• Publicerat 10 september, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
INGEN KARLSSON I VEGAS? Uffe Bodin tittar närmare på Max Pacioretty-trejden och vad den kan tänkas få för konsekvenser för Erik Karlssons framtid.Foto: Bildbyrån

Vegas Golden Knights blev klubben som befriade Max Pacioretty från misären i Montréal Canadiens. Efter att diskussioner om en kontraktsförlängning satts i gång är frågan nu om den här trejden innebär att Erik Karlsson i Vegas Golden Knights tröja inte längre är ett alternativ.

Det finns trejder vi har gått och väntat hela sommaren på. Äntligen kom en av dem ur världen tidigt i morse. Montréal Canadiens släpper lagkaptenen Max Pacioretty till Vegas Golden Knights i utbyte för Tomas Tatar, talangen Nick Suzuki och ett andraval i sommarens draft.

På ytan framstår det som ett ganska högt pris för en spelare som kommer från en säsong med 17 mål och 37 poäng på 64 matcher. Och som dessutom kan bli unrestricted free agent nästa sommar. Nu ska diskussioner om en förlängning av kontraktet redan ha initierats och det skulle förvåna mig om Pacioretty inte blir kvar i klubben bortom 2018/19.

Om Vegas inte redan var en attraktiv destination för NHL-spelare innan de klev in i ligan har klubbens lyckosamma första säsong rimligen gett dem ett gott rykte. Både sportsligt och socialt. Staden är inte bara det ”Sin City” som det framstår för de som bara besökt ”strippen”, utan har förorter där familjelivet sprudlar och spelarna bevisligen trivs alldeles ypperligt. Lägg därtill att Nevada inte har någon ”state tax” så finns det ett tydligt ekonomiskt incitament att spela där också.

LÖNEDUMP FRÅN VEGAS?

Om vi ponerar att Pacioretty blir kvar i Vegas, kan man ändå påstå att det här var ett dyrt pris att betala för den femfaldige 30-målsskytten? Både ja och nej. Trejden som sådan är jag okej med, men omfånget är på ett sätt större än beståndsdelarna den innefattar. Detta eftersom Tomas Tatar hamnar här ett halvår efter att ha kostat Vegas Golden Knights ett förstaval, ett andraval och tredjeval till Detroit Red Wings. Det bytet kändes hutlöst redan från början. Ännu mer så nu.

Tatar fann aldrig in plats i Vegas efter klubbytet och spelade väldigt sporadiskt i slutspelet. Det kanske hade blivit bättre över tid, när han fått göra sig hemmastadd. Men intrycket jag fick efter att ha tillbringat tid kring klubben under Stanley Cup-finalen var att han inte alls var vad de hade hoppats på efter att han anlände till klubben.

Jag vet inte om Montréal Canadiens desperat ville ha Tatar, men annars lämnar hela grejen en känsla av lönedump från Vegas sida. Slovaken, som fyller 28 år i december, har en lönetaksträff på 5,3 miljoner dollar till och med 2020/21. Det står i viss kontrast till Paciorettys på 4,5 miljoner den här säsongen.

Den stora förlusten för Vegas i den här trejden kan mycket väl visa sig vara Nick Suzuki, vald som 13:e spelare i draften 2017. Han var en dominant spelare i OHL i fjol med 100 poäng för Owen Sound Attack och många scouter ser en stor utvecklingspotential i honom. För Montréal, som haft en stor brist på kvalitetscentrar i systemet tidigare, är det på många sätt en perfekt värvning. För Vegas en potentiellt stor förlust.

VEGAS UTE UR KARLSSON-BILDEN?

Min stora fråga efter den här trejden rör emellertid varken Pacioretty, Tatar eller Suzuki – utan Erik Karlsson. För jag kan inte låta bli att undra om det här en gång för alla signalerade att Vegas inte längre är i stånd att värva Ottawa Senators svenska stjärnback.

Utrymmesmässigt sett har Vegas Golden Knights fortfarande lönetakspengar nog att svälja Erik Karlssons nuvarande kontrakt och till och med skriva en pengastinn förlängning med honom om det skulle vara aktuellt. Det man däremot inte längre har är ett överflöd av talang för att med gott samvete kunna värva Karlsson. Att släppa Suzuki, en av de tre spelare man valde i första rundan 2017, är en sak. Men ska man värva Karlsson måste man rimligen släppa antingen Cody Glass eller Erik Brännström som en del av en sådan bytesaffär. I värsta fall båda två.

Efter att inte ha haft något förstaval den gångna sommaren på grund av Tatar-trejden med Detroit har jag svårt att se att general manager George McPhee skulle vara villig att släppa ifrån sig mer av det framtidskapital han byggde upp under sommaren 2017. För de initiala framgångarna klubben haft till trots är Golden Knights i behov av en bra pipeline för att hålla sig relevanta över tid. Börjar man tulla för mycket på framtiden dröjer det inte många säsonger innan feststämningen i T-Mobile Arena har lagt sig.

Risken är därmed stor att Ottawa Senators nu förlorat den mest logiska partnern de hade möjlighet att göra business med gällande Erik Karlsson.