Uffe Bodin
BODIN: Hur länge dröjer det innan han räknas som Finlands bästa back nånsin?
ANNONS

Jari Kurri, Teemu Selänne, Saku Koivu och Jere Lehtinen. Finland har fått och får fram sin beskärda del av legendariska forwards. På backsidan har man inte varit lika framgångsrika. Det ser en ung herre vid namn Miro Heiskanen ut att ändra på nu.

”Han är en av de bästa backarna jag spelat med – och han är 19 år. Han kommer att vara i Hall of Fame en vacker dag.”
Dallas Stars målvakt Ben Bishop höll inte tillbaka på berömmet när han ombads beskriva Miro Heiskanen efter gårdagskvällens 4–2-seger mot St. Louis Blues. Man skulle kunna avskriva det som en lagkamrat som överdriver, men i fallet Heiskanen finns det mycket som talar för att Bishop har en poäng.

Den unge finländaren från Esbo, draftad som tredje spelare av Stars 2017, har varit precis så bra som hajpen gjorde gällande inför rookiesäsongen. Det började redan i NHL-debuten mot Arizona Coyotes i början av oktober.

I ett av sina första byten hann Heiskanen visa prov på vilken mångfacetterad back han är genom att båda initiera anfall och vinna pucken i försvarszonen. Videoklippet på bytet blev snabbt en viral succé och satte ribban för vad vi kommit att förvänta oss av tonåringen.

NOBBAD I CALDER-OMRÖSTNINGEN

När det i går blev känt vilka spelare som nominerats till Calder Trophy som säsongens bästa rookie lyste Miro Heiskanens namn med sin frånvaro. De röstande hade gett Elias Pettersson, Rasmus Dahlin och Jordan Binnington fler röster. Nu är en nominering av akademisk betydelse eftersom trofén redan lär ha Petterssons namn inristad på sig. Men sett till vilken hög nivå Heiskanen visat genom rookiesäsongen och vilket stort ansvar han axlat i ett skadedrabbat Dallas Stars-försvar kändes det ändå inte rätt att han inte fanns representerad i sällskapet.

Därför var det en slags poetisk rättvisa att han i gårdagens match gick in och gjorde mål på Binnington i St. Louis Blues kasse. Själv verkar han inte överdrivet brydd av den uteblivna nomineringen, utan konstaterade torrt att ”det är kul att spela slutspel”, vilket de båda nominerade svenskarna ju inte gör just nu.

HETA DUELLER MED DAHLIN I FRAMTIDEN?

I ett större perspektiv är Miro Heiskanens genombrott ett slags trendbrott i finsk ishockey. Genom åren har vi sett hur de har fått (och får) fram fantastiska NHL-forwards. Men på backsidan har de inte varit i närheten av att vara lika framgångsrika. All heder åt Teppo Numminen, Kimmo Timonen och Reijo Ruotsalainen, men det är inte direkt backar av Norris-kaliber vi pratar om.

Det får mig att tro att det inte kommer dröja många år innan Miro Heiskanen räknas som den bästa finska NHL-backen världen har skådat. Och tillika en back som med rätt utvecklingskurva blir en Norris-utmanare. Även om han inte har någon storlek att falla tillbaka på har han alla verktyg som behövs för att bli en back i den yppersta världseliten. Offensivt som defensivt. Det är bara att klicka i gång videoklippet från monsterbytet i debuten ovan för att inse det.

Miro Heiskanen får inte göra upp med Rasmus Dahlin på NHL Awards i Las Vegas den här gången. Men det finns det god anledning att tro det kan bli en del svensk-finska dueller om Norris Trophy i framtiden.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch