Sök
HockeyAllsvenskan

”Chockad över kompetensen hos tränarna”

Moras boss kräver mer av sina tränare

Säsongen tog slut oväntat tidigt för Mora IK då laget inte ens tog sig till Förkvalserien. Nu väntar en lång sommar av kontemplation för dalmasarna, som bland annat är på jakt efter en ny tränare. Det har visat sig vara lättare sagt än gjort.
– Jag är nästa chockad över kompetensen hos tränarna i Sverige, säger klubbdirektören Peter Hermodsson till hockeysverige.se.

Mora IK:s säsong kan ur betraktarens ögon vara både turbulent och lite misslyckad trots den mycket fina avslutningen på serien. Det laget uppmärksammats mest för är tränarbytet från Harald Lückner till Lars Ivarsson och en känslomässig träff mellan Leksands Alen Bibic och Moras Henrik Eriksson.

Mer än halva truppen står dessutom utan kontrakt till kommande säsong. Mora har heller inte gjort klart med en fortsättning för tränaren Lars Ivarsson, eller har man det?
Klubbdirektör i Mora IK är Peter Hermodsson, någon sportchef finns inte i klubben sedan Johan Sares klev av den uppgiften i vintras. Hockeysverige.se fick en pratstund med Hermodsson efter helgvilan.

Säsongen tog slut tidigt för Mora, är den en besvikelse eller fanns de scenariot med i kalkylen?
– Det är en stor besvikelse givetvis. Vi hade som mål att ta oss till kvalserien. Nu misslyckades vi med det och det är en jättebesvikelse ekonomiskt, sportsligt och även för oss som sliter med allt kring Mora IK varje dag.

Vad har saknats i Mora IK under årets säsong?
– Jag kan ha lite svårt att svara på den fråga eftersom jag kom in och började jobba i klubben först i december.
– Sportsligt har vi haft fyra jämna och bra femmor. Det jag kan sakna är tydligare roller för spelarna i femmorna. Sedan har vi haft det turbulent i föreningen där vi bland annat bytte ut Harald Lückner mot Lasse Ivarsson och efter det har säsongen bara rullat på.
– Vi har haft ungt lag och ofta förlorat matcher på individuella misstag. Med andra ord har det handlat om små detaljer och vissa gånger ett ungdomligt oförstånd.

Varför valde ni att lyfta bort Harald Lückner från tränarjobbet?
– Harald har varit i Mora under många år och gjort ett fantastiskt fint jobb för klubben. Han är även en mycket kompetent hockeytränare, men ibland behövs det en ny röst i båset.

Kom det klagomål från spelarna?
– Ingen spelare har pratat med mig om något missnöje med Harald. Jag har jobbat väldigt mycket med ledarutveckling och ibland kan man se i en grupp att den inte är i balans utan att någon säger något om det och så upplevde jag situationen i Mora.

Hur ser Mora IK på tränarfrågan inför säsongen 2012/13?
– Den är inte löst ännu.

Jag läste att du och Lars Ivarsson mer eller mindre inte har pratat med varandra sedan januari.
– Ja, jag såg det där. Vi pratar med varandra varje dag och självklart pratar vi även om tränarfrågan. Ibland gör tidningar allt för att skaffa sig en bra rubrik.
– Vi vill skapa en helt ny organisation i Mora IK där bland annat det ska ingå den kanske störst satsningen i Moras historia på J20 och J18. Därför vill vi se en tränare som tar ett större ansvar än att bara träna A-laget. Vi vill ha en ledare som är med och skapar en röd från A-lag till juniorlag som vi ska jobba efter. Där ingår jobbet med integrationsfrågor. Att bland annat få junior och seniorverksamheten jobbar närmare varandra. Det finns ju även en tid mellan april och augusti då killarna inte är på is där våra A-lagstränare skulle klara av att göra ett viktigt jobb för föreningen.

Kan er nuvarande tränare Lars Ivarsson vara rätt person att leda det jobbet.
– Lasse är en av våra kandidater. Vi hade en bruttolista med arton kandidater till det här jobbet. Den har utökats med ytterligare några.
– Jag är nästan chockad över kompetensen hos tränarna i Sverige för att ta sig an den här biten med att ta ett större ansvar än att bara träna A-laget. Vi har inte råd att ha en tränare som bara tränar A-laget. Vi vill ha en tränare som är beredd att jobba hårdare för Mora IK än så.
– I dag har vi fem tränare kvar på den här listan där Lasse Ivarsson är en av dom aktuella. Vilka dom övriga är vill jag inte gå in på. Just nu håller vi på med personlighetstester på dom här personerna så vi vet vilken personlighet som kommer jobba här i klubben under flera år framåt. Så rekryterar man inom näringslivet och jag ser inget konstigt i att man även gör det inom idrottsrörelsen. Det här har bemöts som något negativt och konstigt hos en del av dom tränare jag pratat med. Jag förstår inte att flera klubbar gör likadant utan i stället förlitar sig på vad tränarna gjort tidigare. Jag tycker att det ibland liknar lite av en ankdamm faktiskt.

När hoppas du ha tränarfrågan löst?
– Jag hoppas att det blir klart redan den här veckan.

Mora IK har ingen sportchef, hur ser du på den frågan?
– Jag är klubbdirektör, men har även hand om rollen som sportchef i dag. Då är vi tillbaka till den här nya organisationen jag talade om. Det är inte rätt att jag ska köpa ihop ett lag och trycka ner det i halsen på den nya tränaren.
– Får tränaren ett större ansvar när det gäller rekryteringen och insynen i J20- och J18-verksamheten redan från början kan ju han forma sitt lag. Då behöver han heller inte komma i december och säga att han saknar en målvakt, två backar och en målskytt, utan då har han varit med och byggt laget hela tiden.
– Däremot kommer jag aldrig släppa de ekonomiska bitarna och förhandlingarna med spelarna för det är mitt jobb.

Janne Simons var under många år bland annat sportchef i Mora. Är det ett ok som vilar över klubben eller har han krattat manegen åt er?
– Janne har gjort fantastiskt mycket bra för Mora IK och verkligen satt tillbaka klubben på hockeykartan. Sedan har inte Janne hängt med på samma sätt när det gäller allt då det gäller exempelvis marknadssidan. Att våga satsa hundra och vinna tusen. Jobbet med sponsorer och så vidare har blivit lite eftersatt.
– Fast sportsligt har han gjort ett otroligt jobb för Mora IK och det händer ganska ofta att jag ringer Janne och frågar om lite råd. En härlig kille och en väldigt betydelsefull person för Mora IK.

Om vi tittar på dagens spelartrupp och börjar med statusen på klubbens två ”snackisar”, Jens Jakobs och Henrik Eriksson. Hur går förhandlingarna där?
– Vi vill behålla både Henrik och Jens i Mora. Tyvärr har vi ingen möjlighet att matcha elitserieklubbarna. Skulle dom välja att spela kvar i Hockeyallsvenskan ytterligare en säsong har jag stora förhoppningar om att dom kommer att spela för Mora eftersom båda har uttryckt att dom trivs väldigt bra här.
– Skulle nu Henrik och Jens välja elitserien är jag givetvis glad för deras skull. Det viktiga är att dom i så fall hittar en klubb med rätt tränare. Allt för många som varit framgångsrika i Hockeyallsvenskan har hamnat i en tredje och fjärde lina i elitserien och inte kommit till sin rätt.

Hur ser ni på målvakssituationen inför kommande säsong?
– I dag har vi ingen målvakt klar. I J20 har vi Mantas Armalis (litauisk juniorlandslagsmålvakt) som vi hoppas mycket på. Sedan vill vi ha kvar Daniel Hansen, men där är inget klart ännu.
Tyler Plante är inte längre vår spelare. Vi tittar generellt på målvakter och det jobbat har vi lagt ut på vår målvaktstränare Peter Iversen. Tim Sandberg, som spelat hos oss i slutet av säsongen, har gjort det riktigt bra och är en av dom vi tittar på.

Backsidan?
– Nu har vi även gjort klart med Patrik Andersson och Tom Nilsson så det ser riktigt bra ut på just backsidan. Generellt så ser jag att vi skulle, eventuellt, behöva en leading back, men här måste nya tränaren få säga sitt.
– Det är kul att vi får behålla både Mikael Vikstrand och Tom Nilsson ytterligare en säsong. Jag skulle inte bli förvånad om båda spelar i JVM efter jul för så pass bra är dom.

Det ser inte lika starkt ut offensivt. Har ni idag bara klart med en forward?
– Två, Henrik Olsén blev nyligen klar för nästa säsong. Vi har haft det svårt att få spelarna att signa på innan dom vet vem som kommer att leda laget nästa säsong. Dom allra flesta har fått kontraktsförslag, men ingen har hittills skrivit på och även här kommer nya tränaren ha sitt att säga.

Är det några nya spelare klara för Mora?
– Nej, men vi tittar på fem-sex spelare lite extra noga, men vilka det är vill jag inte gå in på.

Är Mora tillbaka i kvalserien 2012/13?
– Ja, det är absolut vårt mål och på sikt ska vi tillbaka till elitserien. Hade vi inte det som mål behövde vi inte gå hit om dagarna.

Text: Ronnie Johansson

Den här artikeln handlar om: