Sök
Juniorer

”Han påminner om Brendan Shanahan”

Forsberg tvåa på TSN:s draftranking

Han var Sveriges målkung i fyrnationsturnering i finska Vasa och hyllades av förbundskaptenen Roger Rönnberg. Nu får Filip Forsberg även beröm från Kanada, där hans namn blir allt mer omtalat inför JVM.
– Om jag måste jämföra honom med en spelare är det Brendan Shanahan, säger TSN:s talangexpert Craig Button.

Craig Button, som tidigare var general manager för Calgary Flames, har ett gott öga till Filip Forsberg. Redan innan säsongen hade startad lyfte han fram svensken i förhandssnacket inför draften i Pittsburgh till sommaren. När Button under tisdagen presenterade sin novermberranking inför draften hade han kvar 17-åringen som tvåa bakom ryssen Nail Yakupov.

Forsberg var Sveriges bästa målskytt i U20-turneringen i Finland i helgen och Craig Button gillar vad han har sett av leksingen.
– Han har den där unika blandningen av skicklighet, kraft och vilja, sade Button under en av TSN:s sändningar.
– Han var inget annat än dominant i turneringen i Finland. Kanadensiska hockeyfans och folk som är intresserade av draften kommer att få möjlighet att se honom i JVM i december. De kommer att få se en spelare som inte tillåter sig att bli förnekad. Om jag måste jämföra honom med en spelare är det Brendan Shanahan.

Shanahan hade som bekant en mycket lång och framgångsrik karriär och gjorde 656 mål på drygt 1 500 NHL-matcher innan han slutade inför förra säsongen. Numera är han disciplinärt ansvarig i NHL.

Filip Forsberg är långt ifrån den enda svensken på TSN:s topp 60-lista just nu. Djurgårdens Pontus Åberg är rankad tolva, Rögle Hampus Lindholm som 13:e man, Modos Ludvig Byström som 14:e och Frölundas Sebastian Collberg som 16:e spelare. Även Brynäs målvakt Oscar Dansk, som gjorde succé för U18-landslaget i World Junior A Challenge i kanadensiska Langley förra veckan, finns med bland de 30 främsta och återfinns på 23:e plats.

Text: Uffe Bodin

Den här artikeln handlar om: