STJÄRNKLART. Sidney Morin, Jennifer Wakefield, Hanna Olsson och Lara Stalder får nyckelroller i SM-semifinalspelet, tror Valentina Lizana Wallner.Foto: Bildbyrån

Det drar ihop sig. I kväll startar SM-slutspelet på allvar när ”de fyra stora” i svensk damhockey drabbar samman i semifinalerna. Här summerar jag mina tankar inför de stundande matcherna.

Fyra kvartsfinalserier med ganska väntad utgång. Att Luleå, Linköping, Modo och Djurgården skulle ta sig vidare kom inte som någon större överraskning för någon.

AIK var det lag som var närmast en skräll. De lyckades vinna den första kvarten mot Linköping tack vare Minatsu Murases storspel i första matchen på Ritorp. Men när serien flyttade till Linköping var det inget större snack om vilket som var det bästa laget.

Djurgården vann reprisen på förra årets SM-final då man slog ut HV71 i två raka matcher i sin kvartsfinal. De är stolta över att aldrig ha förlorat mot HV tidigare, så de hade ett bra självförtroende när de gick in i serien. De har dessutom fått in några riktigt vassa nyförvärv som har hjälpt till att höja laget, inte minst backen Halli Krzyzaniak, som spelat en hel del tunga internationella matcher med Kanada, och forwarden Amy Menke.

Modo spelade två skapligt jämna matcher mot Leksand, som de har haft lite svårt för under säsongen. Men det blev som man räknat med, två raka segrar för Ö-vikstjejerna. Modos styrka ligger framför allt i att de har två av Sveriges bästa målvakter att alternera mellan i Sarah Berglind och Emma Söderberg. Dessutom är deras importer riktigt bra. Inte minst backen Sidney Morin.

Storfavoriten Luleå slog Brynäs i två raka matcher och gick som alla förutspått vidare på ett enkelt sätt. men det är nu det är upp till bevis för det här stjärngänget. Man förlorade oväntat fjolårets semifinal mot HV71 och behöver komma upp några snäpp för att inte gå samma öde till mötes igen.

VALLE TIPPAR SEMIFINALERNA

Luleå – Djurgården
Den första matchen blir extremt viktig. Djurgården är starka hemma och deras chans att skaka om Luleå ligger i att vinna på hemmaplan. Då kan man sätta press på storfavoriterna uppe i Norrbotten i helgen. Men då måste alla ha sin bästa dag. Luleå är så pass bra att de SKA vinna två raka mot Djurgården i ett slutspel.

Luleå har en hel del revanschlusta i laget. Dels för att de åkte ur semifinalspelet i fjol, dels för att de har två kanadensiska stjärnor i Jennifer Wakefield och Meaghan Mikkelson som var med om en hjärtskärande förlust i OS-finalen mot USA. De vill inte avsluta säsongen i besvikelse.

Luleås profil:
Jennifer Wakefield
Fem mål och nio poäng på två matcher i kvartsfinalerna. Hon har alltid en stor profil i SDHL, men jag har nog aldrig sett henne så bra som hon är nu. Hon kommer att göra stor skillnad i en sådan här serie. Det skulle dessutom vara kul att se henne i en finalserie mot sin gamla klubb, Linköping.

Djurgårdens profil:
Hanna Olsson
Hon är bara 19 år gammal, men redan i dag en av Sveriges bästa spelare. Hon är det stora framtidslöftet i svensk damhockey, en spelare att bygga Damkronorna kring i framtiden. Hanna är så pass ung att hon bara kör på. Slutspelsnerverna finns inte där och det tror jag är en fördel. Hon har producerat bra på sistone och kan ge Djurgården det offensiva understöd de behöver i en sådan här tuff serie.

Tipset: Luleå vinner med 2–0 i matcher.

Linköping – Modo
Linköping är extremt starka på hemmaplan och det är skönt för dem att få den fördelen i den här väldigt ovissa serien. Man har en målvakt i Florence Schelling som alltid spelar sin bästa hockey när matcherna betyder som mest och en vass målskytt i Lara Stalder som varit en av ligans bästa spelare i år.

Modo har verkligen imponerat och är ett av lagen som kan hota guldfavoriterna. Jag är imponerad över hur väl Björn Edlund fått ihop det här laget. Trots det har jag svårt att se att de ska slå ut LHC som gjort en stabil säsong. Jag sa innan säsongen att LHC och Luleå skulle spela final, så jag kan inte ändra mig nu.

Linköpings profil:
Lara Stalder
Hon var måldrottning i grundserien med sina 39 mål på 36 matcher. Eftersom alla lag som är kvar i slutspelet har bra målvakter blir det extra viktigt att målskyttarna kliver fram och gör skillnad. Stalders målskytte har potential att leda till SM-guld.

Modos profil:
Sidney Morin
Backen med den fantastiska skridskoåkningen blev OS-guldmedaljör med USA i Sydkorea. När hon spelar på topp är hon otroligt svårstoppad och hon har sett ännu starkare och bättre ut efter OS. Det är riktigt kul att se henne spela.

Tipset: Linköping vinner med 2–1 i matcher.