• Publicerat 10 november, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
POSITIVA ÖVERRASKNINGAR. Emil Bemström, Samuel Fagemo, Robin Figren och Carl-Johan Lerby är några av spelarna som tar plats på Uffe Bodins lista.Foto: Bildbyrån

Landslagsuppehållet i november är alltid en bra första hållplats för att analysera den pågående SHL-säsongen. Sagt och gjort. Här har jag plockat ut de tio trevligaste överraskningarna i ligan efter 15 omgångar.

LÄS ÄVEN: Peter Ekholm – ”Så bra har ditt SHL-lag varit hittills”

Till att börja med: det återstår 37 omgångar av grundserien och det här ska därför inte ses som något mer än en partsinlaga i ett större sammanhang. Men med det sagt så brukar 15 omgångar fungera som en ganska bra kompass för vart lagen och spelarna är på väg någonstans. Det kommer säkert att ske en del förändringar innan den sista omgången är spelad 14 mars, men inte så drastiska som vi kanske tror.

Vad är då en överraskning i det här fallet? I mångt och mycket handlar det om förväntningar kontra prestation. Vissa yngre spelare har man kanske inte haft några förväntningar på över huvud taget. Andra, lite mer etablerade spelare, har å sin sida gått in i säsongen på minus, men kommit ut på plus. Jag förklarar närmare hur jag resonerat i varje enskild spelartext.

Utöver vanlig statistik har jag försökt väva in underliggande siffror i det här pusslet. Nu när SHL bjuder på Corsi, Fenwick, PDO och andra lite mer djupgående verktyg kan man ge en lite mer färgglad analys av spelarna i fråga.

Här är min ranking:

10) Johan Södergran, fw, Linköping
Junioren stod uppskriven i Linköpings laguppställning 20 gånger redan förra säsongen, men spelade väldigt sporadiskt (0,55 minuter per match). När Södergran väl fick chansen tog han den direkt och vräkte in mål tidigt på säsongen. Hans overkliga skotteffektivitet under de inledande matcherna har av förklarliga skäl inte hållit i sig, men hans frejdiga spel och samarbetet med tänkbara JVM-polaren Olle Lycksell har gjort att han behållit sin plats i laguppställningen. Har ett driv i kombination med sin storlek som gör honom spännande att följa framöver.

9) Samuel Fagemo, fw, Frölunda
Oväntat ratad i NHL-draften i somras och med ena foten på andra sidan Atlanten efter att ha blivit draftad till QMJHL av storklubben Halifax Mooseheads. Men Samuel Fagemo satsade på sig själv, stannade i Sverige och har vunnit välförtjänt SHL-förtroende av Roger Rönnberg. Hans framfusighet och skjuta-först-mentalitet har betalat sig i form av fyra mål och åtta poäng på tolv matcher. Det har gjort honom högaktuell för JVM och vi kan nog redan nu slå fast att han knappast kommer att gå orörd från ytterligare en NHL-draft.

8) Robin Figren, fw, HV71
De tre senaste säsongerna har Figren legat stadigt runt 20 poäng. Det får anses vara en bit under hans kapacitet. Den här säsongen ser 30-åringen ut att kunna nå betydligt högre höjder. Med sina sex mål har han redan överträffat fjolårets fem mål och har dessutom riktigt fina underliggande siffror. Figren har en Corsi på 62,76 procent (vilket innebär att HV71 tar 62,76 procent av avsluten med honom på isen) och är med det bland de bästa i ligan på den punkten. Han är tillika en av de skottgladaste spelarna i ligan. Även om HV71 i helhet varit en besvikelse har en vitaliserad Figren varit en glad överraskning. Kan det utmynna i ett utlandskontrakt inför nästa säsong månne?

7) Olle Alsing, b, Djurgården
Utskälld och stundtals bänkad i Leksand i fjol. Under Djurgårdens erkänt skicklige backcoach Stefan Nymans ledning har Olle Alsing återfått självförtroendet och börjat realisera en del av den enorma potential som han bär på. 22-åringen har matchats flitigt och till och med tagit plats i Djurgårdens första powerplay-uppställning. Sex poäng (2+4) på 15 matcher kanske inte sticker ut, men hans underliggande siffror är också bra med en Corsi på 54,2 procent. Med tålamod och fortsatt utveckling kan Alsing bli en landslagsback på sikt.


Olle Alsing. Foto: Bildbyrån/Andreas Sandström

6) Michael Haga, fw, Mora
Vilken skillnad ett år kan göra. I fjol platsade Michael Haga knappt i Mora, blev utlånad och man undrade om han hade satt sin sista skridsko i SHL. Under Mats Lusths ledning har det vänt. Norrmannen har blivit en viktig nyckelspelare som får massor av förtroende i bottenlaget. Med sex mål och nio poäng på 15 matcher har han vida överstigit tidigare prestationer i SHL. De underliggande siffrorna är också bra i relation till övriga lagkamrater. Haga är en av blott tre ordinarie spelare i Mora som har en positiv Corsi (över 50 procent). Skotteffektiviteten på 30 procent lär rimligtvis sjunka under säsongens gång.

5) Anton Wedin, fw, Timrå
Timrå har fallit ned på förväntade nivåer efter en resultatmässigt sett stark start på säsongen. En spelare som stuckit ut är tveklöst Anton Wedin och det är därför inte helt ologiskt att han ska till att göra landslagsdebut. 25-åringen hade en stark avslutning på förra säsongen och jag flaggade för honom som en genombrottskandidat för Timrå i somras. Men att han skulle slå sig in i Tre Kronor så här tidigt trodde jag aldrig. Timrås genomgående sett bästa spelare så här långt.


Anton Wedin. Foto: Bildbyrån/Dennis Ylikangas

4) Emil Bemström, fw, Djurgården
Han var inte given i Leksand i fjol, men precis som med Olle Alsing har Emil Bemström höjt sig ett snäpp med förtroendet han har fått i Djurgården. Skarprättaren tillhör SHL:s främsta målskyttar med sina åtta mål. Robert Ohlsson har hittat en perfekt roll åt honom som avslutare i första powerplay-uppställningen, där han har fått många fina skottlägen tack vare Jacob Josefsons och Jakob Liljas passningsspel. Bara ett av hans hans mål har kommit i spel fem-mot-fem och skotteffektiviteten på dryga 25 procent blir svår att bibehålla över en hel säsong, men det råder ingen större tvekan om att Djurgården har ett häftigt stjärnskott i den här unge mannen. Nyckelspelare för Sverige på JVM, helt klart.

3) Leon Bristedt, fw, Rögle
Det var svårt att veta hur man skulle bedöma Bristedt efter ett statistiskt sett riktigt blekt sista år på college med University of Minnesota. Men i Rögle har han funnit sig till rätta väldigt snabbt. Tillsammans med bland andra Ted Brithén och Kodie Curran har 23-åringen varit en av spelarna som har legat bakom skåningarnas uppryckning. Elva poäng på 15 matcher är starka papper, men Bristedts underliggande siffror är ännu mer imponerande. Hans Corsi på dryga 60 procent är bäst i laget och tillhör de främsta i hela SHL så här långt.

2) Carl-Johan Lerby, b, Malmö
Malmö är tveklöst en av de största överraskningarna i SHL och i laget har det funnits ett par angenäma överraskningar. Av dem skulle jag säga att Carl-Johan Lerby är den mest angenäma. Jag hade honom visserligen som lagets stora genombrottskandidat inför säsongen, men på något vis har han ändå överträffat förväntningarna. I likhet med stora delar av Malmö är Lerbys underliggande siffror i fem-mot-fem inte speciellt imponerande, men 21-åringen har varit en stor tillgång i powerplay och är en av anledningarna till att laget är bäst i ligan på den fronten så här långt. Sex av hans nio poäng har kommit med fler spelare på isen. Hans spelskicklighet och rörlighet gör att det finns enorm potential i den här Trelleborgspågen.

1) Jakob Lilja, fw, Djurgården
Jakob Lilja har under flera år varit en smula frustrerande att följa. Han har haft storleken, skridskoåkningen och skickligheten för att vara så mycket mer än en breddspelare i SHL, men fått allt att klaffa alltför sällan. Flytten till Djurgården och att han, på sätt och vis, fått den gamla Jens Olsson-historien ur världen har betytt mycket för utvecklingen. Men framför allt är det kemin med Jacob Josefson och Daniel Brodin som varit avgörande för att han tagit nästa steg och blivit en landslagsman. Lilja har inte fått förtroende i SHL på det här sättet tidigare och heller inte presterat så här konsekvent bra hockey heller. Lär få en hel del NHL-erbjudanden efter säsongen.

Saknar du någon på listan?
Mejla mig på uffe.bodin@hockeysverige.se eller skicka ett meddelande på twitter på @UffeBodin. Håller du god ton är chansen stor att jag svarar.


Jakob Lilja. Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård