Sök
Landslagen

Förväntansfull debutant

”Mina lagkamrater har stor del i det här”

I fjol fick han begränsat med istid i Modo. Efter flytten till AIK har allt vänt för Robert Rosén. Nu ligger han femma i elitseriens poängliga och i kväll gör han landslagsdebut för Tre Kronor i Channel One Cup.
– Mina lagkamrater har hjälpt mig och har en stor del i att jag är med i Tre Kronor, säger Rosén till hockeysverige.se inför mötet med Tjeckien.

I eftermiddag startar Channel One Cup i Moskva. Tre Kronor inleder med match mot Tjeckien Hokejova Arena i tjeckiska Chomutov innan lagen reser vidare mot Ryssland där turneringen fortsätterpå lördag och söndag.

Förbundskaptenen Pär Mårts får, mycket tack vare alla återbud, chansen att testa många spännande namn från Elitserien. En av dessa är AIK:s forward Robert Rosén, 24. Smålänningen Rosén, från Alvesta, har aldrig tidigare fått chansen att dra på sig en landslagströja.
– Självklart är det stort och väldigt kul att få spela i Tre Kronor. För mig liksom för många andra som håller på hockey är det en dröm och ett mål att få komma med i landslaget. Det ska bli väldigt kul att få prova på hur det är att spela på den här nivån.

Hur viktigt är det att få ett kvitto, som en plats i Tre Kronor är, på att det du gjort under säsongen i AIK trots allt har varit ganska bra?
– Visst är det kul att få det här kvittot eller vad man nu vill kalla det för. Nu är det inte bara min egen förtjänst att det har gått bra för mig i AIK under säsongen. Vi jobbar tillsammans som ett lag och mina lagkamrater har hjälpt mig och har en stor del i att jag är med i Tre Kronor.
– Deras jobb under säsongen är en av anledningarna till att jag fått den här chansen.

Vad ligger bakom den här utvecklingen hos dig i AIK?
– Det vet jag faktiskt inte. Jag har tränat mycket spänst och styrka inför säsongen och även åkt väldigt mycket skridskor, det påverkar väl till en viss del.
– Men framför allt handlar det nog mest om glädjen att få spela hockey och att jag fått mycket istid och förtroende från mina tränare.

Är det mentalt jobbigt att bryta upp från Elitserien och AIK för ett spel i Tre Kronor, eller är det rent av lite skönt att få ett avbrott i vardagen?
– Skönt att lämna AIK för spel i landslaget är det inte eftersom jag verkligen trivs i laget, även om det är stort att spela i Tre Kronor. Hade jag inte kommit med här så hade vi jag fått bra träning hemma i Stockholm under landslagsuppehållet.
– Däremot så är det en kick för självförtroendet att få spela i Tre Kronor. Det kommer säkert ge en extra positiv ”boost” hos mig som jag kan ta med mig tillbaka in i Elitserien.

Lockar ett VM i Globen och Helsingfors framåt vårkanten?
– Jag har inte ens funderat så långt ännu. Att komma med hit är en bonus, men när jag kommit hem härifrån så är det att göra ett bra jobb i AIK som gäller för mig. Längre än så finns ännu inte i mina tankar.

Fast om Pär Mårts frågar dig framåt april, då tackar du väl inte nej?
– Får jag chansen kommer jag självklart tacka ja, haha…

Tre Kronor har varit samlade några dagar redan, har det hunnit infinna sig lite lagkänsla redan?
– Ja, det tycker jag nog. Vi är ett skönt gäng som är på plats här nere och alla umgås med alla. Vi har även haft lite mindre möten så alla fått lära känna varandra. Allt har fungerat väldigt bra.

Kände du många av killarna sedan tidigare?
– Nej, inte många. Det handlar väl om tre eller fyra spelare, men det har inte varit några problem att lära känna det här gänget på så kort tid.

Är det klart vilken kedja du kommer tillhöra och om du kommer spela powerplay?
– Nej, jag vet faktiskt inte det ännu. Jag antar att vi får den informationen på morgonvärmningen.

Vad vet du om Tjeckien som ni möter i kväll?
– Inte mycket. Jag antar att tjeckerna kommer att spela som vanligt, det vill säga med bra fart under skridskorna och med snabba omställningar.

Vad talar för att Tre Kronor vinner över Tjeckien i kväll?
– För att Tre Kronor har lite revansch att kräva efter förlusten i den senaste turneringen. Visserligen vann killarna den sista matchen i turneringen mot Finland, men jag är ganska säker på att vi inte vill förlora ytterligare en match mot tjeckerna.

Text: Ronnie Johansson

Den här artikeln handlar om: