Sök
HockeyAllsvenskan

Redo för daladerby

”Gäller att vi håller oss kalla”

Han växte upp med Leksand som favoritlag och gjorde även två säsonger med klubben som junior. I kväll ställs Moras back Jens Hellgren mot sin barndoms favoriter när säsongens andra daladerby spelas.
– Leksand spelar hemma så vi kan nog förvänta oss att möta ett lag som kommer ut och kör med full fart från början, säger han till hockeysverige.se.

16 januari 1938 var första gången de möttes. Det senaste mötet spelades 24 september i år. Matchen 1938 på gamla Paradplatsen (gamla Idrottsplatsen) vanns av hemmalaget efter fem (!) perioder med 11-0, och även matchen 2011 i nya FM Mattsson Arena vanns av hemmalaget med siffrorna 3-1.

Givetvis pratar vi om daladerbyn mellan Leksand – som i början höll till på Paradplatsen – och Mora – som idag spelar sina hemmamatcher i FM Mattsson Arena. Ikväll är det alltså dags för daladans igen. Denna gång i Tegera Arena.

Morabacken Jens Hellgren, 22, med närmare 50 juniorlandskamper på sin meritlista, spelade för Leksand som junior. Redan 2005 lämnade han Leksand för att spela juniorhockey tillsammans med bland andra Viktor Stålberg, Robin Figren, Patrik Carlsson och Mikkel Bödker i Frölunda.

Nu har han alltså återvänt till Dalarna och hockeysverige.se fick en pratstund med Jens Hellgren från Björbo.
– Björbo? skrattar Hellgren när hockeysverige.se ber honom beskriva vart i landet vi hittar den orten.
– Det är mer eller mindre fem mil till alla städer i Dalarna därifrån. Fem mil till Ludvika, fyra och en halv till Vansbro, fem och en halv till Borlänge, sex till Leksand, sju till Falun… Man kan väl säga att Björbo är medelpunkten i Dalarna.

För dig som har spelat i Leksands IF och som är uppväxt relativt nära Leksand, vad betyder ett daladerby för dig?
– Att det just är Leksand för att jag spelat där betyder inte speciellt mycket. Jag spelade ju bara där som junior under två år innan jag flyttade till Göteborg och Frölunda. Sedan är det givetvis speciellt och väldigt kul att det är just ett derby.

Var Leksand favoritlaget när du var grabb hemma i Björbo?
– Ja, när jag var riktigt liten så var det väl så. Men det var mest för att Leksand spelade i Elitserien då vilket inte Mora gjorde. Det var ju inte som idag då vi båda spelar i samma serie.

Hur märks det uppe i Mora att det är derby i kväll?
– Jag vet inte om jag har märkt så mycket av det ute på stan här i Mora ännu. Trots allt så spelas ju matchen nere i Leksand. Men det märks bland spelarna i laget. Killarna vill bra gärna vinna över Leksand ytterligare en gång.

Hur minns du tillbaka på derbysegern tidigare i höstas?
– Det var i alla fall ingen välspelad match, utan det var två ganska nervösa lag som möttes. Matchen kunde ha slutat hur som helst. Leksand kunde lika gärna ha vunnit även om det nu var vi som var det bättre laget och vann.

Ett typiskt derby?
– Både ja och nej. Nervöst som ett derby ska vara men det var inte det här närkampsspelet och hettan mellan spelarna som det brukar vara i ett derby. Vi får se om det blir en mer välspelad match i kväll.

Vilken matchbild förväntar du dig i kväll?
– Sånt där är alltid svårt att svara på. Leksand spelar ju hemma den här gången så vi kan nog förvänta oss att möta ett lag som kommer ut och kör med full fart från början. För oss gäller det att vara kalla och hålla oss till vårt spel som vi är väldigt bra på.

På pappret är Mora ett ganska anonymt lag och när jag talade tidigare med Johan Alcén så menade han på att styrkan är att ni har fyra väldigt jämna femmor, håller du med om det?
– Ja, verkligen. Alla femmorna kan spela boxplay likväl som powerplay. Man kan även räkna med att alla femmorna i Mora kan vara med och producera framåt, så visst stämmer det Johan säger.
– Annars är ju styrkan hos oss att vi är, precis som du säger, ett lag utan en massa spelare med elitserierutin. I stället har Mora ett ungt lag med spelare som är på väg uppåt i karriären. Ett hungrigt lag på att få fortsätta utvecklas.

Moras tränare Harald Lückner brukar vara en man som kan trolla med knäna. I vad ligger hans magi i ledarskapet?
– Jag har inte haft Harald speciellt länge, men det jag direkt kan säga är att han är en tränare som är väldigt bestämd och vet vad han vill med laget. Det är inget lull utan han är rakt på sak. En väldigt bra tränare.

Varför valde du att lämna Borås för att flytta till konkurrenten Mora inför årets säsong?
– Jag hade kört fast nere i Borås och ville testa något nytt, ville fortsätta min utveckling som spelare. Så jag hörde av mig till Mora och glädjande nog ville man ha mig dit. Sedan var det även skönt att få lite närmare hem till Björbo också.

Bor du i Björbo nu när du spelar i Mora?
– Nej, nej. Det är tio mil mellan Björbo och Mora så jag bor här uppe i Mora.

Under delar av din tid i Borås så tillhörde du Frölunda. Visade inte Frölunda intresse att få dig tillbaka?
– Inte alls. Jag var ju med på försäsongen i fjol och spelade en match och tränade med laget. Det gick ju ganska bra, men efter det så har jag inte hört något mer från Frölunda.
– Säsongen i fjol med Borås började ganska bra. Men sedan fick jag en hjärnskakning i november eller december och efter det kom jag inte upp i den nivån som jag ville. Jag tror att jag helt enkelt tappade en del fysiskt under den period jag var borta.

Leksand hörde inte av sig inför årets säsong?
– Nej. Eller rättare sagt så tror jag inte det. Min agent kanske var i kontakt med Leksand men det är inget som jag vet något om i så fall.

I ett hett daladerby som i kväll hur viktiga blir era fans Drakarna från Mora?
– Det är ju klart att det är viktigt att känna stödet från våra fans. Men i kväll spelas ju matchen i Leksand och deras publik brukar ju höras skapligt på hemmaplan. Vi kommer inte lägga någon energi på publiken utan vi kommer att koncentrera oss på att spela bra och vinna matchen.

Blir det Jens Hellgren eller Johan Alcén som avgör kvällens derby?
– (Skratt) Johan passade fram till mitt mål mot Tingsryd i lördags så jag får väl bjuda igen i kväll och passa honom så han kan avgöra matchen.

Kvällens matcher:
Hockeyallsvenskan
Bofors – Rögle
Almtuna – Sundsvall
Södertälje – Troja
Örebro – Oskarshamn
Leksand – Mora
Tingsryd – Borås

Text: Ronnie Johansson

Den här artikeln handlar om: