• Publicerat 1 november, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
TÄNKBAR TRUPP. Uffe Bodin har tagit ut en preliminär 23-mannatrupp inför JVM.Foto: Bildbyrån

Det är en dryg månad kvar till det att Tomas Montén presenterar bruttotruppen till JVM. Inför kommande veckas genrepsturnering i Tjeckien har jag tagit ut en egen trupp. Så här skulle jag vilja att den svenska JVM-truppen ser ut när det är dags för nedsläpp i Victoria 26/12.

LÄS ÄVEN: Nu ställs det svenska backundret på sin spets

I augusti presenterade jag en preliminär JVM-trupp mer baserat på tycke och smak än form. Då fanns det inte mycket mer än två sommarturneringar och lite träningsmatcher att gå efter. Det gör det nu.

En och en halv månad in på säsongen har vi fått en hel del efterlängtade svar gällande årets JVM-aktuella kull – men också en rad frågetecken som fortfarande behöver lösas.

Som väntat kommer Juniorkronorna att kunna ställa en fantastisk backuppsättning på isen i Victoria/Vancouver. Allt tyder på att Erik Brännström, Timothy Liljegren och Rasmus Sandin kommer att göras tillgängliga till turneringen. Så länge de spelar i AHL ska det mycket till för att deras NHL-klubbar inte ger tummen upp. Och krasst sett är Brännström den enda ur trion som har en egentlig chans att bli uppkallad till NHL just för tillfället. Jag är optimist och tror att alla tre – peppar, peppar, ta i trä – finns med när turneringen startar.

Om det finns ett överflöd av riktigt bra backar är forwardssidan mer av ett frågetecken. Det är för tidigt att räkna bort Isac Lundeström, men hans mogna spel för ett skadedrabbat Anaheim Ducks under säsongens första månad gör att hans medverkan känns väldigt osäker. Det skulle vara en enorm förlust eftersom han var den som förväntades leda den svenska offensiven.

Som om inte det var nog har Fabian Zetterlund, en av få potentiella återvändare, drabbats av en korsbandsskada. Det låter inte som det är helt kört för hans del, men frågan är hur bra han skulle kunna göra sig rättvisa efter en längre tid frånvaro när det vankas JVM. Jag har valt att inte ta med honom här av den anledningen.

Så här resonerar jag kring en 23-mannatrupp i nuläget. En uppdaterad upplaga kommer i samband med Monténs uttagning i början av december.

MÅLVAKTER

Adam Åhman, IK Oskarshamn
Samuel Ersson, Västerås
Olle Eriksson Ek, Bik Karlskoga
Kommentar: Jag vet inte om jag någonsin upplevt en mer oviss målvaktssituation inför ett JVM. Det kan tolkas både som något gott och något ont. Positivt är att både Åhman och Ersson varit riktigt bra i Hockeyallsvenskan. Negativt att den som har mest erfarenhet av internationellt spel, Eriksson Ek, fått begränsat med speltid bakom Henrik Lundberg i Bik Karlskoga. Men han är å andra sidan avstängd de två första matcherna till en följd av förra årets ”medaljgate”. Det gör att övriga två burväktare har fördel i nuläget.

Alla tre målvakter här är födda 1999. Vanligtvis brukar man ha med en underårig tredjekeeper för att ”se och lära” inför kommande års turnering. Här skulle den målvakten ha kunnat vara Djurgårdens Olof Lindbom, men eftersom han har varit skadad större delen av hösten och konkurrensen är så pass hård mellan de tre ovn nämnda känns inte det som en aktuell lösning i år.

BACKAR

Erik Brännström, Chicago (AHL) – Timothy Liljegren, Toronto (AHL)
Rasmus Sandin, Toronto (AHL) – Adam Boqvist, London (OHL)
Nils Lundkvist, Luleå – Filip Westerlund, Frölunda
Adam Ginning, Linköping
Kommentar: Rasmus Dahlin? Glöm det! Men förutsett att alla andra backar i Nordamerika blir tillgängliga ser jag Sveriges topp fyra som given. Det är egentligen bara en fråga vem som ska spela med vem och hur man bäst nyttjar dem i powerplay. Bakom vad som borde vara några av JVM:s bästa backar är det lite mer öppet. I nuläget håller jag i första hand fast vid Lundkvist och Westerlund, som var mina val där även inför säsongen. De spelar regelbundet i SHL och gör det stabilt som två moderna tvåvägsbackar. Adam Ginning är en defensivspecialist som med fördel kan användas i boxplay och ger också laget ett fysiskt element.

Närmast bakom dessa? Jag gillar Victor Berglund i Modo. Han har svarat för en fin höst och tagit nya kliv under Björn Hellkvists ledning. Som högerfattad offensiv back kommer han dock till korta bakom Liljegren och Boqvist.

FORWARDS

Filip Hållander, Timrå – Jacob Olofsson, Timrå – Emil Bemström, Djurgården
Pontus Holmberg, Växjö – Rickard Hugg, Kitchener (OHL) – Lucas Elvenes, Rögle
Olle Lycksell, Linköping – David Gustafsson, HV71 – Johan Södergran, Linköping
Nils Höglander, Rögle  – Oskar Bäck, Bik Karlskoga – Marcus Sylvegård. Malmö
Filip Svenningsson, IK Oskarshamn

Kommentar: Utan Isac Lundeström saknar Sverige den där givna spetsspelaren framåt. Desto mer positivt är det då att fler än förväntat klivit fram och producerat i SHL. Inte minst Emil Bemström, Johan Södergran och Marcus Sylvegård. Det finns dessutom sparkapital i spelare som Lucas Elvenes och Nils Höglander, som båda lidit lite av att spela för ett blekt Rögle under säsongens första månader. Ska Juniorkronorna nå framgång i årets JVM kommer det att handla mycket om bredd snarare än spets plus att en hel del av det offensiva spelet måste initieras bakifrån.

Rickard Huggs fina utveckling i OHL gör honom given i min bok. Han för det positiva med sig att han kan spela på alla forwardspositioner och är gångbar i både special teams-varianterna. Filip Svenningsson är en annan spelare som sett spännande ut tidigt på säsongen. Har snittat en poäng per match för Oskarshamn i Hockeyallsvenskan och visat prov på målfarlighet. Han är lite av ett wild card här.

Närmast en plats? Hugo Leufvenius i Sarnia Sting (OHL) var en positiv bekantskap i Örnsköldsvik i augusti och har varit produktiv under säsongsinledningen. Han känns defintivt som en spelare för bruttotruppen. Samuel Fagemo, Frölunda, är en annan spelare med fin form. Kan han leverera i Tjeckien nästa vecka ligger han också bra till. Lukas Wernblom knackar på dörren efter en fin start i Hockeyallsvenskan även han. I nuläget väljer jag Oskar Bäck, en mer välpolerad spelare, framför honom. Albin Eriksson och Jonatan Berggren var två spelare jag hade stora förhoppningar om inför säsongen, men de har matchats sporadiskt i ett underpresterande Skellefteå. För dessa två blir den här månaden kritisk.