Maria Rooth.Foto: Bildbyrån/Arne Forsell

Om jag fick frågan vem den bästa spelaren jag spelat tillsammans med är mitt svar ganska enkelt: Maria Rooth.

Jag har aldrig haft så många assist som när jag spelade med Maria Rooth. Ibland räckte det med att jag räddade en puck som studsade ut till henne. Hon dribblade igenom hela det andra laget och satte den bakom motståndarnas målvakt. Det är svårt att beskriva hur mycket hon stack ut i klubblaget, men även i landslaget. Det var en hockeyspelare utan dess like, med en stor vinnarskalle. Hon var en stor förebild både på isen och i gymmet.

Fem snabba Frågor till Rooth:

Vilket är ditt bästa hockeyminne från Damkronorna?
– Naturligtvis OS 2006 då vi överraskade alla andra förutom oss själva med att vinna mot USA i semin och ta oss till en OS-final för första och hittills enda gången. Hela den turneringen andades positivism av alla i laget och vi hade ett fantastiskt roligt mästerskap som kröntes med ett OS-silver till slut.

Vilken var din bästa egenskap på plan?
– Jag tror att jag var ganska allround, och jag vet inte om det är en egenskap, men att vara på rätt plats vid rätt tillfälle, det var jag ganska bra på. Jag älskade att vara med där det hände, att vara skillnaden i en match.

Vilken var din sämsta egenskap på plan?
– Mina defensiva kvalitéer kanske hade behövts slipas en aning på. Jag älskade att gå framåt, och kunde i min iver att vara offensiv glömma bort lite av det defensiva spelet.

Vilken spelare är den bästa som du någonsin har spelat med?
– Caroline Ouellette från Kanada. Hon spelade länge i Kanadas landslag och vi spelade tillsammans i University of Minnesota Duluth. Caroline, eller ”Frenchie” som vi kallade henne, var extremt allsidig, stor, stark och lojal. Sen måste jag också nämna Kim Martin som jag spelade med i landslaget. Hon är den bästa målvakten jag spelat med och emot.

Om du skulle ge en gammal lagkamrat i Damkronorna en julklapp, vad skulle det vara och varför?
– Jag skulle vilja ge Emilia Ramboldt en övernattning med sin familj på ett spahotell. Hon är nybliven mamma och kan behöva det. Att spela hockey på elitnivå och samtidigt balansera familjeliv med lite sömn och jobb – det är en utmaning som hon verkar klara bra.