SDHL 1
Kvalspel – ett mentalt spel
ANNONS

Visst, det är inte på liv och död. Det är ju trots allt bara hockey vi håller på med. Men efter alla timmar man har lagt ner på träning och förberedelser för att nå målet med sitt lag så skulle det vara hjärtskärande att inte nå dit, till toppen och få spela mot och med de bästa.  Det är dit vi i Djurgården försöker ta oss just nu – till Riksserien.

Jag har varit ganska dålig på att uppdatera bloggen under den senaste tiden. Det är inte för att jag inte har haft tid eller lust att skriva – jag har helt enkelt haft svårt att koncentrera mig på någonting annat än min hockey just nu. Vi är nämligen mitt uppe i kvalspelet med Djurgården.

Det låter kanske lite nördigt men varje varje puck är viktig att rädda och varje poäng är viktig att ta med sig hem. Det är inte bara glada och roliga tjejer som man umgås med varje dag, utan nu är det någonting extra i luften så här i slutet av säsongen. Det är nu man ska prestera och visa de andra lagen vad man går för. Det är nu det ska avgöras i vilken serie laget spelar i nästa säsong.

I år fungerar damernas kvalspel lite som SHL:s gamla kvalserie. Vi spelar en serie där de två sämst placerade lagen från Riksserien (SDE och Sundsvall), tre lag från division 1 östra (Djurgården, Södertälje och Almtuna), ett lag från division 1 västra (Färjestad), ett från division 1 norra (Björklöven) och ett från division 1 södra (HV71) ska göra upp om fyra platser i den högsta serien för damer. Riksserien utökas liksom SHL med två lag inför nästa säsong. Det är alltså nu det ska avgöras hur nästa säsong ser ut. Väldigt klyschigt uttalande, jag vet, men det är enormt viktigt att ta en match i taget och verkligen spela här och nu.

Jag tycker att det lag som kommer underifrån har ett mentalt övertag. Under hela säsongen har laget kunnat bygga upp ett självförtroende genom att vinna matcher. Dessutom kommer man in i kvalspelet med en oerhört bra plan. Det är ändå det som man har strävat efter hela säsongen. Att föra matcherna ligger i vardagen och det finns ingenting att förlora.

De lag som kvalar för att hålla sig kvar har nämligen allt att förlora. Hela säsongen har fokus antagligen legat på att inte hamna i kvalspel. Men eftersom de inte lyckats med sitt mål är nästa steg att undvika nedflyttning. Det innebär en oerhörd press på både spelare och ledare eftersom alla lag som kommer underifrån vill slå dem.

SHL:s kvalspel ser lite annorlunda ut i år. Det tror jag gynnar SHL-lagen som spelar för att hålla sig kvar i den högsta serien. Det ska i mina ögon mycket till för att ett SHL-lag åker ur i år.

Jag har både försökt hålla mig kvar i en serie och försökt ta mig upp till en högre rankad serie under min tjugoåriga karriär. Men jag föredrar att sitta i den sitsen som jag gör nu. Ett lag från serien underifrån som inte har någonting att förlora, bara allt att vinna!

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch