Pia Morelius.Foto: Valentina Lizana Wallner

Det lackar mot jul och Valentina Lizana Wallner fortsätter att leta upp spännande damprofiler i sin julkalender. I dag har turen kommit till en av de mest mytomspunna damkronorna av dem alla – tuffingen Pia Morelius.

Hon var en spelare som gick under smeknamnet ”Yxan”. Därmed kan ni säkert räkna ut att hon hade många utvisningar på sitt samvete under sin spelarkarriär. Pia Morelius var en riktig karaktär, som passar på att dela ut en julklapp till före detta spelaren och även lagläkaren i Damkronorna, Åsa Elfving.

Vilket är ditt bästa hockeyminne från Damkronorna?
– EM-guld i Ryssland (1996). På finalen var åskådarna så högljudda att vi inte hörde oss själva tänka.

Vilken var din bästa egenskap på plan?
– Snabbhet, styrka och en speciell klubbteknik i att få bort motståndarna framför eget mål.

Vilken var din sämsta egenskap på plan?
– Kanske ibland lite för många minuter i utvisningsbåset.

Vilken spelare är den bästa som du någonsin har spelat med?
– Jag spelade i landslaget i nio år så det finns flera. Men om jag måste nämna några så var det Kristina ”Krickan” Bergstrand som var outstanding de första åren som jag var med i landslaget. Sen kom ju trojkan med Maria Rooth, Erika Holst och Gunilla ”Gunsan” Andersson.

Om du skulle ge en gammal lagkamrat i Damkronorna en julklapp, vad skulle det vara och varför?
– En visp, med ett ingraverat ”TACK” till Åsa Elfving, som hjälpte till att blanda ihop gipset till min brutna arm i hotellets badkar, i Magnitogorsk i Ryssland. Ett ben krossat i underarmen på grund av en ful slashing från en ryska.