• Publicerat 5 december, 2018
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer
DRÖMFÖRSTÄRKNINGAR. Fabian Zetterlund är tillbaka efter skada medan Isac Lundeström och Erik Brännström blir tunga förstärkningar för Tomas Montén.Foto: Bildbyrån

I dag är det dags. Runt 13-tiden i eftermiddag börjar Tomas Montén presentera 2019 års svenska JVM-trupp. Här är mitt slutgiltiga förslag till en svensk trupp.

I går kunde ni läsa kollega Måns Karlssons förslag på JVM-trupp här på sajten. I dag är det dags för mig att avtäcka min slutgiltiga version. Jag presenterade mitt första trevande förslag efter försäsongsturneringarna i Kamloops och Örnsköldsvik i slutet av augusti och en andra version för en dryg månad sedan.

Det har egentligen inte hänt jättemycket under de här månaderna. Stommen i laget har varit utstakad under en längre period. Och med gårdagens besked att Rasmus Sandin, Timothy Liljegren, Erik Brännström och Isac Lundeström alla fått tillåtelse av sina klubbar att åka ger det Sverige den bästa truppen de kan ha sånär som på en viss Rasmus Dahlin.

Utifrån rådande förutsättningar ser mitt slutgiltiga förslag ut så här:

MÅLVAKTER

Adam Åhman, IK Oskarshamn
Samuel Ersson, Västerås
Olle Eriksson Ek, Bik Karlskoga
Kommentar: Alla tre är givna här, så det finns inte mycket att orda om. Desto mer intressant är att diskutera vem det är som kommer att bli förstakeeper. Eftersom Eriksson Ek är avstängd de två första matcherna till en följd av fjolårets ”medalj-gate” får Åhman och Ersson möjligheten att knipa förstaspaden. Baserat på deras fina insatser i Hockeyallsvenskan känns det rätt öppet. Jag skulle inte bli förvånad om alla tre får göra starter i turneringen. Men det behöver inte nödvändigtvis vara positivt. Trots starka prestationer i respektive klubblag ser jag målvaktsposten som ett frågetecken för Sverige.

BACKAR

Erik Brännström Filip Westerlund
Rasmus SandinAdam Boqvist
Nils LundkvistTimothy Liljegren
Adam Ginning
Kommentar: Noll överraskningar här också. Tyvärr har konkurrensen blivit betydligt klenare än vad jag hoppats på. De allsvenska juniorbackarna har inte gjort tillräckligt mycket för att pressa SHL-backarna i fråga. En back som Sebastian Walfridsson i Modo hade kunnat vara ett defensivt alternativ till Ginning, men han har varit skadedrabbad och inte spelat speciellt mycket. Samma sak gäller killar som Jakob Ragnarsson och Calle Själin. Simon Johansson faller på den hårda konkurrensen offensivt lagda rightbackar emellan.

FORWARDS

Pontus Holmberg Isac LundeströmEmil Bemström
Filip Hållander Jacob OlofssonLucas Elvenes
Samuel FagemoRickard HuggFabian Zetterlund
Olle Lycksell David GustafssonMarcus Sylvegård
Nils Höglander
Kommentar: Spetsen håller inte alls samma klass som i fjol. Då hade det svenska laget nästan ett överflöd av talang på forwardssidan. Men det var på pappret. Tilltänkta stjärnor som Elias Pettersson och Alexander Nylander var inte lagets främsta spelare. I stället klev killar som Tim Söderlund, Oskar Steen, Marcus Davidsson och Axel Jonsson Fjällby fram och överglänste några av de mer framträdande stjärnnamnen. Det är lite det som är charmen med JVM. Ett begränsat antal matcher under en kort period där dagsform kan bemästra talang.

Det som finns i år är en bra bredd, många spelare som svarat för bra prestationer i SHL under hösten. Det gör konkurrensen om platserna hård. Sedan senast truppförslaget chansar jag nu med Isac Lundeström, som av allt att döma kommer loss, och välkomnar Fabian Zetterlund tillbaka in i värmen efter sin skadefrånvaro. Samuel Fagemo har också bevisat att han ska spela JVM, tycker jag, och till en följd av det har jag valt att ställa Filip Svenningsson, Oskar Bäck och Johan Södergran utanför jämfört med senaste versionen. Jag räknar med att någon eller några av dem ingår i Monténs bruttotrupp tillsammans med Hugo Leufvenius från Sarnia Sting i OHL. En intressant spelartyp som levererar på nordamerikansk is, men som jag inte finner plats för här. Nils Höglander är lite av jokern i leken, en spelare som kan användas på många olika sätt och som har förmågan att bryta mönstret. Hans höst i Rögle har varit en berg- och dalbana, men det är svårt att inte charmas av hans uppsida.