• Publicerat 15 september, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
VEM LYFTER DEN? Uffe Bodin tror att Alexander Johansson, Liam Reddox och Andreas Engqvist ligger bäst till för att lyfta Le Mat-pokalen i vår.Foto: Bildbyrån

Dagen D är här.
Efter ännu en alldeles för lång försäsong ska pucken äntligen släppas.
Tack för det!

De senaste två veckorna har SHL-pulsen stigit avsevärt. Inte på grund av mer eller mindre ointressanta träningsmatcher eller CHL-bataljer. Nej, utan på grund av anspänningen som infinner sig när man känner att det är höst och hockeyn är på väg att starta på allvar. Under de här två veckorna har jag också knåpat ihop analyser av alla 14 SHL-lag som publicerats här på sajten. Länkarna till dessa finner ni längst ned här i texten…

Gensvaret har inte låtit vänta på sig. Det har varit action i mejlkorgen och på Twitter nästan varje dag. Det är kul. Vissa fans har gnällt för att jag tippat deras lag för högt – och därmed jinxat deras chanser att faktiskt uträtta något – medan andra undrar vad jag druckit som placerat deras lag så långt ner i tabellen. Och det är precis som det ska vara.

Den här tiden på året är ju till för stora förhoppningar, optimism och tillförsikt. Om en månad vet vi betydligt mer om vilka lag som levt upp till förväntningarna, vilka som har överraskat och vilka som inte alls presterat enligt vad vi trott.

FÄRJESTAD PÅ EN PIEDESTAL

Själv har jag placerat Färjestad på lite av en piedestal. Jag gillar deras lagbygge tillräckligt mycket för att utnämna dem till mina guldfavoriter. Tillsammans med Växjö och Djurgården tycker jag att de ligger en bit före en grupp på fyra lag – Frölunda, HV71, Luleå och Skellefteå – som möjligtvis kan utmana i slutändan.

Mest spännande att följa? Antagligen Rögle och Linköping. Rögle för att de, med viss rätt, är så uppskrivna och har enorma förväntningar på sig. En del supportrar tog illa vid sig när jag kallade dem ”SHL:s nya pop-lag”. Det visade sig vara ”det mest nedvärderande man kan kalla ett lag”, för att citera ett mejl jag fick. I min värld var det ett sätt att beskriva hur de snabbt vuxit fram som ett populärt lag att haussa bland journalister och experter. I deras värld något helt annat.

Linköping har å sin sida inte varit mer nederlagstippade sedan de var nykomlingar i SHL runt millenieskiftet. Mycket på grund av att det, trots en på pappret spännande trupp, finns så många frågetecken kring klubbens återkommande oförmåga att få resultat trots bra lag. Kanske är det perfekta omständigheter. Ingen press och massor med motivation att visa oss som tvivlar fel.

Mina övriga tankar kring säsongen som stundar finner ni i den SHL-enkät som kollega Ronnie Rönnkvist har gjort.

Nu kör vi!

LÄS ÄVEN: Måns Karlsson – ”31 påståenden inför SHL-säsongen”

TABELLTIPSET

1) Färjestad BK: ”Ett lagbygge som glänser likt guld”
2) Växjö Lakers: ”När kommer håll-käften-värvningen?”
3) Djurgårdens IF: ”En modell som bäddar för nya framgångar”
4) Frölunda HC: ”Ett lag för toppen – om målvaktsspelet håller”
5) HV71: ”En trio med kapacitet att ändra förutsättningarna”
6) Luleå Hockey: ”Mogna att flytta uppåt i tabellen – om det lossnar framåt”

7) Skellefteå AIK: ”Sista rycket på storhetstiden?”
8) Brynäs IF: ”Jakten på stabilitet leder till mittenskiktet”
9) Malmö Redhawks: ”Försvagade – men omöjliga att räkna ut”
10) Rögle BK: ”För höga förväntningar på SHL:s nya pop-lag?”

11) Linköping HC: ”Kommer det bära eller brista?” 
12) Örebro Hockey: ”Starkare – men fortfarande med ett hål i mitten”

13) Timrå IK: ”En målvakt som ger hopp om SHL-etablering”
14) Mora IK: ”Bakslag som bådar för bottenplacering”

LÄS ÄVEN: SHL-enkäten – här är journalisterna och experternas dom