• Publicerat 13 september, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
TUNGA TAPP: Henrik Evertsson och hans Växjö tappade spelare som Elias Pettersson, Robert Rosén och Eric Martinsson – men kan ändå räknas som en av guldfavoriterna.Foto: Bildbyrån

De regerande svenska mästarna har tappat en hel del spets sedan vårens guldyra. Men är det något man har lärt sig genom åren är det att klubbens general manager Henrik Evertsson inte vilar på hanen. Uffe Bodin rankar Växjö Lakers högt och väntar bara på att klubben ska presentera håll-käften-värvningen som får oss att höja på ögonbrynen.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Niclas Burström, b, Jugra-Chantij Mansijsk, Karl Johansson, b, Oskarshamn, Pontus Holmberg, fw, Västerås, Roman Horák, fw, Vitiaz Podolsk, Austin Ortega, fw, San Diego.
Förluster: Noah Welch, b, slutat, Eric Martinsson, b, Minnesota, Adam Brodecki, fw, Linköping, Robert Rosén, fw, Sotji, Ludwig Wisten, fw, Borlänge, Andy Miele, fw, Torpedo Niznij Novgorod, Elias Petterson, fw, Vancouver, Andrew Calof, fw, Torpedo Niznij Novgorod, Dennis Rasmussen, fw, Metallurg Magnitogorsk.


Roman Horák. Foto: Bildbyrån/Urs Lindt

POÄNGKUNGEN
Roman Horák
Den rutinerade tjecken, som spelade NHL-hockey som 20-åring, har sett spännande ut under försäsongen och matchats som om han kommer att vara lagets toppcenter. Har inte varit någon stor poängplockare under sin tid i KHL, men ser ut att få en mer framträdande offensiv roll i Växjö. Kan Sam Hallam locka fram 35-40 poäng ur 27-åringen?

MÅLVAKTSETTAN
Viktor Fasth
En dåligt tajmad skada gjorde att han missade chansen att stå mellan stolparna när Växjö säkrade SM-guldet. I stället klev Viktor Andrén fram och fick sitt genombrott. Andrén kommer säkert att sätta ännu mer press på den 36-årige Fasth den här säsongen. En otrolig för vad som måste anses vara SHL:s bästa målvaktsduo. En veteran som fortfarande är i allra högsta grad relevant samt en sent blommande keeper som är på väg uppåt.

BACKESSET
Joel Persson
Ska man prata oväntat genombrott i SHL förra säsongen var inte Elias Pettersson den största överraskningen. Det var tveklöst Joel Persson som gick från Hockeyettan till SHL och svarade för mäktiga 34 poäng som rookie, vilket ledde till ett NHL-kontrakt med Edmonton Oilers. Persson är kvar i Sverige och Växjö, vilket är klokt sett till hur snabbt hela resan har gått. Ytterligare en säsong av seriös barmarksträning på seniornivå i kombination med ännu mer spel i SHL kommer bättre att förbereda honom för de prövningar som väntar i Nordamerika. Persson kommer att ha enorma förväntningar på sig att producera. Ska han toppa fjolårets notering måste han producera mer i lika styrka. 24 av hans 34 poäng i fjol kom med fler spelare på isen.

PROFILEN
Brendan Shinnimin
Knappast en favorit någon annanstans än i just Växjö. Shinnimin etablerade sig snabbt som ”SHL:s Brad Marchand”, en oberäknelig spelare som balanserar på gränsen till det tillåtna och ofta kliver över den gränsen. Hans förmåga att reta gallfeber på motståndarna blev en tillgång i slutspelet, även om han själv också tog en del utvisningar Växjö kunde vara utan. Men Shinnimin är inte bara en superpest, han kan lira hockey också. Bidrog offensivt under både grundserien och slutspelet och är en av spelarna som kommer att leda laget på den fronten även den här säsongen.

FRÅGETECKNET
Janne Pesonen
Janne Pesonen har gjort 70 poäng på 71 SHL-matcher, så det råder ingen större tvekan om att han kan leverera som få andra på den här nivån. Då finns det desto större frågetecken kring förmågan att hålla sig kry. I fjol missade han en stor portion av grundserien – precis som under den senaste sejouren i Skellefteå. Med tanke på vad Växjö har tappat i spetskompetens sedan i fjol kommer 36-åringen att behövas på isen.

GENOMBROTTSMANNEN
Linus Fröberg
De tomrum som uppstått när Växjö tappat en hel del stjärnor efter SM-guldet innebär möjligheter för de som gått och väntat på en större chans. Jag inbillar mig att Linus Fröberg är en sådan spelare. Sedan han kom till Växjö 2015 har värmlänningen tagit steg i sin utveckling varje säsong. Vid 25 års ålder hyser jag inga farhågor att den trenden ska avta. Fröberg, som har ett av SHL:s bästa skägg, satte personbästa med 26 poäng förra säsongen. Även om han i första hand är en klassisk svensk tvåvägscenter tror jag att det är siffror han kan förbättra ytterligare.

COACHEN
Sam Hallam
Två SM-guld på knappt sex år sedan han tog över Växjö Lakers säger det mesta. Sam Hallam har på kort tid etablerat sig som den främsta tränaren i SHL. Han har haft tillgång till ett starkt spelarmaterial, men också i allra högsta grad haft ett finger med i spelet att förgylla de talanger som han haft till sitt förfogande. Man undrar när någon ekonomiskt stark klubb i en större liga ska göra ett försök att värva 39-åringen.

PROGNOSEN
Det kostar på att vinna SM-guld. Det har i princip alla svenska mästare under de senaste tio åren fått erfara. För Växjö Lakers innebar det att man förlorade en hel del av den spets som tog dem till sitt andra guld.

Jag hade antagligen förväntat mig att Henrik Evertsson och hans betrodde scout Patrik Hall skulle göra ännu mer oväsen i form av värvningar under sommaren, men vägrar samtidigt tro att de är klara med lagbygget. Kanske händer det något mer så snart som när träningslägren i NHL är slut i början av oktober. Det är inte alls orimligt att det kommer en eller till och med två håll-käften-värvningar innan allt är sagt. Om inte annat framåt transferfönstrets deadline. Minns bara i fjol när ett redan överlägset lag förstärktes med Andy Miele och Dennis Rasmussen.

Att jag ändå ser Växjö som en av guldkandidaterna i det här skedet säger en hel del om det lag de redan har till sitt förfogande. För det finns en hel del spelare som stått på tillväxt och ser mogna ut för att ta större ansvar. Lägg därtill ett erkänt starkt namn som Niclas Burström och en mycket spännande bekantskap i Austin Ortega – den nye Andrew Calof? – så finns det kvalitéer i överflöd.

Pricken över i:et är den där uppenbart starka förstacentern som kan bära en toppkedja och styra ett powerplay. Det blir upp till Janne Pesonen, Roman Horák eller kanske rent av Linus Fröberg att bevisa att det behovet inte är så trängande som jag befarar.


Brendan Shinnimin. Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

VÄXJÖ LAKERS TRUPP SÄSONGEN 2018/19 

MÅLVAKTER
30) Viktor Fasth
45) Viktor Andrén

BACKAR
3) Oliver Bohm
6) Linus Högberg
34) Niclas Burström
44) Peter Andersson
48) Daniel Rahimi ”A”
52) Arvid Lundberg
57) Karl Johansson
94) Joel Persson

FORWARDS
15) Dominik Bokk
16) Austin Ortega
17) Jonas Röndbjerg
19) Tuomas Kiiskinen ”A”
22) Janne Pesonen
23) Roman Horák
24) Brendan Shinnimin
27) Martin Lundberg
28) Nils Carnbäck
29) Pontus Holmberg
60) Erik Josefsson ”A”
67) Linus Fröberg 
77) Pontus Netterberg
85) Liam Reddox ”C”

Tränare: Sam Hallam (sedan 2012)

UFFES SHL-RANKING

1) Färjestad BK: ”Ett lagbygge som glänser likt guld”
2) Växjö Lakers
3) Djurgårdens IF: ”En modell som bäddar för nya framgångar”
4) Frölunda HC: ”Ett lag för toppen – om målvaktsspelet håller”
5) HV71: ”En trio med kapacitet att ändra förutsättningarna”
6) Luleå Hockey: ”Mogna att flytta uppåt i tabellen – om det lossnar framåt”

7) Skellefteå AIK: ”Sista rycket på storhetstiden?”
8) Brynäs IF: ”Jakten på stabilitet leder till mittenskiktet”
9) Malmö Redhawks: ”Försvagade – men omöjliga att räkna ut”
10) Rögle BK: ”För höga förväntningar på SHL:s nya pop-lag?”

11) Linköping HC: ”Kommer det bära eller brista?” 
12)

13) Timrå IK: ”En målvakt som ger hopp om SHL-etablering”
14) Mora IK: ”Bakslag som bådar för bottenplacering”