• Publicerat 6 september, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
KAN HAN LYFTA LHC? Tommy Jonsson har en grann uppgift framför sig som ny huvudtränare för Linköping.Foto: Bildbyrån/Avdo Bilkanovic

Det är få lag som är lika svåra att tyda som Linköping. På pappret alltid ett lag med spelare som står ut, men i realiteten ett lag som sällan lever upp till förväntningarna. Uffe Bodin undrar om det kommer att bära eller brista i år. 

IN OCH UT 

Nyförvärv: Mattias Bäckman, b, Kloten, Lukas Bengtsson, b, Pittsburgh, Filip Karlsson, fw, Rögle, Adam Brodecki, fw, Växjö, Broc Little, fw, Davos, Joe Whitney, fw, Hershey, Dan Pettersson, fw, Västervik, James Wright, fw, Barys Astana.
Förluster: Niclas Lundgren, b, Brynäs, Kristian Näkyvä, b, Örebro, Anton Björkman, b, Oskarshamn, Niklas Persson, fw, slutat, Ken André Olimb, fw, Düsseldorf, Mathis Olimb, fw, Skellefteå, Emil Sylvegård, fw, Malmö, Jakob Lilja, fw, Djurgården, Henrik Törnqvist, fw, Timrå, Tony Mårtensson, fw, Almtuna.


Broc Little. Foto: Bildbyrån/Avdo Bilkanovic

POÄNGKUNGEN
Broc Little
Sköt 68 mål under sina föregående tre säsonger i LHC. Om han fortsätter att vara lika produktiv efter 30-strecket återstår att se, men i den vindsnabbe amerikanen har Cluben i alla fall en spelare med potential att sluta topp fem i poängligan. Kan han bygga kemi med playmakern Derek Roy kan det bli en riktigt rolig säsong.

MÅLVAKTSETTAN
Jonas Gustavsson
Första säsongen i Sverige på åtta år blev en stor omställning för Gustavsson. Dels spelmässigt sett att komma hem och spela på stor rink igen, dels att bli förstamålvakt igen efter många år som reserv i NHL. Det blev ett ojämnt år i Linköping med toppar och dalar, men var i slutändan godkänd. Ska LHC upp på övre halvan av tabellen måste 33-åringen ta minst ett steg framåt.

BACKESSET
Chad Billins
LHC har en fin bredd på backsidan, men det är samtidigt en hel del spelare som frågetecken kring sig. Chad Billins är ett av dem. Efter sin fina säsong 2015/16 tappade han en del under fjolårets grundserie efter återkomsten från AHL. Han visade sedan klass genom att vara en av LHC:s främsta aktörer i slutspelet. Tar han sitt spel till den nivån under årets grundserie kommer han antagligen att vara med och slåss om en av topplaceringarna i backarnas poängliga.

PROFILEN
Sebastian Karlsson
Han får sällan några rubriker, men hans uppoffrande spelstil, hårda arbete och effektivitet i numerära underlägen gör honom till en värdefull spelare för LHC. Trots att rötterna finns i Göteborg har han varit Cluben trogen i nio raka säsonger. Han bidrar sällan med någon stor poängskörd, men i en liga där kulturbärarna blir allt färre fyller han en viktig funktion.

FRÅGETECKNET
Lukas Bengtsson
I mitt tycke var Bengtsson en av SHL:s bästa backar när han lämnade Frölunda för Pittsburgh Penguins organisation efter SM-guldet 2016. Med sin moderna backstil såg jag honom som en blivande NHL-back. Tyvärr blev det aldrig så och det är svårt att inte peka på den otäcka sjukdomen han drabbades av under första säsongen i AHL som en stark anledning till det. Det blev bara 16 AHL-matcher första säsongen i Nordamerika och 37 i fjol då skador satte käppar i hjulen. Förhoppningsvis innebär hemkomsten en vändpunkt för den otursförföljde backen, som missade en hel del matcher på grund av skada även under senaste SHL-året. Var står han nu efter alla sjukdoms- och skadebesvär?

GENOMBROTTSMANNEN
Olle Lycksell
Olle Lycksells namn dök upp för första gången på draften härom året. Innan Philadelphia Flyers plockade honom i sjätte rundan hade jag aldrig hört talas om honom tidigare. Den gångna säsongen visade han varför Flyers plockade honom. Han presterade så pass bra när han fick chansen i SHL att han nöp sig kvar i laguppställningen en längre period. 19-åringen från Oskarshamn har en del spännande offensiva kvalitéer som gör honom högaktuell för JVM-spel i vinter. 5+2 på 26 SHL-matcher som 18-åringen förra säsongen och en imponerande försäsong är något att bygga vidare på. Konkurrensen om forwardspositionerna i LHC är alltid hård, men jag tror att Lycksell kan bli ett utropstecken i vinter.

COACHEN
Tommy Jonsson
Tillbaka i ett tränaruppdrag efter att ha hoppat på ett förbundsjobb i fjol. Jonsson hade några tuffa år, både sportsligt och privat, när det inte funkade i Brynäs efter SM-guldet 2012 och sedan heller inte lyfte i Björklöven. Det här är tuffa erfarenheter som jag tror och hoppas att Jonsson kan använda till sin fördel när han nu är tillbaka i en ledande roll. Och eftersom jag misstänker att det blir en ganska tuff säsong för LHC kommer han att få användning för dem.

PROGNOSEN
Jag vet inte om det är känslan av att ständigt känna sig bränd som gör att inställningen gentemot Linköping HC har förändrats genom åren. De har genomgående varit en klubb som satt slagkraftiga lag på isen, men egentligen inte klarat av att leva upp till förväntningarna sedan Tony Mårtensson och Mattias Weinhandl befann sig i sin prime för tio år sedan.

Efter en svag niondeplats i fjolårets grundserie lyckades de ändå ta sig till kvartsfinal, vilket i slutändan var lite av en överraskning sett till hur säsongen trendade. Inför årets säsong finns det lite för många frågetecken kring laget för att jag ska se dem hamna på övre halvan. Hur kommer målvaktsspelet att fungera? Kan backarna som kommit in lyfta sig till nästa nivå efter några tuffa säsonger? Har nyförvärv som Joe Whitney och James Wright spetsen för att producera på SHL-nivå? Är Tommy Jonsson lösningen i båset?

Visst kan man ställa liknande frågor kring de flesta lagen i ligan, men hos LHC ställs det på sin spets efter de senaste årens klena utdelning. Det positiva i sammanhanget är att det här är första gången på länge som många verkar vara överens om att ”Cluben” inte är ett topplag. Mindre press, bättre resultat? Jag ser åttondelsfinal som en rimlig målsättning, men jag är inte helt övertygad om att det räcker hela vägen dit.


Olle Lycksell. Foto: Bildbyrån/Peter Holgersson

LINKÖPING HC:s TRUPP 2018/19 

MÅLVAKTER
30) Jacob Johansson
50) Jonas Gustavsson ”A”

BACKAR
3 Almen Bibic
4) Chad Billins
5) Mattias Bäckman
6) Alexander Karlsson
32) Lukas Bengtsson
37) Adam Ginning
47) Anton Karlsson
53) Eddie Larsson ”C”
77) Patrick Mullen

FORWARDS
9) Derek Roy
12) Sebastian Karlsson ”A”
17) Fredrik Karlström
18) James Wright
19) Joe Whitney
20) Nick Sörensen
22) Adam Brodecki
27) Dan Pettersson
31) Olle Lycksell
36) Filip Karlsson
41) Broc Little ”A”
71) Daniel Olsson Trkulja
84) Jimmy Andersson

Tränare: Tommy Jonsson (ny)

UFFES SHL-RANKING

1) Färjestad BK: ”Ett lagbygge som glänser likt guld”
2)
3) Djurgårdens IF: ”En modell som bäddar för nya framgångar”
4) Frölunda HC: ”Ett lag för toppen – om målvaktsspelet håller”
5) HV71: ”En trio med kapacitet att ändra förutsättningarna”
6)

7)
8) Brynäs IF: ”Jakten på stabilitet leder till mittenskiktet”
9)
10)

11) Linköping HC
12)

13)
14)