Uffe Bodin
BODIN: Den ene svenskens framgång banade väg för den andre svenskens trejd
ANNONS

Victor Rasks dagar i Carolina Hurricanes är över. Det beror till stor del på att en annan svensk gjort en så fin säsong för klubben. Lucas Wallmarks framsteg i Rasks skadefrånvaro lade grund för gårdagens trejd.

En tråkig sötpotatis-incident och en tung tid efter comebacken. Den här säsongen har inte sätt varit någon höjdare för Victor Rask. Efter 26 matcher med Carolina Hurricanes stod han noterad för ett mål och fem assist – och speltiden har sett ut därefter. Rask har ramlat längre och längre ned i hierarkin och snittat dryga tolv minuters istid per match. Inte optimalt för en spelare som tjänar fyra miljoner dollar per säsong.

I går kväll åtgärdade Carolina det genom att trejda Rask till Minnesota Wild i utbyte för den schweiziske forwarden Nino Niederreiter. På pappret känns det spontant som en trejd som gynnar Hurricanes. Niederreiter har visserligen en med sina mått mätt blek säsong, men har gjort 20 mål eller fler tre gånger i karriären och hade lyckats göra det även i fjol om det inte vore för 19 missade matcher på grund av skada. Sådana höjder har inte Rask varit uppe på i samma utsträckning under sin korta NHL-karriär.

Hur den där affären artar sig får framtiden utvisa. Vad som är desto mer intressant att påta i kring den här affären är hur Rask blev tillgänglig för en trejd. Det är klart att hans senaste en och en halv säsong inte har stärkt hans aktier i Carolina, men det finns även en annan faktor att peka på här.

Nämligen Lucas Wallmark.

När Rask drabbades av sin olycka tätt inpå säsongsstarten gav det Wallmark en möjlighet att få en lite mer framträdande roll än vad som kanske var tänkt från början. Det är en chans han har omfamnat och gjort det bästa av. Den tidigare Luleåspelaren har presterat så pass bra i den rollen att han blivit bofast som tredjecenter bakom Sebastian Aho och just nu skadade Jordan Staal.

STARKA UNDERLIGGANDE SIFFROR

Umeåsonen snittar 15.25 minuters speltid per match och har starka underliggande siffror. Hans Corsi – plus- och minusstatistik för den totala andelen avslut för och emot – ligger på närmare 58 procent och tillhör de bästa i hela ligan. Hans utdelning på 14 poäng (4+10) på 46 matcher kanske inte speglar det, men den underliggande statistiken antyder att det finns mer att hämta där. Det är inte minst Wallmarks PDO ett bevis för.

PDO är ett statistiskt verktyg som används för att mäta var en spelare står kontra sin prestation. Om han har över- eller underpresterat sett till sina specifika omständigheter. Man tar lagets skotteffektivitet plus lagets räddningsprocent när spelaren i fråga är på isen i spel fem mot fem. Sett över en hel säsong rör sig den siffran nästan magnetiskt mot 100 procent. Men i Wallmarks fall ligger den på löjligt låga 94,4. Det vittnar om att han haft en del otur.

I NHL kommer han för all del inte att bli den producerande spelare han var i SHL eller AHL. Men Lucas Wallmark har i alla fall bevisat att han hör hemma i NHL. Och att han har presterat så pass bra för att Carolina Hurricanes kunde känna sig trygga i att trejda Victor Rask.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL