Malin Gustafsson.Foto: Valentina Lizana Wallner

Det är Lucia och i Valentina Lizana Wallners julkalender stöter vi på en spelare som har tung betydelse i Damkronornas historia. Malin Gustafsson var nämligen den första kvinnan att skjuta landslaget till en seger i en OS-match.

Malin Gustafsson gjorde det första svenska målet någonsin på ett OS för Damkronorna i Nagano 1998. Wow! Jag upplever henne som en trygg och stabil person och en riktig lagkompis. Tyvärr hade jag aldrig möjligheten att spela med henne. Men förhoppningsvis i Damkronorna Legends-lag i framtiden. Hon är en bolltalang som spelat i landslaget i både fotboll och ishockey.

Vilket är ditt bästa hockeyminne från Damkronorna?
– Att få representera Sverige på första vinter-OS som damishockey fanns med i programmet och att få göra det första målet!

Vilken var din bästa egenskap på plan?
– Spelförståelsen och kämpaglöden.

Vilken var din sämsta egenskap på plan?
– Skjuta!

Vilken spelare är den bästa som du någonsin har spelat med?
– Måste få välja två: Maria Rooth och Erika Holst.

Om du skulle ge en gammal lagkamrat i Damkronorna en julklapp, vad skulle det vara och varför?
– Erika Holst, en lyxig brunch. För hon och hennes pappa tog så väl hand om mig när jag spelade för Veddige vid 15-16 års ålder och fick bo hos dem. Vid den tidpunkten kände vi knappt varandra heller.