• Publicerat 9 september, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
LUSTHFYLLT? Mats Lusth har en tuff uppgift framför sig i Moras bås den här säsongen.Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

Återkomsten till SHL var en berg- och dalbana. Men när Mora slutligen räddade nytt kontrakt i ligan via ännu ett framgångsrikt slag om Siljan, då kom ett par bakslag som bådar illa för den här säsongen, skriver Uffe Bodin. 

IN OCH UT 

Nyförvärv: Isak Wallin, mv, Modo (tillbaka efter lån), Adam Masuhr, b, Severstal Tjerepovets, Kevin Gagné, b, Rögle, Marek Daloga, b, Sparta Prag, Michael Keränen, fw, Genéve-Servette, Kevin Goumas, fw, klubblös (try-out).
Förluster: Mattias Pettersson, mv, Björklöven, Steven Seigo, b, Straubing, Kristian Jacobsson, fw, Modo, David Kase, fw, Philadelphia, Jakob Nilsson, fw, Chicago, Jacob Lagacé, fw, Stavanger, Jason Akeson, fw, Köln.


Michael Keränen. Foto: Bildbyrån/Pelle Börjesson

POÄNGKUNGEN
Michael Keränen
Ska man vara krass MÅSTE Michael Keränen bli en lyckad värvning för att Mora ska ha en chans att undvika negativt kval. Laget har inte speciellt många spelare med offensiv spets att luta sig emot, men den 28-årige finländaren är en av de som har erfarenheten och skickligheten för att göra skillnad på SHL-nivå. Kommer från en stark säsong i hemlandet där han snittade närmare en poäng per match i Liiga. Det blir till att hoppas att medvinden sitter kvar i hans segel.

MÅLVAKTSETTAN
Christian Engstrand
Det är svårt att föreställa sig att Mora fortfarande skulle ha spelat SHL-hockey om det inte varit för Christian Engstrand. Den pånyttfödde målvakten har sin dalar i bland, men är på det hela taget en väldigt solid keeper med SHL-mått mätt. I fjol var det ingen målvakt i ligan som utsattes för lika många skott som 29-åringen. I kvalet mot Leksand hade han en tung första match innan han stängde igen och var seriens främsta aktör. Inte för att sätta någon extra press på Engstrand, men Moras öde vilar till stora delar på hans axlar.

BACKESSET
Marek Daloga
En riktigt spännande värvning. Den 29-årige slovaken har aldrig riktigt slagit i KHL, men har fina säsonger bakom sig i tjeckiska ligan. Under vårens VM-turnering i Danmark var han slovakernas bästa back och visade prov på flera fina kvalitéer. Trots sin gänglighet är han en fin skridskoåkare och han har ett riktigt vasst skott som Mora säkert kan få nytta av i powerplay.

PROFILEN
Adam Masuhr
2009 lämnade han Mora och testade lyckan i Finland. Det blev början på en nio säsonger lång utflykt till Finland och Ryssland som bland annat gjorde honom till finsk mästare med Kärpät två gånger om. De senaste två åren har Masuhr, tidigare Andersson, representerat Severstal Tjerepovets i KHL och gjort det bra. Vid 35 års ålder är det svårt att veta var han står spelmässigt, men det faktum att Mora omedelbart utser honom till kapten är ett tecken på att han har en stark status i klubben. Offensiv högerfattad back med ett riktigt bra skott.

FRÅGETECKNET
Alexander Hilmerson
Den egna produkten såg länge riktigt lovande ut, men ett par tuffa skador hämmade honom under de kritiska åren 21-23, när han verkligen kunde ha tagit fart. Hilmerson har inte riktigt varit sig lik sedan dess och fjolåret, hans första säsong i SHL, var inte heller förtroendeingivande. Sista året på kontraktet innebär extra press på 27-åringen, som varit Mora trogen under hela karriären.

GENOMBROTTSMANNEN
Mathias Bromé
Bromé var en av spelarna som klarade steget från Hockeyallsvenskan till SHL allra bäst i fjol. Den här säsongen, när han har blivit ännu mer bekväm i ligan, tror jag att det går att kräma ut ännu mer ur hans talang. 24 år gammal närmar han sig det stadiet i karriären då han ska vara som bäst och mest produktiv. Jag tror det kan innebära uppåt 30 poäng i SHL om han hittar en bra omgivning att spela i.

COACHEN
Mats Lusth
Coachkarusellen i Mora i fjol var en förvirrande upplevelse. Mattias Karlin och Mikael Johansson sparkades och ersattes av gröngölingarna Johan Rosén och Daniel Hermansson innan Mats Lusth dök upp som gubben i lådan – alldeles innan Slaget om Siljan skulle starta. Lusth fick sämsta tänkbara förutsättningar, men lyckades få ihop laget tillräckligt mycket för att rädda SHL-kontraktet. Hur hans lite burdusa och högljudda ledarskap går hem sett över en hel säsong återstår att se. På sätt och vis har han lika tuffa förutsättningar nu som när han kastades in i Moras bås i våras. Det är en trupp med rätt påtagliga hål han har till sitt förfogande.

PROGNOSEN
Det är inte utan att man tycker lite synd om Mora. De svarade för en klart godkänd första säsong i SHL, klarade kvalet mot Leksand och hade en ganska bra känsla med sig in i sommaren. Men det var innan bakslagen kom. Att poängkungen David Kase skulle få NHL-kontrakt av Philadelphia Flyers och försvinna var ingen överraskning, men att man skulle tappa Jacob Nilsson till Chicago Blackhawks kom antagligen som en överraskning. Nilsson gjorde en fin rookiesäsong i SHL, men det var först när han visade sin klass i Tre Kronors tröja på vårkanten som det verkligen tog fart. När Mora sedan lyckades plocka upp den slovakiske VM-spelaren Martin Bakos kändes det som att de hade hittat den där ledande spelaren man saknade. Men han hann inte mycket mer än presenteras innan det stod klart att han skulle till Nordamerika och Boston Bruins organisation i stället.

Det här missräkningarna bidrar till att Mora kliver in i säsongen med en tunn och rätt ihålig trupp. Det finns ett par spelare som besitter spets nog för att producera på SHL-nivå, men inte tillräckligt många för att man ska klara av att undvika bottenkampen eller i förlängningen kval.

Blir det på sikt en tredje rond av Slaget om Siljan – eller kval mot en annan motståndare än Leksand – är man ändå i goda händer. Christian Engstrand är en målvakt som har förmågan att vinna matcher åt Mora. Framför allt när kniven ligger mot strupen i kvaltider. Han är inte en garanti för att Mora spelar SHL-hockey 2019/20, men i åtminstone en trygghet som är en lyx få förunnad att ha.


Mathias Bromé. Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

MORA IK:s TRUPP 2018/19 

MÅLVAKTER
35) Christian Engstrand
45) Isak Wallin

BACKAR
4) Viktor Amnér
7) Erlend Lesund
12) Kevin Gagné
23) Tomas Skogs
32) Daniel Grillfors
33) Joakim Lilliehöök
38) Adam Masuhr ”C”
71) Marek Daloga

FORWARDS
8) Robin Johansson ”A”
9) Andrew Rowe ”A”
10) Matej Galbavy
11) Alexander Hilmerson
13) Emil Bejmo
18) Emil Aronsson
19) John Persson
20) Kevin Goumas (try-out)
22) Matt Bailey ”A”
28) Oscar Svanlund
34) Adam Edström
77) Michael Keränen
85) Michael Haga
86) Mathias Bromé
94) Sebastian Hartmann
96) Niki Petti
Tränare:
 Mats Lusth (2018)

UFFES SHL-RANKING

1) Färjestad BK: ”Ett lagbygge som glänser likt guld”
2)
3) Djurgårdens IF: ”En modell som bäddar för nya framgångar”
4) Frölunda HC: ”Ett lag för toppen – om målvaktsspelet håller”
5) HV71: ”En trio med kapacitet att ändra förutsättningarna”
6) Luleå Hockey: ”Mogna att flytta uppåt i tabellen – om det lossnar framåt”

7)
8) Brynäs IF: ”Jakten på stabilitet leder till mittenskiktet”
9) Malmö Redhawks: ”Försvagade – men omöjliga att räkna ut”
10)

11) Linköping HC: ”Kommer det bära eller brista?” 
12)

13)
14) Mora IK