Sök
https://www.hockeysverige.se/img/no-image-placeholder.jpg
SHL

Montreal värvar värmländskt – igen

”Roligt att han får chansen”

Jonas Höglund gjorde ingen stor lycka i Montreal för ungefär ett decennium sedan. Nu hoppas Les Habitants på bättre lycka, då man återigen satsar värmländskt – den här gången på teknikern Mikael Johansson.
– Det är roligt att han får chansen, säger FBK-coachen Tommy Samuelsson.

Med undantag för Mats Näslund, och i viss mån faktiskt även Kjell Dahlin, har inte svenskar och Montreal Canadiens varit någon lysande kombination – även om spelare från ungefär vilken annan europeisk nationalitet som helst verkar lyckas där i övrigt.

Återigen vänder nu Montreal blickarna mot Värmland då det ska värvas svenskt, precis som man gjorde 1996 med Jonas Höglund. Sent under söndagkvällen blev det nämligen klart med free agent-kontrakt med klubben för Mikael Johansson, 24. Johansson draftades av Detroit Red Wings 2003 – men en övergång dit var aldrig aktuell innan klubbens rättigheter till honom gick ut.

– Det ska bli grymt kul, men jag kommer sakna laget, säger Johansson till vf.se.

Johansson som gick ned något i poängproduktion, från 39 till 34, och gjorde en något mer ojämn säsong i vinter jämfört med säsongen dessförinnan. Noterbart är också att Arvika-sonen aldrig testats i Tre Kronor, trots en respektabel elitserieproduktion.

– Det är roligt att han får chansen, sedan att vi drabbas är en annan sak. Micke är en riktigt bra hockeyspelare och de har en tradition att satsa på små, spelskickliga spelare, kommenterar tränaren Tommy Samuelsson Färjestads spelarförlust.

En förlust som heller inte ger Färjestad någon ekonomisk ersättning, då Johansson hade en NHL-klausul i sitt kontrakt med klubben.

– Det kommer lite överraskande, men det är som det är. Det är den verkligheten vi lever i, konstaterar sportchefen Thomas Rundqvist.

Mikael Johansson kom från Arvika 2003 och gick sedan den långa vägen i Färjestads organisation, via Skåre och Bofors, innan han 2005 så tog en plats i elitserietruppen på allvar. Efter två SM-guld och totalt 95 poäng på 203 elitseriematcher, går nu teknikern vidare i karriären.

Mikael Johansson

Text: Jante Abrahamsson

Den här artikeln handlar om: