängd spelare till Nordamerika. Det är ett tecken på att man gör något bra i sin utbildning av spelare, men samtidigt tvingar det klubben att ständigt jaga ersättare och täppa luckor. Den här våren och sommaren har man gjort ett bra jobb i att täppa till många av de luckorna. Namn som Nils Andersson, Mikko Lehtonen, Markus Ljungh, Simon Önerud och Andreas Thuresson inger respekt. Back- och forwardssidan ser mycket kompetent ut, men det är målvakterna och centrarna det finns frågetecken kring.

Mellan stolparna gäller det att någon av Jonas Gunnarsson eller Felix Sandström kliver fram och visar att de är redo att prestera som en av ligans bättre målvakter. Båda två har visat prov på klass under perioder, men är på det hela taget oskrivna kort som förstamålvakter. På centersidan ser det lite tunt ut när det kommer till kreativitet. Det vill verkligen till att Markus Ljungh blir den förstacenter som HV71 har värvat honom att bli.

Jag ser HV71 som ett topp sex-lag, men om någon av målvakterna börjar stjäla matcher och Markus Ljungh visar sig mogen uppgiften att bära en toppkedja kan de till och med bland sig i den absoluta toppstriden.


Nils Andersson. Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

HV71:s TRUPP 2018/19
 

MÅLVAKTER
25) Felix Sandström
37) Jonas Gunnarsson

BACKAR
2) Kristofer Berglund
3) Markus Lauridsen
5) Martin Féherváry
6) Christoffer Persson ”A”
8) Nils Andersson
9) Didrik Strömberg
19) Alexander Ytterell
44) Mikko Lehtonen

FORWARDS
10) Martin Thörnberg ”C”
11) Simon Önerud ”A”
12) Andreas Thuresson
13) Oscar Sundh
16) Markus Ljungh
17) Isac Brännström
18) Joakim Andersson
21) Mattias Tedenby
23) Robin Figren
27) David Gustafsson
28) Anton Bengtsson
41) Johan Johnsson
67) Christoffer Törngren
71) Andreas Falk
73) Sebastian Wännström

Tränare: Johan Lindbom (sedan 2015)

UFFES SHL-RANKING

1) Färjestad BK: ”Ett lagbygge som glänser likt guld”
2)
3) Djurgårdens IF: ”En modell som bäddar för nya framgångar”
4) Frölunda HC: ”Ett lag för toppen – om målvaktsspelet håller”
5) HV71
6)

7)
8) Brynäs IF: ”Jakten på stabilitet leder till mittenskiktet”
9)
10)

11)
12)

13)
14)