Sök
WHL

Potentielle JVM-keepern klar för spel i Kanada

Flera svenskar CHL-aktuella

Johan Mattsson, Sebastian Dyk och Albin Blomqvist flyttar alla till CHL nästa säsong. Det kan även Ludvig Rensfeldt, Michael Schumacher, Emil Sylvegård och Nick Sörensen göra. Dessa var sju av de nio svenska spelare som valdes i den kanadensiska CHL-draften under onsdagen.

Den svenske juniorlandslagsmålvakten Johan Mattsson lämnar Sverige för att fortsätta karriären i Kanada. På onsdagen draftades han av OHL-laget Sudbury och agenten Christian Sjögren bekräftar via Twitter att Mattsson kommer spela för klubben kommande säsong.

19-åringen blev tidigare i veckan uttagen i Roger Rönnbergs första Team 20-trupp för kommande säsong, den som spelar landskamper mot USA och Finland i Lake Placid i augusti.

Den gångna säsongen spelade han för Södertälje i J20 SuperElit, men kommer ursprungligen från Huddinge. Han hade bäst räddningsprocent i både J20 SuperElit Södra under hösten, och i fortsättningsserien under våren för totalt 93 procent på 26 matcher. Mattsson draftades av Chicago i NHL-draften i helgen som sista spelare totalt.

Rensfeldt aktuell för OHL
Sudbury slutade på sjunde plats i den östra konferensen i OHL den gångna säsongen. Klubben har tidigare haft tre svenskar hos sig, målvakten Anders Högberg samt anfallarna Jonas Soling och Anton Hedman. Senaste säsongen hade laget en överårig målvakt som given etta.

Försvinna till Kanada kan även Brynäs talangfulle center Ludvig Rensfeldt göra. Han draftades av Steven Stamkos gamla juniorlag Sarnia Sting (OHL) och lär ligga bra till för en flytt från Gävle eftersom Brynäs har dåligt med utrymme till över för honom i truppen.

En annan svensk som kommer åka över och som draftades under onsdagen var Malmös anfallare Sebastian Dyk, som tidigt deklarerade att han vill över till Nordamerika och spela. Han draftades av QMJHL-laget Moncton.

Andra svenskar som plockades är Linköpings back Albin Blomqvist (Lethbridge, WHL), Frölundas forward Michael Schumacher (Owen Sound, OHL), Malmös forward Emil Sylvegård,c Rögles jättetalang Nick Sörensen (Quebec, QMJHL) och Linköpings forward Malte Strömwall.

Lethbridge skriver på sin webbsida att Albin Blomqvist ska spela för klubben kommande säsong.

Victor Rask draftade som tredje spelare av Calgary Hitmen, men kommer enligt agenten Claes Elefalk inte att spela för WHL-klubben kommande säsong.

Text: Robert Pettersson

Den här artikeln handlar om: