• Publicerat 7 september, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
MER JUBEL. Luleå behöver mer måljubel från spelare som Petter Emanuelsson och Niklas Olausson i vinter.Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

Ett av ligans främsta lag defensivt – och ett av de trubbigaste offensivt. Luleå Hockey är ett lag som har kapacitet att ta ett steg framåt jämfört med i fjol. Men det förutsätter att de klarar av att generera mer framåt än vad som var fallet i fjol.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Niklas Rubin, mv, Tingsryd, Jesper Sellgren, b, Modo, Fredrik Styrman, b, HV71, Erik Gustafsson, b, Neftechimik Niznjekamsk, David Lindquist, fw, Björklöven, Jack Connolly, f, Rögle, Austin Farley, fw, Karlskrona.
Förluster: Oscar Masiello, mv, Björklöven, Filip Gustavsson, mv, Ottawa, Jan Sandström, b, slutat, Kim Johansson, b, Västervik, Viktor Grahn, b, Karlskrona (lån), Brendan Mikkelson, b, Adler Mannheim, Per Ledin, fw, klubblös, Axel Levander, fw, Vita Hästen, Anton Toolanen, fw, Boden, Joey Hishon, fw, slutat, Andreas Falk, fw, HV71.


Robin Kovács. Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

POÄNGKUNGEN
Robin Kovács
Han kom tillbaka till Sverige från Nordamerika som en stukad spelare förra hösten. I Luleå – långt från larmet i Stockholm – fann han lugn och ro. Det har lett till en stadigare produktion på isen. Fjolåret var en indikation på att Kovács är på väg mot något bra. Hittar han nästa växel i den talang han besitter kan han göra 35-40 poäng i SHL den här säsongen.

MÅLVAKTSETTAN
Joel Lassinantti
Statistiskt sett har han tagit ett kliv tillbaka jämfört med sina bästa säsonger i Luleås tröja. Lassinantti har ändå spelat stabil hockey och legat på en klart godkänd nivå, men ska Luleå ta sig längre än till kvartsfinal kommer de behöva en målvakt som kan stå på huvudet och vinna matcher åt dem. Niklas Rubin kommer in som en spännande kollega från Tingsryd. Han kan nog tända en eld i ändan på Lassinantti.

BACKESSET
Erik Gustafsson
Det är inte många landslagsspelare som debuterar i SHL som 29-åringar, men Erik Gustafssons annorlunda resa har lett honom dit. Backen lämnade Sverige för collegespel för elva år sedan och har sedan dess hunnit med såväl NHL- som KHL-spel. Nu kan man klassa honom som ett av de mest meriterade och starka nyförvärven i SHL inför den här säsongen. Som ung var han en renodlat offensiv back, men på senare år har han blivit mer av en tvåvägsback som är pålitlig över hela banan. Det är mycket möjligt att han behöver lite tid för att hitta rätt i den nya omgivingen, men det här är en klassvärvning med kapacitet att lyfta en hel defensiv – och inte minst har positiv inverkan på yngre förmågor som Nils Lundkvist och Jesper Sellgren.

PROFILEN
Niklas Olausson
Den skicklige playmakern återvände till Luleå i fjol, blev omedelbart utsedd till lagkapten och hade en riktigt bra första halva på säsongen där han levererade poäng på löpande band. Skadebekymmer sinkade honom längs vägen och avslutningen var inte lika stark, men det råder ingen större tvekan om att han är en av lagets viktigaste spelare. Vid 32 års ålder har Olausson rimligen passerat sin produktiva peak, men finner han kemi med någon av Luleås målfarliga yttrar kan han vara med och nosa på en av topplaceringarna i assistligan.

FRÅGETECKNET
Patrick Cehlin
Hockeymässigt sett är 27-åringen inget frågetecken. Han har levererat när han väl har spelat de senaste säsongerna och är en landslagsspelare när han får vara skadefri. Tyvärr har han berövats en hel del hockey på grund av hjärnskakningar och andra skador. Det gör att jag känner en oro över hans hälsa och välmående. Luleå har inte överdrivet många forwards med den spets som Cehlin besitter. Det gör att det är av högsta vikt även för Luleås offensiva hälsa och välmående att han spelar kontinuerligt.

GENOMBROTTSMANNEN
Isac Lundeström
Det är fortfarande oklart om han återvänder till Luleå efter att ha stuckit över till Anaheim Ducks camp. Det bästa för Lundeströms långsiktiga utveckling är att han gör minst en säsong till i SHL, får rejält med istid och en minst lika stor roll som i fjol. 18-åringen har farten och kreativiteten för att bli en ännu mer produktiv spelare i SHL. Luleå kommer att behöva det.

COACHEN
Thomas Berglund
”Bulan-effekten” lät dröja på sig, men under säsongens gång kunde man skönja allt fler framsteg i Luleås spel. De blev precis ett så jobbigt lag att spela emot som man kunde förutse efter tränarens tid i Brynäs. Utmaningen som Berglund står inför är att kultivera Luleås anfallsspel och generera mer framåt. Han lyckades rätt bra med den balansakten i Brynäs, men hade också fler vapen att kasta in på isen då. Det finns mycket potential i Luleås forwardsuppsättning. Kan ”Bulan” låsa upp den kan Luleå bli säsongens obehagliga överraskning för motståndarna.

PROGNOSEN
Det var bara bottenlagen Karlskrona, Mora och Örebro som gjorde färre mål än Luleå i SHL:s grundserie förra säsongen. Men trots att Luleå bara gjorde 128 mål över 52 omgångar lyckades man ha den femte bästa effektiviteten bland alla lag i ligan med mål på var tionde skott. I min värld är det en lite oroande siffra. Effektivitet är svår att upprätthålla även för lag som har bättre forwardsbredd än Luleå. Ska laget klättra till högre i höjder i tabellen krävs det fler mål, kort och gott.

Den goda nyheten i sammanhanget är att det finns gott hopp om det. Luleå har frångått gamla synder i att försöka värva nordamerikanska toppspelare, något man i mångt och mycket varit sämst i klassen på. Inför den här säsongen har man låtit bli att gå efter en Tim Kennedy, Joey Hishon eller Kael Mouillerat och i stället värvat Jack Connolly och Austin Farley. Två spelare som rimligen varit billigare och dessutom har presterat bra hockey på svenska isar tidigare.

Utöver det har general managern Stefan ”Skuggan” Nilsson med kollegor varit bra på att släppa fram yngre spelare. Det manifesterades inte minst på NHL-draften i somras där både Isac Lundeström och Nils Lundkvist gick i första rundan. Här finns en enorm tillväxtpotential att utnyttja innan den här sortens talanger är förlorade till större och mer penningstinna ligor.

Jag tycker att Luleås lagbygge ser mycket mer homogent och spännande ut än på flera år. Backsidan har fått ett rejält lyft med Erik Gustafsson och superspännande Jesper Sellgren. Framåt finns det potential, även om jag tror att man fortfarande saknar tillräckligt med spets framåt för att hota de absoluta topplagen. Men får Luleå ut mer av ungtuppar som Lundeström, Kovács och Einar Emanuelsson blir det under alla omständigheter en kul vinter innanför björngapet.


Joel Lassinantti. Foto: Bildbyrån/Peter Holgersson

LULEÅ HF:s TRUPP 2018/19 

MÅLVAKTER
31) Niklas Rubin
34) Joel Lassinantti

BACKAR
2) Fredrik Styrman
19) Joonas Jalavanti
23) Jesper Sellgren
27) Nils Lundkvist
29) Erik Gustafsson ”A”
32) Oscar Engsund
39) Pontus Själlin
50) Daniel Sondell
89) Ryan Johnston

FORWARDS
9) Johan Forsberg
10) Einar Emanuelsson
11) Petter Emanuelsson
14) Jonas Berglund
16) Niklas Olausson ”C”
17) David Lindquist
20) Jack Connolly
24) Johan Harju ”A”
36) Emil Larsson
37) Isac Lundeström
52) Karl Fabricius ”A”
71) Patrick Cehlin
91) Austin Farley
96) Robin Kovács

Tränare: Thomas Berglund (2017)

UFFES SHL-RANKING

1) Färjestad BK: ”Ett lagbygge som glänser likt guld”
2)
3) Djurgårdens IF: ”En modell som bäddar för nya framgångar”
4) Frölunda HC: ”Ett lag för toppen – om målvaktsspelet håller”
5) HV71: ”En trio med kapacitet att ändra förutsättningarna”
6) Luleå Hockey

7)
8) Brynäs IF: ”Jakten på stabilitet leder till mittenskiktet”
9)
10)

11) Linköping HC: ”Kommer det bära eller brista?” 
12)

13)
14)