Sök

Tuffa tider för skottarna

Lagen i ligan, del 5: Dundee Stars

I Dundee, strax norr on Edinburgh, har man, precis som i många andra skotska städer, haft hockeylag sedan 1930-talet.

Tidigare inkarnationer av det som idag heter Dundee Stars har hetat Tigers och Rockets men lagts ned. För tio år sedan startades verksamheten under namnet Stars igen, då med legendaren Tony Hand som spelande coach. Därefter spelade man flera år i British National League (BNL) och Scottish National League (SNL).


Colin Wilson från Dundee Rockets i kamp med Tony Goldstone från Streatham Redskins. Året är ca 1980-tal. Foto: Mike Taylor

Till elitligan
2005 lade BNL ner verksamheten när Edinburgh Capitals fick möjlighet att gå med i EIHL. Dundee ville inte gå med om inte ärkerivalerna Fife Flyers också gjorde det så när Fifes rink inte bedömdes hålla EIHL-standard, stannade de båda lagen kvar och spelade i den klart sämre SNL istället.

SNL var däremot inte bra för klubben och publiksiffrorna började vika. Ifjol gick man därför till slut med i EIHL – som ett expansionslag tillsammans med helt nystartade Braehead Clan. Trots att Fife inte kunde följa med. Importen Dan Ceman (med erfarenhet från lägre amerikanska ligor och danska ligan) signades som spelande coach.

Foto: Norfolk Admirals

Dan Ceman är tränare i Dundee Stars som hoppas kunna bygga vidare på fjolårets åttondeplats. Här i Norfolk Admirals, 1990-tal.

20 matcher utan vinst – ändå slutspel
Laget hade initialt väldigt svårt att hävda sig – 20 matcher tog det innan man bärgade sin första tvåa – mot inga mindre än topplaget Cardiff Devils. Till slut lyckades man krångla sig ända till slutspel genom att knipa den åttonde och sista platsen – ett riktigt bra resultat sett till förutsättningarna och den dåliga starten.

Idag är Dundee, precis som de andra skotska lagen, en klubb som inte kommer vinna titeln och kämpar lite i motvind. Det går inte lika tragiskt dåligt som för Edinburgh, men den nedre halvan av tabellen är där man kommer husera. På senare tid har huvudsponsorn CCS även haft lite ekonomiska bekymmer, detta har dock inte än inneburit något särskilt för Stars.

Importkvoten för Dundee Stars är nästan fylld – 9 av tillåtna 10 nordamerikaner är signade. Egentligen har man elva stycken men två av dem har dubbla pass och går därför under radarn. Förutom Ceman själv är vänsterforwarden Jeff Hutchins (värvad från Edinburgh i sommar) en av de som förväntas bomba in mål 2011/12.

Foto:

Garry Unger är en legendar i Dundee. Unger spelade i klubben efter sin aktiva NHL-karriär, där han huvudsakligen representerade S:t Louis Blues.

Lokalpressen tycker till om laget:

Nigel Duncan, sportreporter på The Courier
– Hockeyn växer i Dundee. De hade ju ett lag som var mästare i ligan och sen försvann de. Men sedan de kom tillbaka har intresset i staden väckts igen. Publiken på matcherna blir såklart större också eftersom Elite League är en bättre liga än SNL. Vi skriver dagligen om hockey i Courier och jag tror de får en del i Preston Journal också. 2-3 gånger i veckan kanske, i de rikstäckande bladen. Men givetvis är fotboll nummer ett här i Dundee. Även hästkapplöpning, speedway och golf är större publiksporter än hockey. Det som är problemet för Stars är väl ekonomin, precis som vanligt. Det är dyrt att skeppa runt ett helt lag till matcher, särskilt när man ligger häruppe. Och Dundee som stad har det tufft ekonomiskt.

Ljudklipp: Coach Dan Ceman om målsättningen 2011

Intervjun kan även laddas ner direkt på följande länk: http://bit.ly/neQJk3

Fakta: Dundee Stars
Grundad: 2001
Hemmaarena: Dundee Ice Arena (kapacitet: 2.300)
Legendarer: Tony Hand, Garry Unger
Svenskar i urval: Magnus Sjöström, Johan Johansson, Magnus Andersson

Text: Henrik Persson