• Publicerat 10 september, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
NY KULA. Bröderna Abbott har gett Rögle frisk vind i seglen, men har förväntningarna trissats upp till orimliga höjder, undrar Uffe Bodin.Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

Bröderna Chris och Cam Abbott kom in som en frisk fläkt i Rögle i fjol. Resultatet blev ett korsdrag genom hela föreningen. Nystarten har gjort att Ängelholms stolthet blivit SHL:s pop-lag nummer ett inför säsongen 2018/19. Men har det inte gått för fort, undrar Uffe Bodin.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Kodie Curran, b, Storhamar, Daniel Bertov, b, Leksand, Jonas AHnelöv, b, Avangard Omsk, Christopher Bengtsson, fw, Södertälje, Leon Bristedt, fw, University of Minnesota, Daniel Zaar, fw, Malmö, Erik Andersson, fw, HV71, Nils Höglander, fw, AIK, Ken Jäger, fw, Davos, Christian Thomas, fw, Wilkes-Barre/Scranton, Matt Anderson, fw, Skellefteå. 
Förluster: Emil Kruse, mv, Västervik (lån), Alexander Younan, b, Västerås, Kevin Gagné, b, Mora, Janne Jalasvaara, b, klubblös, Stephen Perfetto, fw, klubblös, Filip Karlsson, fw, Linköping, Daniel Sylwander, fw, Modo, Ludvig Rensfeldt, fw, Timrå, Sebastian Collberg, fw, Timrå, Jack Connolly, fw, Luleå, Edwin Hedberg, fw, Skellefteå, Bryan Lerg, fw, Ambrí-Piotta, Daniel Widing, fw, Djurgården.


Christian Thomas. Foto: Bildbyrån/Avdo Bilkanovic

POÄNGKUNGEN
Christian Thomas
Jag får vara ärlig och säga att det här är en gissning. Importer som ska anpassa sig till hockeyn i SHL är alltid svåra att analysera på förhand, men i fallet Christian Thomas finns det många beståndsdelar att gilla. Han har farten och explosiviteten för att klara sig på stor rink och besitter bra offensiva instinkter. Magkänslan säger att det här blir en lyckad värvning som kommer producera för Rögle. Bryan Lergs naturliga ersättare?

MÅLVAKTSETTAN
Justin Pogge
Kom in under minst sagt otacksamma omständigheter när Rögle befann sig i fritt fall i början av säsongen i fjol. Den tidigare jättetalangen fick fason på spelet över tid och när laget började spela upp sig kom även hans uppryckning. Pogge har visat klass i SHL tidigare och får räknas som det troliga förstavalet här, även om Ville Kolppanen säkerligen vill ha ett ord med i spelet.

BACKESSET
Jonas Ahnelöv
Den här sena klassvärvningen är viktig. Ahnelöv kommer inte att stå för en massa poäng, men hans erfarenhet och rutin kan komma att skänka stabilitet åt ett försvar som är förhållandevis ungt och oprövat på många håll. Som med de flesta andra som spelat KHL-hockey ett tag får man räkna med att han behöver tid att anpassa sig till spelet i SHL innan han visar sitt sanna jag.

PROFILEN
Olle Liss
Vårens stora succéspelare mäktade med sex mål och 14 poäng på elva matcher efter flytten från Pantern till Rögle. Att han sedan gick in och tillverkade även i landslaget gör att förväntningarna är uppskruvade till en sanslös nivå – nästan som med Rögle i stort. Jag tror att Olle Liss kommer att bidra med en del mål och poäng, men att han ska snitta mål varannan match och hålla ett poäng-per-match-tempo känns inte rimligt. Bortom att vara en frejdig hockeyspelare är Olle Liss en skönt avslappnad profil vid sidan av isen. Förhoppningsvis ger han ännu fler glimtar av den personligheten under säsongen. Hockeygudarna ska veta att SHL behöver dem.

FRÅGETECKNET
Mattias Sjögren
Skadebekymmer har gjort att Sjögren inte varit med under Rögles uppladdning inför seriestarten över huvud taget. Det är givetvis oroande. Och som det inte vore nog är jag även oroad över de förväntningar som funnits på den 30-årige centern. För det här med förväntningar kan vara rätt komplicerat. Under många år har Rögles fans gått och drömt om att Mattias Sjögren ska komma tillbaka och förstärka deras lag. Det är år av längtan som riskerar att försköna bilden av en spelare. I min värld är Mattias Sjögren en exemplarisk tredjecenter som dödar utvisningar och gör livet surt för motståndarnas bästa spelare. Men ibland får jag intrycket av att många förväntar sig att han kommer hem och är en poängkung. Jag har inga tvivel på att Sjögren kommer att bli en nyttig pjäs för Rögle när han väl kommer till spel, men jag skulle inte räkna med att han blir en stor poänggörare.

GENOMBROTTSMANNEN
Lucas Elvenes
Inför förra säsongen var jag osäker på var Lucas Elvenes var på väg. Talangen gick inte att ta miste på, men hade han drivet för att bli en spelare på riktigt? Svaret var ett rungande ja. En bättre tränad ung man gick in och snittade runt en poäng per match i Hockeyallsvenskan under sin utlåning till Oskarshamn. Det är det inte många 18-åringar som har lyckats göra innan honom. Efter att bröderna Abbott tagit över rodret i Ängelholm återvände han till Ängelholm och visade prov på framfusighet även i SHL. Jag hoppas och tror att han fortsätter på samma spår den här säsongen. Dels för att han är en väldigt underhållande spelare att titta på när han spelar sin bästa hockey, dels för att han har kapacitet att ge Juniorkronorna en extra boost på JVM i Vancouver efter jul.

COACHEN
Cam Abbott
Handlingskraften var det sannerligen inget fel på. Cam Abbott styrde och ställde om rejält när han klev in i Lindab Arena och tog över posten som Anders Eldebrink lämnat bakom sig efter Rögles blytunga start. Hans hårda matchning i kombination med höga krav krävde sina offer, men det var aldrig någon tvekan om vad han förväntade sig av spelarna. Uppfyllde man hans kriterier blev man belönad. Oavsett namnet på tröjan eller siffran i lönebeskedet. Och så lär det fortsätta. Nu när Cam och tvillingbrorsan Chris har fått bygga ett lag efter sina egna premisser finns det inte längre några ursäkter. Fansen förväntar sig resultat.

PROGNOSEN
Det är lätt att dras med i hajpen kring Rögle. Dels för att de avslutade fjolårsäsongen så starkt under den nya regimen, dels för att det är ett lag som har massor med spännande beståndsdelar som blir spännande att följa. Men trots att jag i grund och botten är väldigt förtjust i det som händer i Ängelholm kan jag inte låta bli att ställa mig frågan: too much too soon?

Svenska klubbar har sällan lyxen att bygga lag över tid eftersom spelare per automatik kommer försvinna så fort de blir mogna att spela på en högre nivå. Däremot kan klubbar med framgång kultivera sin verksamhet genom att dra en röd tråd genom man gör, skapa sammanhang och bygga sig uppåt efter fasta principer. Det finns goda exempel på klubbar som lyckats bra med det på senare år. Gemensamt för samtliga är att det tagit minst ett år eller två att ta sig dit. Det är sällan man kliver in och slåss om ett SM-guld efter att ha varit ett bottenlag säsongen dessförinnan.

Precis så känner jag inför årets upplaga av Rögle. De måste lära sig gå innan de kan springa. Därför har jag svårt att se att de ska kunna upprätthålla kontinuiteten för att bli ett topp sex-lag redan nu. En plats i åttondelsfinalen skulle vara en bra start på vägen mot något större. För har man tålamod och bygger vidare på den process som bröderna Abbott har startat, då är jag övertygad om att det kommer att generera fina resultat vad det lider.


Olle Liss. Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

RÖGLE BK:s TRUPP 2018/19

MÅLVAKTER
31) Ville Kolppanen
39) Justin Pogge

BACKAR
3) Daniel Bertov
4) Kodie Curran
5) Alen Bibic
6) Craig Schira ”C”
22) Rasmus Sandin
27) Jesper Williamsson ”A”
33) Samuel Jonsson
55) Ben Youds
61) Jonas Ahnelöv 

FORWARDS
8) Linus Sandin
11) Mattias Sjögren
15) Simon Ryfors
17) Taylor Matson ”A”
21) Nils Höglander
25) Ludvig Elvenes
29) Matt Anderson
38) Erik Andersson
40) Christopher Bengtsson
44) Olle Liss
67) Leon Bristedt
71) Ken Jäger
72) Daniel Zaar
75) Lucas Elvenes
90) Ted Brithén ”A”
92) Christian Thomas

Tränare: Cam Abbott (sedan 2017)

UFFES SHL-RANKING

1) Färjestad BK: ”Ett lagbygge som glänser likt guld”
2)
3) Djurgårdens IF: ”En modell som bäddar för nya framgångar”
4) Frölunda HC: ”Ett lag för toppen – om målvaktsspelet håller”
5) HV71: ”En trio med kapacitet att ändra förutsättningarna”
6) Luleå Hockey: ”Mogna att flytta uppåt i tabellen – om det lossnar framåt”

7)
8) Brynäs IF: ”Jakten på stabilitet leder till mittenskiktet”
9) Malmö Redhawks: ”Försvagade – men omöjliga att räkna ut”
10) Rögle BK

11) Linköping HC: ”Kommer det bära eller brista?” 
12)

13)
14) Mora IK: ”Bakslag som bådar för bottenplacering”