Valentina Lizana Wallner.Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman

Arg men inte chockad eller förvånad.
P4 Västernorrlands avslöjande om att Modo ger hyresbidrag till killarna på hockeygymnasiet, men inte till tjejerna är en stor besvikelse. Det är ingen hemlighet att det råder stora skillnader könen emellan i idrotten, men det smärtar extra mycket när skillnaderna blir så stora så tidigt.

Jag minns själv när jag gick på AIK:s hockeygymnasium. Där behandlades vi alla som jämlikar och hade samma villkor och krav på oss – oavsett kön. Även om jag var tjej och de var killar kände jag mig inte annorlunda eller utanför. Jag var en del i en grupp, ett lag och någonstans tror jag att det hjälpte mig att fortsätta kämpa på för att nå mina drömmars mål.

För oavsett om du är tjej eller kille det är inte lätt att kliva upp och idrotta på elitnivå som nybliven gymnasieelev, 15 eller 16 år gammal. Det är krav från skolan, krav hemifrån och kanske ännu större krav från hockeyn. Dessutom finns det många distraktioner som pockar på uppmärksamheten och lockar i en ålder där man är på väg att ta ett stort steg mot vuxenlivet. Jag älskade att spela ishockey, men det fanns stunder när jag var jäkligt less på det också. Hade jag vid de tillfällena känt att jag inte var lika mycket värd som killarna jag tränade och spelade med, då vet jag ärligt talat inte om jag hade haft orken eller motivationen att kämpa mig igenom de jobbigare stunderna.

Att redan som 15-åring få i ansiktet att du som ung hockeytjej inte har samma värde som killarna är demoraliserande. För hockeytjejer som redan på förhand har så mycket emot sig blir det extra tufft. Det finns redan ett väldigt stort glapp könen emellan och svensk damhockey kommer inte att bli bättre av att det glappet blir större.