• Publicerat 23 november, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
Ola Lundberg.Foto: Bildbyrån/Dennis Ylikangas

Efter en svensk hockeyhöst kantad av feberyra slank Ola Lundberg in i sporten som en välbehövlig alvedon på fredagen. Den lugne värmlänningens handfasta förslag till en ny seriemodell är precis vad sjuklingen svensk hockey behöver.

LÄS ÄVEN: Här är förslaget som ska lyfta svensk hockey

Det var svårt att veta vad man skulle förvänta sig av Ola Lundbergs så kallade enmansutredning när man tog plats i konferensrummet på Scandic Anglais i centrala Stockholm. De senaste årens hattande kring seriesystemet har varit tröttsamt. Otroligt tröttsamt. Hockeyns storpolitik har varit lika förvirrande och nedslående som höstens obefintliga regeringsbildning. En svart massa av missförstånd och anklagande pekfinger.

För det finns många man kan anklaga.

Vi i media som byggt hönsfarmer av några skräpande fjädrar och skapat indirekta sanningar av rykten. Men även SHL och Hockeyallsvenskan för sin totala oförmåga att kommunicera ut budskap som det inte går att missuppfatta eller vantolka. Som supporter är det inte underligt om man blivit cynisk och börjat misstänka att hela systemet är korrupt.

Just därför var det något av en lättnad när ”okomplicerat” var ett av de första orden som lämnade Ola Lundbergs mun när han intog podiet för sin presskonferens. Systemet ska vara rakt och enkelt att förstå.
– Om folk inte förstår vad matcherna går ut på riskerar det att bromsa upp intresset, konstaterade han nyktert.

DYNAMISKT

Förslaget på den seriemodell han presenterade var också lika lättsmält som enkelt att gilla. Nästan för enkelt. För när jag efteråt satt och gick igenom modellerna han hade visat upp kom jag på mig själv med att sitta och undra var haken var. Cynisk var det…

För SHL blir det mesta sig likt bortsett från att lag 13 och 14 möts i en serie i bäst av sju matcher på liv och död. Det är underbart! Jo, jag förstår att det kommer att innebära en enorm ångest för två supportergrupper varje vår, men jag tror på det stora hela att det blir positivt för både ligan i sig och svensk hockey att i ännu större grad nära hoppet om avancemang och skräcken för degradering. Det skapar en dynamik som kittlar mer än dagens modell.

För Hockeyallsvenskan blir det också ett lyft i min värld. Ett slutspel med en grande finale där slutsegern verkligen innebär avancemang. Det är otroligt mycket mer inspirerande än dagens transportsträcka till upplägg efter grundserien med en ofta ointressant allsvensk final, som egentligen bara är ännu ett kval på vägen någon annanstans.

Brister med det upplägget? Grundserien kan fara illa. Springer vissa lag ifrån i ett tidigt skede kan det bli en rejäl lunkkänsla av en stor del av de 52 omgångarna. Men å andra sidan pratar vi om Hockeyallsvenskan också – serien som är omöjlig att tippa på förhand och som alltid tycks vara ”rekordjämn”. Just det talar också för att det inte nödvändigtvis behöver bli ett ojämnt slutspel.

Om något har Hockeyallsvenskan den där ”alla-kan-slå-alla-känslan”.

EN HÄLSOSAM BANTNING

Hockeyettan får samma slutspelsmodell som Hockeyallsvenskan med ett lag som alltid avancerar. Också positivt. Dessutom vill Ola Lundberg att ligan bantas från 47 till 36 lag och delas in på tre geografiskt indelade serier. Mycket bra! I dag finns det inte 47 lag som har i Hockeyettan att göra. Vare sig sportsligt eller ekonomiskt. Att dra ned på antalet lag där skapar en större exklusivitet kring ligan som jag tror att hockeyn där kommer att tjäna på. Slagpåsarna tillför absolut ingenting.

Slutligen ska Ola Lundberg ha credd för att ha gått utanför sina befogenheter. Hans uppdrag innefattade egentligen inte att han skulle titta på de licenskrav som har införts på klubbarna i de tre högsta serierna. Men efter att ha pratat med hockeyfolk på alla nivåer och fått insyn i deras oro valde han ändå att ta med en rekommendation att göra arenakravet och de ekonomiska kraven ”mindre rigida” som han uttryckte det. För det ska han applåderas.

Så tack för att ha gett svensk hockey en sportslig chans, Ola!

Nu är det upp till de styrande att ta åt sig och implementera en seriemodell som på alla sätt är en uppgradering jämfört med den vi har i dag.