14 mars, 2019

Ikväll kan han bli förste svensk att lyckas på 21 år

Säsongen 1997/1998 vann Peter Larsson poängligan i Liiga som förste svensk genom tiderna. Idag kan Malte Strömwall upprepa bedriften. Peter Larsson gjorde 58 poäng för Ilves för 21 år sedan och vann poängligan hela tio poäng före tvåan Jan Caloun och trean Raimo Helminen. Varken förr eller senare har någon svensk vunnit poängligan i vårat östra grannland. Men ikväll kan det återigen vara dags. Det är naturligtvis Malte Strömwall som ikväll kan bli andre svensk genom tiderna att vinna poängligan. Men i år är det tätare än vad det var för 21 år sedan. Hela fyra spelare befinner sig inom två poängs marginal och alla är naturligtvis sugna på att lägga beslag på Veli-Pekka Ketola Trophy, som går till den spelare med flest poäng i grundserien. Intrikat nog så delar Strömwall just nu ledningen med Kärpäts Ville Leskinen. De båda har gjort 55 poäng fördelat på 28 mål och 27 assists. Strömwall har dock färre matcher spelade. De båda gör också upp om skytteligasegern. Nedan får ni topp fyra just nu och förutsättningarna inför kvällens matcher. 1. Malte Strömwall, KooKoo 55 poäng (28+27) Strömwall och hans kamrater åker till Mikkeli för att ta sig an Jukurit i säsongens sista match. Inget av lagen…

12 mars, 2019

Missade halva säsongen – förre JVM-keepern valdes in i rookie-laget

Filip Larsson drogs med en ljumskskada som höll honom borta från spel under hösten. När han kom tillbaka så har den förre JVM-målvakten briljerat och idag blev det klart att han valts in i collegeligans rookie-lag. Det var en efterhängsen ljumskskada som häll den förre Djurgårds-målvakten Filip Larsson borta från spel under hans första säsong på University of Denver. Något han berättade om för hockeysverige.se i början av året. Sedan han kom tillbaka så har han briljerat mellan stolparna och på de 16 matcher han stod så hade han en räddningsprocent på 91,9. Det räckte för att den av Detroit draftade målvakten skulle väljas in i collegeligan NCHC:s rookielag. Inte helt utan konkurrens dock. Han fick samma antal röster som North Dakotas Adam Scheel och det hela slutade med att bägge målvakterna tog plats i laget. Filip Larsson fanns med i fjolårets JVM-lag och vaktade då kassen i en match. https://twitter.com/TheNCHC/status/1105549708968157185  

9 mars, 2019

Ingen återkomst till Sverige – forwarden stannar i Finland

Igår gick den finska klubben KooKoo ut med att de förlängt kontraktet med sex spelare till nästa säsong. En av dessa är svensken Erik Karlsson. Erik Karlsson fanns med i det Timrå-lag som i våras tog klivet upp till SHL. Men han följde inte med dit. Istället drog han till Finland och Liiga-laget KooKoo. Där har han under säsongen stått för tre mål och 18 assists. SPELAT JVM Nu är det klart att det blir ännu en säsong i laget från Kouvola. Igår kväll gick de ut på sin hemsida och meddelade att de förlängt kontraktet med sex av sina forwards till nästa säsong. -- Jag tror vi kommer få ut mer av honom nästa säsong. Han har nu kommit in i Liigas tempo, säger sportchefen Jarno Kultanen om Karlsson i en kommentar på klubbens hemsida. 24-årige Karlsson spelade JVM för Sverige 2014 och har gjort 99 SHL-matcher för Frölunda tidigare under karriären.

6 mars, 2019

Svenskarna ordnade matchboll i Gagarin Cup

När Barys Astana slog Torpedo med 3-1 så var det svenskarna Henrik Karlsson och André Petersson som agerade i några av huvudrollerna. Nu är laget bara en seger från att avancera vidare till kvartsfinal. Både Barys svenske målvakt Henrik Karlsson och hans landsman André Petersson hade tongivande roller i denna femte match i åttondelen av Gagarin Cup. Karlsson gjorde 22 räddningar och André Petersson gjorde et av målen samt spelade fram till ett annat. Han har nu gjort fyra poäng i slutspelet. Barys leder nu med 3-2 i matcher.

5 mars, 2019

Växt ut till en poängback – här uppges han hamna nästa säsong

Simon Åkerström har under sina tre allsvenska säsonger utvecklats till en poängstark back. Kontraktet med Björklöven går ut i vår och nu kommer uppgifter från Mr.Madhawk som gör gällande att 23-åringen hamnar i Finland nästa säsong. Björklövens back Simon Åkerström öste in poäng i Hockeyettan för Piteå under 2015/2016 och via en säsong i Vita Hästen så har han de två senaste åren tillhört Björklöven. Där har poängproduktionen ständigt vuxit för 23-åringen som med två matcher kvar av den allsvenska grundserien står på 25 poäng. Med det ligger han just nu femma i backarnas poängliga. Det här hade ju såklart kunnat vara ett namn för SHL-klubbarna inför nästa säsong. Men enligt Mr.Madhawk så ser det nu ut att bli Finland för backen. Enligt uppgift så ska två finska klubbar slåss om hans signatur. --  Inget är klart, men vi ser så klart över hans situation noga just nu, säger agenten Thomas Sjögren till Expressen-bloggaren.

5 mars, 2019

100 poäng på fyra säsonger – nu är svensken ute på marknaden

Han har tidigare i karriären gjort nästan 100 poäng i Hockeyallsvenskan. De senaste säsongerna har Andreé Hult spelat i den tyska ligan DEL. Men nu står det klart att han inte kommer bli kvar i Schwenninger nästa säsong. Det är på sin hemsida som DEL-klubben Schwenninger Wild Wings går ut med att man inte avser att förlänga kontrakten med Andreé Hult och flera andra spelare nästa säsong. Laget slutade sist i ligan och avser att förändra i styrkorna. 100 POÄNG PÅ FYRA SÄSONGER Anderé Hult kom till klubben 2015 och har på sina fyra säsonger i den högsta tyska ligan gjort 100 poäng på 160 matcher. Dessförinnan gjorde han två säsonger i allsvenskan för Timrå där det totalt blev 59 poäng. En av säsongerna blev han lagets poängbäste spelare. 31-åringen har även representerat Mora och Bofors på allsvensk nivå tidigare i karriären och centern står även noterad för 19 SHL-matcher med Mora i mitten av 00-talet. Utöver detta så har han även spelat i den ryska andraligan och i Slovakien. Vart karriären tar vägen nu är ännu inte känt.