Foto: Bildbyrån

Luleås damlag har inlett säsongen i SDHL som väntat. Än så länge har dom bara vinster i protokollet och spelare för spelare kliver fram under matcherna och levererar. På pappret har Luleå dom bästa spelarna och enligt mig är allt annat än guld icke godkänt. Det blir så klart en stor press på spelare, ledare och organisation men det ska Luleå ha för det har dom förtjänat. Press utifrån är någonting som man förtjänar. En spelare i världsklass eller ett lag fullt med världsklasspelare har såklart en stor press utifrån att leverera på hockeyplan. Konstigt vore det ju annars.

En spelare som jag har skyhöga förväntningar och förhoppningar på spelar i Luleå och har blivit utsedd till väldens bästa back ett antal säsonger. Hon är från Finland, är en 29-årig människa fylld av erfarenheter och heter Jenni Hiirikoski. Det är ungefär så mycket jag vet om henne, så jag var tvungen att fråga min kompis Melinda ”Brallan” Olsson (som är lagkamrat med Jenni) hur det är att ha henne i laget och hur hon är som lagkamrat, och fick som svar:
Det är fantastiskt. Hon är en riktig lagspelare som tar laget före jaget och peppar varje individ. Hon går alltid in 100% i allt hon gör, om det så är träning eller match. Väldigt roligt och inspirerande att ha en sådan världsspelare i sitt lag! Hon är verkligen ödmjuk i alla lägen och väldigt träningsinriktad. Det är roligt och bra för oss alla att ha en sådan spelare i laget. Många kan se och lära och sedan ta efter. Hon gör alla till en bättre hockeyspelare både på och utanför isen! Jag är tacksam som får äran att ha just henne i mitt lag.”

Wow! Lite så jag kände- wow! Hur magiskt är inte det att världens bästa back spelar i SDHL?! Det är lite som om Erik Karlsson skulle börja spela i SHL. Jenni Hiirikoski är nämligen lite som damernas Erik Karlsson. Snabb på rören, bästa vän med pucken och rappa skott från blå.

Jag har släppt in både dyra och billiga mål av henne. Ett höstlöv från blå som letade sig in mellan kroppen och armen på mig i en obetydlig landskamp djupt in Finlands skogar, kommer jag aldrig glömma. Så för egen del har det mest varit mardrömmar som förknippats med Jenni. Men jag har ju aldrig haft äran att spela i samma lag som henne.

Jenni Hiirikoski är lite som damernas Erik Karlsson. Eller rättare sagt, Erik Karlsson är lite som herrarnas Jenni Hiirikoski. Trots detta är det tvåsiffrigt antal på läktaren i vissa SDHL-matcher. Alla klubbar har tyvärr inte Luleås tre- eller fyrsiffriga publiksiffra. Där finns det saker att jobba på, men vem vill inte ta tillfället i akt att se världens bästa back spela? Jag vill!

Hoppas vi ses på någon damhockeymatch  under säsong så kan vi diskutera hur den där pucken från blålinjen egentligen gick in…

/Valle