DUELLEN. Emma Nordin och Denise Altmann är två av de stora förgrundsfigurerna i årets SM-final.Foto: Bildbyrån

SM-final!
Jag hade lyckan att få delta i några stycken i min egen karriär och vet mycket väl vilka känslor och tankar som rör sig i huvudet på spelarna i Linköping och Luleå inför kvällens första final. Ofta var det perioderna mellan matcherna som var jobbigast. När man väl stod på isen var man så fokuserad på spelet att allt annat försvann ur huvudet. Men mellan matcherna var man nog ganska svår att tas med. Allt kretsade kring förberedelserna på nästa match och det gjorde att man hade svårt att fokusera på andra saker i privatlivet.

Jag var med om att både vinna och förlora finaler. Man kan förenklat säga att det är bland det bästa och värsta jag har varit med om i mitt liv. Euforin som uppstår vid ett SM-guld är svår att förklara. Allt man kämpat för tillsammans med sina lagkamrater under ett helt år faller på plats och man får fira det man lyckats åstadkomma ihop. Det är svårslaget.

En förlust däremot… Jag blir nästan deprimerad bara av tanken på hur ont det gör. Att veta att man kommit så nära, men ändå inte ända fram. Det är som att ramla ned i ett svart hål för en stund. Allt bara förlorar sin mening, huvudet bultar och tårkanalerna sväller. Usch! Gränsen mellan himmel och helvete är verkligen hårfin.

Tyvärr kommer ett av lagen i årets final att tvingas uppleva den smärtan.

När det gäller årets final tror jag att kvällens första match kommer att bli avgörande. Linköping MÅSTE vinna den. Men jag tror att de har en bra chans att göra det. De har varit svårslagna på hemmais den här säsongen och spelat bra hockey där.

Linköping har en bred trupp och har haft ett topplag under så många säsonger att man har byggt en vinnarmentalitet i klubben. Ingenting annat än SM-guld duger och det är viktigt att laget har flera kulturbärare i laget som fört den inställningen vidare. LHC har bärande spelare som Denise Altmann, Emilia Rambolt och Pernilla Winberg som har varit där sedan stenåldern, stora namn som vet exakt vad det handlar om i SDHL och vad som krävs för att vinna. Nu har det gått några år sedan de vann sitt senaste SM-guld (2015) så det är många i det där laget som suktar efter att vinna igen.

Men det som främst talar för att Linköping har en chans är att de har en av världens bästa målvakter. Florence Schelling har visat att hon är bäst när det gäller, både internationellt och i SM-slutspelet. Dels har hon ett rörelsemönster som är hur snabbt som helst, dels har hon bäst spelsinne av alla målvakter i världen och en sjukt bra plockhandske. En mycket kompetent målvakt som ger LHC hopp.

Men räcker det mot Luleå… Nej, jag tvivlar på det.

Den här upplagan av Luleå är antagligen det bästa vi har haft i en svensk damliga någonsin. Lite som Umeå när de var som allra bäst i Damallsvenskan i fotboll.

Det är svårt att ens veta var man ska börja… Inte nog med att de har världens bästa back i Jenni Hiirkoski, de har även Michelle Karvinen som är en av världens bästa forwards och har därutöver förstärkt med Meaghan Mikkelson och Jennifer Wakefield, kanadensiska landslagsstjärnor i världsklass. Lägg därtill Emma Nordin som just nu är Sveriges bästa forward i mitt tycke. Hon kompletterar Karvinen och Wakefield på ett ypperligt sätt och kommer verkligen till sin rätt i en sådan skicklig omgivning.

Och som om inte det räckte har man en riktigt fin tredjekedja med schweiziskan Anja Stiefel som center mellan Josefine Hoegh Persson och Rebecca Stenberg. Stiefel har imponerat riktigt mycket på mig i det här slutspelet och överglänste till och med några av de ovan nämnda stjärnorna i semifinalspelet mot Djurgården.

Mitt tips: 2–0 i matcher till Luleå. Jag lyckades pricka helt rätt i semifinalsspelet och tror att jag har goda chanser att göra det här också.

Avgör Luleå på fredag så innebär det dessutom att folk kan kika på Stålbucklans avgörande under påskhelgen. Förhoppningsvis finns jag där i båset med mina tjejer från Stockholm då…