• Publicerat 8 september, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
SHL:s BÄSTA KEEPER? Oscar Alsenfelt har visat förr att han har förmågan att lyfta uträknade lag till oanade höjder.Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

Ett jobbigt ekonomiskt minusresultat tvingade dem att sänka spelarbudgeten. Men trots att Malmö Redhawks inte kommer till spel med någon flashig spelartrupp finns det anledning att frukta dem. Inte minst på grund av Oscar Alsenfelt, skriver Uffe Bodin.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Anton Öhman, b, Skellefteå,Tobias Ekberg, b, Pantern, Emil Molin, fw, Modo, Emil Sylvegård, fw, Linköping, Martin Janohls, fw, Pantern, Henrik Hetta, fw, Skellefteå, Konstantin Komarek, fw, Karlskrona.
Förluster: Jonas Gunnarsson, mv, HV71, Tex Williamsson, mv, Tingsryd, Erik Andersson, b, klubblös, Tuukka Mäntylä, b, Tappara, Matias Lassen, b, Pantern, Nils Andersson, b, HV71, Erik Forssell, fw, klubblös, Daniel Zaar, fw, Rögle, Lukas Haudum, fw, Pantern, Robin Alvarez, fw, Skellefteå, Rhett Rakhshani, fw, Frölunda,


Frederik Storm. Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

POÄNGKUNGEN
Frederik Storm
Det vimlar inte av poängspelare i Malmös trupp, men en som trendat i rätt riktning senaste åren är danske landslagsmannen Frederik Storm. Efter att sakta men säkert etablerat sig som en toppspelare i Hockeyallsvenskan är han numera ett respekterat namn i SHL. Har bra speed och ett fint spelsinne. Bryter han 30-poängsvallen i SHL nu? Jag tror det.

MÅLVAKTSETTAN
Oscar Alsenfelt
Finns det en större matchvinnarmålvakt än Oscar Alsenfelt i SHL? Tveksamt. Sedan det stora genombrottet i Leksand för fem år sedan har den nu 31-årige målvakten haft säsonger där han nästan på egen hand fört sina lag till oanade höjder. Han är den enskilt största orsaken till att jag inte räknar Malmö som ett lag utanför topp-tio. Fjolåret var lite kantigt och innehöll några nya skador, men nu när så många rackar ned på hans lag är det som upplagt för en ny monstersäsong. Det förefaller som om Alsenfelt spelar som bäst när hans lag är under belägring.

BACKESSET
Tobias Ekberg
Malmö tappade spets på backsidan i form av Nils Andersson. Det finns några yngre förmågor med kapacitet att fylla det tomrummet. Tobias Ekberg är en av de mest spännande spelarna på backsidan. Efter att ha kommit in från Pantern under fjolårssäsongen anpassade han sig väldigt snabbt till spelet i SHL och visade prov på en imponerande produktivitet. 24-åringen har alla möjligheter att ta ytterligare ett kliv i takt med att hans istid ökar. Kan bli Malmös toppback på sikt.

PROFILEN
Fredrik Händemark
Trista omständigheter kring Erik Forssells familj gjorde att Händemark blev SHL:s yngsta kapten under förra säsongen. Det var en roll han skötte alldeles utmärkt. Den gänglige masen gick på ett knappt år från allsvensk spelare i Pantern till landslagsman och nyckelspelare för Redhawks. När laget nu har tappat en hel del spets på forwardssidan lär 25-åringen bli lagets toppcenter. Det är en roll som är ännu större att fylla än rollen som kapten. Men är det något Händemark har visat de senaste åren är att han är kapabel till mycket mer än vad man kan tro vid en första anblick.

FRÅGETECKNET
Anton Öhman
Under många år har det tålmodigt väntats på att Öhman skulle ta nästa steg i karriären och bli den SHL-back han har talang för. Konkurrensen i Skellefteå har gång efter annan varit för hård, vilket lett till bristande speltid varvat med utlåningar. Inte optimalt för utvecklingen, kan man anta. Flytten till Malmö ger Öhman chansen att en gång för alla visa att han hör hemma i högsta ligan.

GENOMBROTTSMANNEN
Carl-Johan Lerby
Jag trodde att genombrottet skulle ske redan förra säsongen. En olycklig serie av skador – bland annat via en bilolycka – begränsade Lerby till 22 SHL-matcher. Hälsan är givetvis en förutsättning för att 21-åringen ska ta nästa kliv på hockeystegen. Det han har visat i både SHL och Hockeyallsvenskan i sina bästa stunder har kittlat sinnena. Lerby är en modern back med bra skridskoåkning och fin blick för spelet. Han behöver fortfarande lära sig att göra bättre avvägningar, men det kommer med tiden. När det nu uppstår en del luckor på Malmös backsida har han alla möjligheter att spela till sig mer förtroende.

COACHEN
Peter Andersson
Han har inte gjort sig populär i alla läger – fråga Daniel Zaar och Robin Alvarez – men det är svårt att gnälla på resultaten Peter Andersson har fått. Efter två raka semifinaler står han inför en tuff utmaning: att försöka toppa de två senaste årens resultat med en på pappret sämre trupp. Det man vet är att Andersson kommer att få ut det mesta av det spelarmaterialet han har. Det bör räcka en bra bit på vägen, men knappast längre än de två senaste säsongerna.

PROGNOSEN
Det blev en rejäl käftsmäll för Malmö Redhawks när det ekonomiska resultatet för 2017 damp ned. Tolv miljoner back innebär givetvis minskade resurser för sportchef Patrik Sylvegård inför den stundande säsongen. Det syns på pappret. Redhawks har inte längre har den spets som man kunnat stoltsera med de senaste två säsongerna. ”Stjärnor” har ersätts av ”karaktär” och det ska ha stärkt lagmoralen, enligt företrädare för klubben. Karaktär och lagmoral i all ära. Det är egenskaper som är omöjliga att kvantifiera och därmed också omöjliga att använda som argument för eller emot att ett lag.

Gällande Malmö känner jag mig säker på tre saker: de kommer att få bra målvaktsspel, de kommer att ha ett svårforcerat försvar och de kommer ligga långt från toppen när det kommer till antalet gjorda mål. Snål, gnetig och förhållandevis defensiv hockey kommer att vara vägen till framgång. Det känner jag ligger bra i linje med Peter Anderssons filosofi. Han kommer att fortsätta göra Malmö till ett av de jobbigaste lagen att möta i ligan.

Det intrycket kan förstärkas av Oscar Alsenfelt, den stora nyckelspelaren för Malmö. Spelar han på den nivå han har skämt bort Leksand och Malmö med i sina bästa stunder fixar Malmö en topp 8-placering. Men jag tror ändå inte att laget blir sämre än tia.


Tobias Ekberg. Foto: Bildbyrån/Mathilda Ahlberg

MALMÖ REDHAWKS TRUPP 2018/19

MÅLVAKTER
41) Cristopher Nihlstorp
69) Oscar Alsenfelt ”A”

BACKAR
3) Malte Setkov
6) Stefan Warg
12) Linus Cronholm
14) Carl-Johan Lerby
28) Jens Olsson
36) Anton Öhman
40) Niklas Arell
50) Tobias Ekberg
59) Anton Mylläri

FORWARDS
8) Johan Olofsson
9) Frederik Storm
20) Henrik Hetta ”A”
22) Lars Bryggman
23) Christoffer Forsberg
24) Emil Molin
26) Axel Wemmenborn
29) Marcus Sylvegård
43) Nichlas Hardt
51) Emil Sylvegård ”A”
61) Martin Janohls
63) Fredrik Händemark ”C”
67) Konstantin Komarek
91) Max Görtz
96) Kim Rosdahl

Tränare: Peter Andersson (sedan 2016)

UFFES SHL-RANKING

1) Färjestad BK: ”Ett lagbygge som glänser likt guld”
2)
3) Djurgårdens IF: ”En modell som bäddar för nya framgångar”
4) Frölunda HC: ”Ett lag för toppen – om målvaktsspelet håller”
5) HV71: ”En trio med kapacitet att ändra förutsättningarna”
6) Luleå Hockey: ”Mogna att flytta uppåt i tabellen – om det lossnar framåt”

7)
8) Brynäs IF: ”Jakten på stabilitet leder till mittenskiktet”
9) Malmö Redhawks
10)

11) Linköping HC: ”Kommer det bära eller brista?” 
12)

13)
14)