Nyheter
Han är mannen i skuggan av våra målvaktsframgångar
ANNONS

Som hockeyspelare handlar mycket om att ha en bra känsla i kroppen, att tro på sig själv och att fokusera på sin uppgift. Som målvakt blir man ofta utsatt i pressade lägen där man ”måste” ta pucken – annars förlorar laget. Det är därför jag tror att vi målvakter jobbar mer med det mentala spelet än vad utespelarna gör. Även om jag kan tycka att utespelare skulle behöva exakt samma mentala träning för att utvecklas ännu ett snäpp.

Att man som människa låter andra människor påverka dig negativt är vanligt. Alla människor kommer aldrig att tänka likadant eller tycka samma saker. Som elitidrottare är det extremt viktigt att inte människors ord eller attityd påverkar dig negativt. Därför är det viktigt för mig att ha någon som kan hjälpa mig se runt de hinder som kommer i vägen.

Andy Swärd är en mental coach som inte bara jag har fått äran att jobba med. Han jobbar även med målvakter som Mikael Tellqvist, Oscar Alsenfelt, Markus Svensson och Anton Forsberg, men även med allt från företag till privatpersoner.

För visst är det så att alla människor är olika. Jag kommer inte överens med alla MEN jag accepterar hur alla andra är. För mig har det blivit lättare att förstå mig på vissa människor som är rena motsatsen till mig själv och jag förstår hur de ser på mig. Alla tycker ju inte om mig heller, för jag är den jag är. Andy har hjälpt mig att lyfta fram vissa sidor inom mig själv som jag inte ens var medveten om att jag hade fötts med.

Mår man bra så spelar man oftast bra. Att ha någon som man kan prata med om allt är viktigt. Som elitidrottare kan man ibland känna sig väldigt ensam. Även fast man umgås med sina lagkamrater varje dag har man kanske svårt att sätta ord på hur man känner sig och få vettig feedback tillbaka.

Att ringa Andy innan en match är en självförtroende-boost. Jag ringde Andy en gång efter en dålig uppvärmning. Eller ja, det var kanske inte den sämsta uppvärmningen jag har gjort, men i matcherna innan just den var jag inne i ett flow. Plötsligt var det flowet borta, ersatt av tvivel och frustration.

Hockey är det bästa jag vet men det är inte roligt varje dag. Den jobbiga känslan jag hade efter uppvärmingen – som skulle ha betytt en dålig match innan jag började jobba med Andy – omvandlade han till en bra känsla i min kropp. Jag gick ut på isen som en ny människa. Laget vann och jag spelade bra.

Den vinsten ger jag till honom.  Jag vet att han skulle vägra att ta emot den och i stället säga att det kom ifrån mig. Jag vet det, men utan honom hade det blivit svårt.

Min förra målvaktstränare i Modo Hockey, Maciej ”Masken” Szwoch, jobbar också med Andy. Jag bad honom att skriva ned vad Andy har betytt för honom och fick denna fina sammanfattning tillbaka:
”Det finns få människor som på ett snillrikt sätt har fått mig att växa som människa/coach som Andy. Han har gjort det genom att utmana och stimulera i stället för att peka med hela handen och/eller gett mig facit. Många gånger när jag lägger på luren efter ett bra snack så ”tror” jag att jag har förstått, men den riktiga uppenbarelsen har kommit en dag, en vecka, en månad senare. Ända sen jag själv började lära ut har jag funderat på vem som lär mig? Naturligtvis är det ett eget ansvar men det räcker inte att titta på vad andra gör och kopiera eller utveckla de någon annan redan gör. Tack vare vårt samarbete har det många gånger lett till att jag för ett större djup i att leda/bevaka/guida/styra/vara en del av en process. Först DÅ kan mina egna erfarenheter eller det jag ser andra göra få en plats i det stora sammanhanget. Att jobba med Andy är lika delar spännande som skrämmande, men jag är övertygad om att jag hade haft svårt att vara där jag är i dag utan hans hjälp. Både som människa och tränare. Tack Guru! Namaste!

Andy är en av många som står bakom våra framgångar. Han har lärt mig att vara tacksam över det jag har. Därför är jag djupt tacksam över att jag har honom.

Tack Andy Swärd!

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch