Sök

Amerikansk miniback klar för Örebro

Ryan Gunderson ansluter från AHL

Örebro ville ha in en svensk back. Man hittade ingen som passade. I stället satsar klubben nordamerikanskt. På fredagen blev amerikanen Ryan Gunderson den sista spelaren in i det allsvenska lagets trupp.

– Det är ingen hemlighet att vi helst velat ha en svensk spelare på den positionen. Men det finns ingen, och då måste man ta till plan B. Nu hittade vi den här killen, och det känns väldigt bra. Vi har scoutat honom så någa det bara går, säger sportchefen Mikael Fahlander till Nerikes Allehanda.

24-åringen kommer närmast från Houston Aeros i AHL, farmarlag till Minnesota Wild. Där svarade backen för 25 poäng (5+20) på 74 matcher den gångna säsongen.

Gunderson är en kortvuxen back som bara mäter 177 centimeter och väger 77 kilo. Innan han blev proffs spelade han collegehockey för University of Vermont, där bland annat Torontos svenske forward Viktor Stålberg är skolad.

– Han ska vara väldigt spelskicklig och duktig på skridskorna. Han har nobbat bud från Tyskland och AHL för att han vill komma till Sverige. Och han siktar på elitserien, så vi hoppas få stor nytta av honom, säger Fahlander.

Ryan Gunderson ansluter till Örebro den 1 augusti.

Text: Uffe Bodin