• Publicerat 12 september, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
NYCKELVÄRVNING. Niklas Svedberg ger Timrå stort hopp om att etablera sig i SHL igen.Foto: Bildbyrån

En nykomling med en oprövad trupp – och en av ligans bästa målvakter. Timrå IK går in i sin första SHL-säsong på fem år med ett annorlunda upplägg. Allt tyder på att de kommer att tvingas till ett kval, men Uffe Bodin tror att Timrå har goda möjligheter att etablera sig i SHL. Mycket tack vare Niklas Svedberg.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Niklas Svedberg, mv, Iowa, Oskar Drugge, b, Västervik, Albin Carlson, b, Almtuna, Andreas Söderberg, b, Pantern, Alexander Falk, b, Djurgården, David Printz, b, Karlskrona, Mattias Guter, fw, Karlskrona, Ludvig Rensfeldt, fw, Rögle, Henrik Törnqvist, fw, Linköping, Sebastian Collberg, fw, Rögle, Sebastian Ohlsson, fw, Skellefteå, Patrik Blomberg, fw, Västervik, Rickard Palmberg, fw, Vita Hästen, Morten Madsen, fw, Karlskrona,. 
Förluster: Henrik Haukeland, mv, TPS Åbo, Didrik Strömberg, b, HV71, Hugo Enock, b, Brampton, Jesper Dahlroth, b, Oskarshamn, Jonathan Dahlén, fw, Vancouver, Erik Karlsson, fw, KooKoo, Johan Johnsson, fw, HV71, Sebastian Lauritzen, fw, slutat, Tobias Liljendahl, fw, Almtuna, Alex Lavoie, fw, Innsbruck, Michael Parks, fw, Dornbirner, John Westin, fw, slutat, Christoffer Jansson, fw, Borlänge (lån), Sebastian Kaijser, fw, Borlänge (lån).


Ludvig Rensfeldt. Foto: Bildbyrån/Pelle Börjesson

POÄNGKUNGEN
Ludvig Rensfeldt
På förhand finns det egentligen bara två forwards i Timrå som har producerat på SHL-nivå de senaste säsongerna, Ludvig Rensfeldt och Mattias Guter. Om ingen annan tar ett väldigt stort kliv framåt i sin utveckling kommer de här båda killarna att få ta ett stort offensivt ansvar. Båda är goda för runt 30 poäng och i Guters fall kan det dessutom ramla in 15 mål eller fler ett bra år.

MÅLVAKTSETTAN
Niklas Svedberg
På frågan vilken spelare som är mest värdefull för sitt lag i SHL är svaret ganska enkelt. Jag tror inte att det finns någon spelare i ligan som kan ha ett lika stort inflytande på sitt lag som Niklas Svedberg. Han får på förhand anses vara en av de bästa målvakterna i ligan. Pressen att leva upp till det epitetet är stort.

BACKESSET
Johannes Kinnvall
Det ska erkännas att Timrå har en väldigt oprövad backuppsättning. Det kommer att krävas att flera av backarna tar nästa kliv i sin utveckling för att ge laget stabilitet och trygghet. Johannes Kinnvall är en av spelarna som har den potentialen. Han växte en hel del under fjolåret och var en viktig kugge i kvalspelet. Tillsammans med kaptenen Hampus Larsson och offensivt skicklige Oskar Drugge är Kinnvall en av de på SHL-nivå orutinerade backarna som har fina möjligheter att göra avtryck.

PROFILEN
Jeremy Boyce
Han är stockholmare med Huddinge IK som moderklubb, men det är i Timrå som Jeremy Boyce har blivit en kulturbärare. 25-åringen, med ett JVM-guld på meritlistan, har varit klubben trogen i vått och torrt i närmare tio år. Han är uppe i närmare 400 matcher för klubben på seniornivå. Kommer aldrig att bli en större producent på SHL-nivå, men är en nyttig lagspelare med ledaregenskaper som dödar utvisningar och går i bräschen med bra attityd och arbetsmoral.

FRÅGETECKNET

Sebastian Collberg
Det vill inte lossna för den tidigare juniorstjärnan. Förhoppningen var att återkomsten till Sverige och Rögle skulle ge ett lyft, men skador satte käppar i hjulet och poängproduktionen har lyst med sin frånvaro. Nu får han en ny chans i SHL och Timrå. Det finns goda möjligheter för Collberg att ta en topp sex-roll här och bli en nyckelspelare för nykomlingen. Men klockan klämtar. 24-åringen är inne i ett kritiskt skede av karriären där det gäller att ta nästa kliv på SHL-nivå.

GENOMBROTTSMANNEN

Jacob Olofsson
Timrås förmåga att ta fram riktigt spännande talanger har varit väldokumenterad på senare år. Fansen fick se Elias Pettersson ta sin första kliv mot stjärnstatus för två år sedan och har fått avnjuta Jonathan Dahléns starka utveckling de två senaste säsongerna. Med dessa jättelöften på plats i Nordamerika riktas blickarna nu mot Jacob Olofsson och Filip Hållander. Båda två gjorde fina avtryck i Hockeyallsvenskan i fjol och draftades av Montréal respektive Pittsburgh i andra rundan av draften i somras. Olofsson är den som för stunden känns mest spännande. Han utsågs till allsvenskans bästa junior i våras och har visat prov på klokt tvåvägsspel med en offensiv touch. Kan han axla en stor roll även i SHL? Både för Timrå och det svenska JVM-lagets skull får man hoppas det.

COACHEN

Fredrik Andersson
Den gamle målvaktsprofilen har två riktigt fina säsonger bakom sig som tränare. Först ledde han Modos J20-lag till SM-guld och därefter följde han upp det med att föra upp Timrå till SHL. Nu står han inför sitt hittills tuffaste uppdrag. Till sitt förfogande har han ett ungt och orutinerat lag och en klassmålvakt. Om han lyckas föra Timrå till fast mark och undvika kval har han gjort ett synnerligen bra jobb. Men nytt kontrakt via kval känns mer realistiskt i nuläget.

PROGNOSEN
Timrås resa är lika fascinerade som sedelärande. Ekonomiska problemen och degraderingen till Hockeyallsvenskan kunde ha inneburit graven. Men hockeytraditionen är stark i den lilla kommunen och med gemensamma krafter lyckades man inte bara rädda föreningen, utan även få den att lyfta ur rasmassorna. Med en större ekonomisk medvetenhet och en satsning på ungdomar och juniorer har man fått ett så pass bra resultat att klubben nu är tillbaka i SHL.

Att lyckas etablera sig i ligan blir nog så svårt. Karlskrona, som besegrades i kvalet, gjorde ett tappert försök men fick vare sig det ekonomiska eller sportsliga lyftet för att överleva i längden. Timrå står inför samma svåra balansgång. Att kunna bygga en trygg ekonomisk grund att stå på och samtidigt bygga ett lag som har kapacitet att frodas i en liga där den stora majoriteten har bättre förutsättningar. Timrå har en hockeykultur att luta sig emot och en erkänt stark juniorverksamhet. Det är en fördel som man måste utnyttja, eller till och med maximera gentemot konkurrenterna.

Den trupp som Timrå ställer på isen under sin första SHL-säsong sedan 2013 är oprövad och tunn. Jag tror ändå på konceptet att i så stor utsträckning som det är rimligt ge spelarna som var med och spelade upp laget i SHL chansen att prestera på nästa nivå. Timrå har det välbeställt på så vis. Laget har en majoritet av spelare som är på väg uppåt i karriären med potential att växa.

Men framför allt har de det viktigaste en nykomling behöver för att kunna hävda sig: en målvakt med matchvinnarkvalitéer. Niklas Svedberg har skickligheten mellan stolparna för att ge Timrå chanser att vinna matcher man kanske inte skulle ha chansen att vinna med en sämre keeper.

Det blir svårt att undvika kval, givet hur konkurrensen i ligan ser ut just nu. Men kan Timrå överleva grundserien utan större blessyrer är det ett lag som har väldigt goda möjligheter att spela SHL-hockey även under säsongen 2019/20.

Jacob Olofsson. Foto: Bildbyrån/Pär Olert

TIMRÅ IK:s TRUPP 2018/19

MÅLVAKTER
1) Victor Brattström
89) Niklas Svedberg

BACKAR
7) Markus Hardegård
14) Albin Carlson
24) Andreas Molinder
26) Hampus Larsson ”C”
27) Johannes Kinnvall
41) Alexander Falk
42) Oskar Drugge
47) Andreas Söderberg
xx) David Printz

FORWARDS
9) Rickard Palmberg
10) Johan Persson
11) Henrik Törnqvist
22) Emil Berglund ”A”
23) Jeremy Boyce
25) Patrik Blomberg
29) Morten Madsen
38) Jacob Olofsson
44) Mattias Guter
49) Sebastian Collberg
55) Vilmos Galló
57) Anton Wedin
72) Sebastian Ohlsson
79) Ludvig Rensfeldt ”A”
85) Lukas Enqvist
91) Filip Hållander

Tränare: Fredrik Andersson (sedan 2017)

UFFES SHL-RANKING

1) Färjestad BK: ”Ett lagbygge som glänser likt guld”
2)
3) Djurgårdens IF: ”En modell som bäddar för nya framgångar”
4) Frölunda HC: ”Ett lag för toppen – om målvaktsspelet håller”
5) HV71: ”En trio med kapacitet att ändra förutsättningarna”
6) Luleå Hockey: ”Mogna att flytta uppåt i tabellen – om det lossnar framåt”

7) Skellefteå AIK: ”Sista rycket på storhetstiden?”
8) Brynäs IF: ”Jakten på stabilitet leder till mittenskiktet”
9) Malmö Redhawks: ”Försvagade – men omöjliga att räkna ut”
10) Rögle BK: ”För höga förväntningar på SHL:s nya pop-lag?”

11) Linköping HC: ”Kommer det bära eller brista?” 
12)

13) Timrå IK
14) Mora IK: ”Bakslag som bådar för bottenplacering”